Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

indexДвери продължава да отразява различни мнения относно църковната ситуация в Украйна. Поради липсата на достатъчна официална информация, мненията на специалистите отразяват вътрешноцърковни настроения, някои от които разнопосочни, но и те имат значение за общата картина на украинската църковна криза. Публикуваме коментара на известния руски мисионер дякон Андрей Кураев от личния му блог относно новината, разпространена от украинския президент Петро Порошенко, че Вселенската патриаршия скоро щяла да даде автокефалия на Украинската църква:

"В Отдела за външноцърковни отношения към Московска патриаршия се говори, че още през 2008 г. по време на визитата си в Киев Вартоломей планирал да обяви автокефалия на Украинската православна църква. Възпряло го гневно позвъняване от Външното министерство на Турция директно в киевския хотел. А това позвъняване било следствие от друго, не по-малко гневно обаждане от Външното министерство на Руската федерация. Внимавайте, Русия ще въведе визи за турските граждани и Турция ще трябва да отговори със същото - и край на туристическия ви бизнес.

Минаха 10 години. Сирийската авантюра доведе до това, че сега Русия зависи от Турция повече, отколкото преди - и проблемът изобщо не са доматите. А турският бизнес вече има опит от живота без руски туристи. Да предположим, че истанбулският патриарх има договорка с Ердоган и той няма да се намесва в разправиите на православните. Но на Ердоган е нужно да се защити с нещо от гневния руски натиск. И ето, че тук внезапните предсрочни избори в Турция могат да се окажат подходящи: моля ви се, не ни е до вас".

Източник: личен блог на автора

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxwf8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.