Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (44 Votes)
На 92 години отец Атанас Аролски продължава да служи в родното Хвойна и в още три родопски села, просто защото няма кой да го замести. Докато някои негови събратя пътуват сред миряните със скъпи автомобили, отчето ходи пеш. От село на село, за да поддържа вярата и духа на хората в района, показва репортаж на бТВ.

Отец Атанас казва, че Бог му е отредил още 10-15 години в служба и ще го пита какво е сторил на хората през това време. Сега основната му работа е бюджетът на храма. Казва, че в живота му помагат вярата и любовта. „Това е границата, в която трябва да се движиш: вяра, надежда и любов. Ако нямаш вяра, ти ще се ликвидираш".

Тази година той и баба Гинка отпразнували 71 години семеен живот. Тя споделя, че тайната на брака е търпение и прошка. А отец Атанас не скрива, че двамата се обичат: „Тя ми трябва, аз без нея няма да мога. Тя ще може без мене - има работа, която не зависи от мене, но моята зависи от нея".

Свещеникът прави гимнастика, като част от нея е и ходенето пеш. Отваря храма всяка сутрин. Казва, че е едновременно и клисар, и дякон, и свещеник, защото за службата няма желаещи.

Отчето не коментира скандалите в църквата около лъскавите коли и вещи на част от духовенството. „Когато Бог сътворил човека, дал му е всичко - дал му ум, съвест, очи, уши, нос и уста, и всичко това му е дадено да работи и да твори, да създава. Ама му е дал и още нещо, дал му е свободна воля".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khdx 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен