Мобилно меню

3.2361111111111 1 1 1 1 1 Rating 3.24 (72 Votes)
1_5.jpgКирил Котов, бивш водещ офицер от ДС, който е вербувал трима-четирима от сегашните митрополити за Държавна сигурност (ДС), разказа в предаването "Тази неделя" по bTV, че службите са ги търсили с цел укрепване на християнството у нас. “Основните аргументи бяха, че трябва да се подпомогне Църквата да работи по-активно. По това време имаше опити на външни псевдорелигиозни центрове да проникнат у нас. Тези вербувани митрополити не са работили срещу Църквата. Те имаха за задача да активизират религиозната дейност в своята епархия. Друга тяхна задача беше да намерят подходящи младежи и да ги отведат да станат монаси”, разказва офицерът от запаса. На въпрос дали тази теза не противоречи на позицията на държавата преди 1989 г., когато православието не е толерирано, Котов заяви, че държавата никога не е забранявала да се посещават църкви.
Бившият офицер от ДС твърди, че никой не е забранявал на миряните да посещават църква преди 1989 г. и никой не е искал от свещеници да споделят изповед, дадена им от миряни. 
Патриарх Максим никога не е бил агент на ДС. Не е имало опити да се вербува, а и по заповед “отгоре” службите не са имали право да подхождат към патриарха.
Кирил Котов разказа, че върху свещеници не е бил оказван натиск да дават информация на бившата Държавна сигурност, а ако някой откаже да сътрудничи, връзката се прекратявала. На духовните лица не било обещавано и израстване в йерархията, а информацията, която предоставяли, била възмездявана чрез благодарност, парични и предметни награди, както и помощ при лични проблеми, най-вече свързани с лечение.
"Дължим извинение на тези хора, защото не успяхме да убедим политиците да не се разсекретяват досиетата, защото с тези хора сме сключили договор да запазим това в тайна, но не успяхме", подчерта той.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khdc 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник