Мобилно меню

4.3488372093023 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (43 Votes)
Има една (цинична) теория, според която детските храни нарочно се правят с ужасен вкус (но иначе с много витамини и полезни вещества), защото децата не могат да се оплачат от вкуса, а дори да недоволстват, това се приема за каприз и болезнена липса на апетит.

Сигурно от подобни подбуди се е водил и авторът на слайд-филмчетата, публикувани на официалния сайт на Българска патриаршия (тук). Клипчетата са в раздела „Децата и вярата” и вероятно са предназначени за изучаващи Религия. Сигурно децата (и безкритичните учители) биха приели тези дидактични средства като нещо полезно, макар и направено с лош вкус. Още повече, че филмчетата са публикувани на официалната страница на Българска патриаршия. Значи, имат санкцията на Св. Синод, тъй като сайтът се прави с благословението на архиереите и се ръководи от старши митрополит. Освен това основното ядро на екипа на сайта е съставено от работната група за религиозно образование към Св. Синод, които при официалното откриване на сайта казаха, че ще използват интернет да "напоят виртуалното пространство с православен дух" и ще образоват религиозно хората. 

Не е ясно обаче, как въпросните филмчета кореспондират с тези намерения. Те, освен че са грозни и кичозни като визия, съдържат и догматически отклонения от православното учение. Няма да се спираме на всички, а само на един пример: иконата на Св. Троица, използвана във всички филмчета, е отдавна заклеймена като неканонична. Защото от православна гледна точка е неприемливо изобразяването на Бог-Отец като беловлас старец. Бог се изобразява в плът само в лицето на Иисус Христос,  единствено в този случай „неописуемото Божество се описва по човешки”. Авторът на филмчето обаче  използва изображението, защото „Православната църква представя на своите чеда тази икона, за да могат да си обяснят Божието триединство” (!).

Филмчетата са изпълнени с още множество неточности, грешки, неверни от православна гледна точка твърдения, които дават преизобилен материал за критика на православните апологети, но не е тема на настоящата статия.

Как тогава тези клипове са се оказали на страницата на Българска патриаршия, за да подпомагат учителите по Религия и родителите в религиозното ограмотяване на децата? Има няколко възможни варианта: 1) пуснати са без знанието на отговорните фактори в сайта; 2) използват се като пълнеж за многобройните рубрики в сайта, които празнеят и създават впечатлението за недовършеност на продукта; 3) и най-невероятният вариант - слайд-филмите са харесани и одобрени от ръководството на сайта и работната група по религиозно образование към Св. Синод.

В последните години много се говори за използването на новите технологии в образованието. Днешните деца боравят с интернет още преди да знаят да четат. Дори и малките деца са наясно с технологиите и е нормално те да се използват за ефективността на образованието. Но не на всяка цена. Подобни клипчета не донасят никаква полза, а само нанасят вреди. Не възпитават църковен вкус, не приобщават децата към естетиката на св. Православие, а към кича на протестантските сладникави филмчета. Определено „размътват” главите и на деца, и на учители с неясни объркани фрази, неверни, неканонични, глупави и безсмислени твърдения и постулати. По-добре е учителката да им каже две ясни думи, без помощта на такива произведения на новите технологии, отколкото да им ги прожектира. Тогава остава пак въпросът: за какво са ги сложили на страницата на Българска православна църква - Българска патриаршия?

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquq6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж