Мобилно меню

4.9297082228117 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (754 Votes)

fltПандемията, причинена от COVID-19, разкри друга по-тежка „болест на социалните мрежи“ – гордост и невежество, водещи до вземане на решения относно здравето на базата на слухове и лични мнения на хора, понякога дори без елементарно медицинско образование. Разликата между информация и системно познание е очевидна.

Медицинското познание е породено от любов към човека, платено е с безсънните нощи, здравето и живота на хиляди медици и тази висока цена задължава. При това положение, без подготовка и къртовски труд, кой без медицинско образование би имал дързостта да претендира, че може да интерпретира медицинската информация?

Ваксините са средства, при които ползата превишава риска. Те са спасили безброй животи, както и са предпазили хиляди хора от трайна инвалидизация. Примерите са много, а един бич за човечеството като едрата шарка дори е изкоренен. Навремето виждащите ослепяваха в скрипториите, за да прогледнат невиждащите. А сега?…

Нека имаме повече доверие в лекарите, помнейки думите на Иисус, син Сирахов: „Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния, и от царя получава дар. Знанието на лекаря ще възвиси главата му и между велможите ще бъде на почит. Господ е създал от земята лекарства и благоразумен човек не ще ги пренебрегва… Затова Той е дал на людете знание, за да Го прославят в Неговите чудни дела: с тях Той лекува човека и премахва болестта му“ (38:1-8).

Тази година Вселенската патриаршия учреди празника Събор на всички свети Лекари, който ще бъде честван всяка година през октомври. Освен паметта на всички просияли в святост лекари в историята на християнството и служилите на „намиращите се в болест и скърби“, разкривали на дело Божието човеколюбие, празникът почита и приноса на медицинската наука и лекарското служение в полза на човечеството.

Ваксинацията и спазването на противоепидемичните мерки са категорично израз на братска любов! Нека бъдем разсъдителни в това време на изпитание. Да преклоним глава пред паметта на медиците, дали живота си за другите от началото на пандемията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8d3yq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец