Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

indexДвери продължава да отразява различни мнения относно църковната ситуация в Украйна. Поради липсата на достатъчна официална информация, мненията на специалистите отразяват вътрешноцърковни настроения, някои от които разнопосочни, но и те имат значение за общата картина на украинската църковна криза. Публикуваме коментара на известния руски мисионер дякон Андрей Кураев от личния му блог относно новината, разпространена от украинския президент Петро Порошенко, че Вселенската патриаршия скоро щяла да даде автокефалия на Украинската църква:

"В Отдела за външноцърковни отношения към Московска патриаршия се говори, че още през 2008 г. по време на визитата си в Киев Вартоломей планирал да обяви автокефалия на Украинската православна църква. Възпряло го гневно позвъняване от Външното министерство на Турция директно в киевския хотел. А това позвъняване било следствие от друго, не по-малко гневно обаждане от Външното министерство на Руската федерация. Внимавайте, Русия ще въведе визи за турските граждани и Турция ще трябва да отговори със същото - и край на туристическия ви бизнес.

Минаха 10 години. Сирийската авантюра доведе до това, че сега Русия зависи от Турция повече, отколкото преди - и проблемът изобщо не са доматите. А турският бизнес вече има опит от живота без руски туристи. Да предположим, че истанбулският патриарх има договорка с Ердоган и той няма да се намесва в разправиите на православните. Но на Ердоган е нужно да се защити с нещо от гневния руски натиск. И ето, че тук внезапните предсрочни избори в Турция могат да се окажат подходящи: моля ви се, не ни е до вас".

Източник: личен блог на автора

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxwf8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж