Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
Преди тази Коледа Светият синод на Българската православна църква декларира готовност да обръща повече внимание на проблемите на младите хора. Години наред духовенството ни търпи укори, че влага повече страст в битки за имоти и власт, отколкото полага грижи за духовното здраве на нацията.

От висшия клир обясниха, че след като вече са приключили с църковния разкол, е редно да обръщат повече внимание на работата си с младите хора.
В края на зимната сесия синодът реши да отправя 2 пъти годишно послания до българския народ, в които ще се разясняват ролята и мястото на семейството в живота на православните християни, съобщиха вчера от синодалната палата.

Владиците са избрали посланията да се отправят на 25 март, Благовещение, и на 21 ноември, когато се празнува Въведение Богородично, честван и като ден на християнското семейство и младеж. В синода са преценили, че тези два празника са подходящи, тъй като са свързани със св. Богородица и символизират семейните добродетели.
 
Владиците обаче все още не са решили как точно ще се отправят посланията. Според русенския митрополит Неофит те може да се отпечатват като брошури и да се разпространяват, като под всяко от тях стои подписът на патриарх Максим. Ловчанският митрополит Гавриил обаче обясни, че е възможно всички владици и свещеници да отправят посланията под формата на проповеди в църквите в уречените дни. Което си е изначално задължение на духовниците, но те първо би трябвало да привлекат младите хора в храмовете. Обмисляла се и идея това да прави и патриархът по време на службата си за празниците. Възможно било главата на БПЦ да използва и ефира на националната телевизия.

Синодът вече е дал благословия за откриване на специална рубрика в "Църковен вестник", посветена на проблеми на семейството и брака.
Владици припомниха, че това не е първата подобна инициатива на Св. Синод. Специални кампании, включващи беседи и проповеди, вече са се провеждали срещу зловредното влияние на сектите, каза митрополит Гавриил. Преди време свещеници от страната се обявиха против книгата "Хари Потър", тъй като според тях тя влияе зле на децата. Синодът тогава не излезе със специално становище, макар че повечето от членовете му заявиха, че са съгласни с протестиращите свещеници. Варненското духовенство пък реагира остро през лятото срещу провеждането на гей-събор в града.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kh8y 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит