Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

Romania Marriage Referendum 14528 780x520Двудневният референдум в Румъния за приемане на конституционно определение за брака като „съюз между мъж и жена“ завърши вчера, в неделя, 7 октомври. Участието в референдума, иницииран от противници на еднополовите бракове, е едва 20.4%, а минималният праг за влизане в сила на резултата от допитването е 30%.

Така този референдум няма да повлияе на определението за брак в Румъния и затова пътят за възможно легализиране на еднополовите бракове вбъдеще остава открит.

Нека напомним, че цел на референдума, проведен по инициатива на консервативното движение „Коалиция за семейството“, беше да се промени сега джендърно неутралното определение за брака в румънската конституция като „съюз на съпрузи“ в „съюзи на мъж и жена“. Тази поправка би затруднила занапред евентуално разрешаване на еднополовите бракове, които не са признати в Румъния.

Референдумът беше активно подкрепян от Румънската православна църква с неколкократни специални обръщения на патр. Даниил. Римокатолици и униати, каквито има немалко в Румъния, навярно също са взели масово участие в референдума.

Самият референдум засягаше чисто светски въпрос и позицията, поддържана от Църквата, не беше чисто религиозна, т. е. хората биха могли да се съгласят с нея и по нерелигиозни причини.

Изглежда, че това беше (не)гласуване против клерикализма, а не в подкрепа на хомосексуалните. Ако Църквата беше останала настрана, възможно е процентът на участвалите в референдума да бъде по-висок. Факт е обаче, че организация, която претендира да бъде всенародна и да говори с гласа на целия народ, събра едва 20% в своя подкрепа. И това по въпрос, който засяга чуждия, а не своя собствен живот. Броят на тези, които биха били готови да послушат Църквата за нещо, което лично ги засяга, явно е още по-малък.

Наистина, много мас-медии и телевизионни канали в предизборните дни работиха срещу Църквата. Е, какво? Добре дошли в епохата на конкуренцията! Твърде много векове Църквата водеше дискусия с опоненти, вече арестувани по нейна заповед. Затова сега имаме проблем с убедителността и аргументацията...

Източник: лична страница на дякон Андрей Кураев


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw49f 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора