Мобилно меню

4.8683385579937 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (319 Votes)

f9291f6646e0ac41e99c82d2c5ed4595 kyo 4458Тези дни много пъти беше казано, че покрай коронавируса, застрашаващ устоите на целия свят, всеки от нас ще извади както хубавото, така и лошото от себе си. Не знам за вас, но аз мисля, че това е точно така.

Чрез медиите всички станахме свидетели на изказването и призивите на Волен Сидеров по повод предстоящите великденски празници. Смятам, че това е поредното послание, пълно с подвеждащи обществото твърдения.

Да, братя и сестри християни, свидетели сме на демагогия, чрез която някой цели да спечели - реклама ли, политически дивиденти ли, не знам.

„Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога“. Господинът Сидеров не искал да си крие лицето с маска пред Бога. Ами, г-н Сидеров, чудно ми е кой човек може да се скрие с маска (та дори и със скафандър) пред Бога?! Все едно Бог гледа отгоре на влизащите в храма и казва: „А, ето го Георги, добре, ами този кой е, не мога да го позная с тая маска?“. Бог не ни гледа в маските, г-н Сидеров. Той е сърцеведец, сиреч познава тайните на човешкото сърце.

По повод на хората, дошли с маска в храма, г-н Сидеров твърди: „Тези хора да си отговорят дали наистина са вярващи“. Преди няколко дни Православната църква честваше Цветница и всички в храма бяха с маски. И какво излиза от изказването на нашия политик: всички по храмовете са невярващи, така ли? Защото хората, които прецениха, че не могат да не отидат на богослужение, постъпиха отговорно. Маските ги носим и в храма, за да предпазим както самите нас, така и нашите близки от опасния вирус, държащ в челюстите си целия свят (към момента заразените са над 1 990 000 заболели и над 120 000 починали).

„Всеки пред Бога е гол.
Жалък, гол и убог.
Във всяка музика е Бах,
във всеки от нас е Бог“.

Това е строфа от стихотворение на големия поет Бродски. Смятам, че то казва достатъчно. Защото „всеки пред Бога е гол“ – независимо от облеклото му, от скъпите му часовници, коли, луксозни почивки и пр. Така ни вижда Бог: в цялата ни голота ние сме прозрачни за погледа Му. Маската ни няма как да Му попречи. Дори когато тази маска е маска на благочестието.

„Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат: „Господи, идваме пред тебе с маска“, заяви г-н Сидеров. Той ни пита как ще се явим на Второто пришествие, но и аз бих искал да му задам въпроса: Вие как ще се явите на същото това пришествие, ако благодарение на Вашите призиви хора загубят животите си? Ето, това е повод за размисъл, а не носенето на маски в храма.

„Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски“, каза Волен Сидеров. Не вярвам, че има здравомислещ човек, който да смята, че проф. Мутафчийски е над Бога. Сигурен съм, че и самият професор не го мисли. Това е излишна и манипулативна конфронтация между Творец и творение.

Един прост и тъжен пример. Знаем, че Киевско-Печерската лавра в Украйна е под карантина, защото повечето от тамошните монаси са заразени. Но г-н Сидеров не говори за това – за заразените духовници, защото не се вписва в риториката му.

Партийният лидер твърди, че „Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност“. Да, всички вярващи сме съгласни, че без Великден не можем, никой не отрича, че той е празникът на празниците. Но това, че хората ще се въздържат от посещение на църковната служба или ще отидат в храма с маски, не ги прави невярващи. Напротив – прави ги отговорни към спазването на препоръките на епархийското им началство и към здравето на техните близки. А виж, относно отричането на човешката същност: за него помага безотговорното демагогстване. Знаем, че буквалният превод на думата демагог е водач на народа. Дано в тези трудни дни хората не се поддаваме на внушенията на подобни водачи, които искат да ни водят за носа. А маските ни няма да им попречат, само здравият ни разум.

Снимка: Телевзия OnAir


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6989q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари