Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)
NikolaНачалото на поста ми дава повод да припомня този богослужебен текст, който се пее днес в църквата и който ни дава кратка "рецепта" за това, как се пости.Стиховна стихира за понеделника от 1-та седмица на Великия пост

Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден. Истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, одумването, лъжата и клетвопрестъпването. Лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен.

Постимся постом приятным, благоугодным Господеви: истинный пост есть злых отчуждение, воздержание языка, ярости отложение, похотей отлучение, оглаголания, лжи и клятвопреступления. Сих оскудение, пост истинный есть и благоприятный.

Да си пожелаем да постим именно по този начин, независимо от това ядем ли, не ядем ли и какво ядем. Неслучайно точно за вчерашния ден - Неделя сиропустна - Църквата е избрала в храма да се четат думите на апостола: "който яде, да не презира оногова, който не яде; и който не яде, да не осъжда оногова, който яде, понеже Бог го е приел" (Рим. 14:3).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khp8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum