Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (275 Votes)

Medal NursesНа днешния ден нека почетем труда на всички медицински сестри (специалисти), които денонощно се грижат за болните и страдащите и които вярно изпълняват заръката на св. апостол Павел, който пише до жителите на Филипи: „… не се грижете само за себе си, но и за другите“ (Фил. 2:4). Грижа, стигаща дори до саможертва. Като онази на ангела на милосърдието – княгиня Юлия Вревская преди повече от столетие, а по-късно Йорданка Филаретова (1843-1915) – Госпожата, оставила всичко свое на България за училище за милосърдни сестри и храма „Покров Богордичен“.

В наши дни бяхме свидетели на саможертвата до смърт на много лекари, сестри и медицински персонал по време на COVID-19 пандемията (само в България – над сто и седемдесет души от тях починаха).

Затова нека с вяра, надежда и любов служим един другиму. И с мъдрост да се вслушаме в апостола, който казва, че любовта е по-голяма от тях (1 Кор. 13:1-8, 13). Любовта, която е „дълготърпелива, пълна с благост, … която никога не отпада“ и от която имат нужда не само страдащите, но и онези, които всеотдайно се грижат за тях!

Да им дадем любовта и подкрепата си като малка признателност и благодарност. На тях, подражаващите на Христос, „Който не дойде за да Му служат, но да послужи“ (Мат. 20:28).

Да се вслушаме и в думите на Месогейския митрополит Николай, който казва: „Този Химн на любовта е нашето огледало, в което е добре да се оглеждаме всеки ден. Защото без перспективата на любовта никога няма да успеем да постигнем истинската свобода, а ще останем все така впримчени в тъмницата на собствените ни оправдания за това, защо любовта не ни достига, в жалките ни дребнавости и изтощителни състезания с другите“ (Православие.бг, 1 февруари 2017 г.).

Честит празник, скъпи колеги!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx6wu 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж