Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (44 Votes)
1_4.jpgТрудно е за един свещеник да коментира цялата тази срамна история с досиетата на владиците. Наистина, 11 митрополити сътрудници на ДС, това е наистина много. В никакъв случай не мога да приема това тяхно сътрудничество с ДС, защото върху църквата се лепна тежко петно. Хората вече говорят и за нас, свещениците, като цяло: "А бе, остави ги тези ченгета!". Но Господ е казал: "Не съдете да не бъдете съдени!". Нека се разгледа по-спокойно и по-подробно кой какво наистина е докладвал. Защото поне от това, което излезе вече по медиите, за мен е ясно, че греховете на владиците не са еднакви. Някои наистина са усърдствали в доносите си за други българи, включително и събратята си по расо. Но други просто са представяли стандартните отчети за визитите си в чужбина или за дошлите в България чужденци: "Посрещнаха ни, ядохме, пихме, гостите хвалиха България и т.н."

Всеки, които ходеше на Запад или посрещаше "западняци", пишеше такива доклади - от футболиста до артиста.

Така че нека наистина всеки от владиците се изправи пред собствената си съвест. И най-вече тези, чиито доклади са унищожени. Що се отнася до призивите на някои мои колеги свещеници за свикване на църковен събор, просто не виждам какво може да стане. Тази година предстоят избори на енорийски съвети, след това трябва да се проведат за епархийски такива, за да бъде всичко по канон и по устава на БПЦ. И тогава чак може да се свика църковен събор.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khdr 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски