Мобилно меню

4.3142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.31 (35 Votes)
Ремонт на пловдивския катедрален храм „Света Марина" предизвика вълна от гневни реакции сред емблематични пловдивски интелектуалци, общественици и хора на изкуството.

Поводът е, че по стените и тавана на обявената за паметник на културата църква са залепени платна, върху които са отпечатани щампи с иконографски изображения. Скандалното е, че проектът за ремонта не е съгласуван с Министерството на културата.

През лятото на 2011 година настоятелството на митрополитския храм „Света Марина" започва неотложен ремонт на покрива на обявената за паметник на културата сграда. Причината  са прогнилите носещи греди и възникналият теч от тавана на църквата.

Без да съгласуват проекта си с Министерството на културата  от настоятелството решават да обновят и стенописите на митрополитския храм. Поради липса на средства не ги реставрират, а залепват върху стените платна с изрисувани върху тях иконографски сюжети.

От църковното настоятелство са категорични, че използваната техника не е повредила стенописите.

Според пловдивската митрополия платната са били залепени върху бели и опушени стени и тавани, а не върху стари стенописи.

Не на това мнение обаче са пловдивски интелектуалци, общественици  и хора на изкуството.

Художникът Атанас Константинов определя новата техника, приложена в храма, като "кич". Той обяснява, че тя се използва в Гърция за украса на параклиси и храмове, които не могат да си позволят зография, или като временна украса.

В архива на btv са запазени кадри как са изглеждали стенописите на балкона на "Св. Марина" преди ремонта:А така изглеждат сега:


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kh8d 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.