Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)
jhgyuДържавата е България, а денят – 25 март. В сутрешните блокове, в новинарските емисии тече интересна новина, вълнуваща и интригуваща. „Къщата на Ванга отваря врати на Благовец”. Всички, които чуят, се радват, защото най-сетне се отварят вратите на затворения дом, домът на „пророчицата” от Петрич. В емисиите присъстват репортажи от Рупите, появяват се хора, които казват: „Ето, вече няма да се искат пари за вход за паркинга, нито за къщата. Всичко е безплатно”. Радост нахлува в сърцата на слушателите, зрителите и читателите, радост, защото днес имаме новина, имаме истинско събитие.
 
Държавата е България, а денят – 25 март. В сутрешните блокове, в новинарските емисии не тече никаква новина. „Днес е Благовещение”, всички, които чуят, не се радват, защото за пореден път се чества нещо, което е чествано и миналата година. В емисиите не присъстват репортажи за празника, а само за това, кой празнува и какво е поверието днес. Досада нахлува в сърцата на слушателите, зрителите и читателите; досада, защото днес няма новина, няма събитие.
 
Държавата е България, а денят – 25 март. Църквата чества едно странно за света събитие – Благата вест за идването на Спасителя. Християните отиват на богослужение и молят Бога за себе си и близките си, благодарят Му за това, че е решил да дойде и да ни изкупи от греха на прародителите ни Адам и Ева.

Държавата е България, а денят – 25 март. Българинът не чества Благовещение, защото не му е интересно, защото не е толкова вълнуващо, защото не е новина, а и защото самият той не е особено вярващ, а повече битово религиозен. За него празник е да седне на масата и да се наплюска, докато не му се догади; не е празник това два часа и половина да стоиш прав. Да, не е празник, а подвиг, който сме длъжни да дадем.

Днес на Благовещение ни беше представена новина от всички медии, новина за това, което не ни интересува, новина за отварянето на къщата на една врачка, която – видиш ли?! – България почита. Да, България може и да я почита, но има и една малка част хора, които не искат да им бъде втълпявано, колко много била помогнала и колко много била дала тази жена. Не ги интересува, но въпреки всичко им е съобщавано. Защо? Защото никой не се интересува от мнението на Църквата, на християните. За нашите медии е по-важно да съобщят такава новина, а не новина за празника, защото нали все пак къщата на баба Ванга се отваря веднъж, а Благовещение ще го празнуваме и другата година. Да, но с тази разлика, че не се знае в кой ден и час Бог ще ни поиска душата. Затова – да бдим!
 
Нека да празнуваме истинските празници и да слушаме и гледаме истинските новини, а не тези, дето са чудо за три дни, което след седмица никой не помни или ако го помни, то е смътно и мъгляво.
 
P.S.
Баба Ванга е права за едно единствено нещо: „България ке страда, оти сме неверници”, защото не почитаме истинските празници, а много често не ги и познаваме.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xqd3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен