Мобилно меню

4.6781609195402 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (87 Votes)

pecalДенят след хубавия празник Благовещение е посветен на св. архангел Гавриил. Защо? Читателите на Двери.бг със сигурност са просветени в това календарно установление след Господски и Богородични празници да се честват главните участници в станалите събития.

Та, да си припомним какво е свършил този многопотрудил се архангел, според Св. Писание.

Като служител и пратеник на Бога той е известил на богоотците Йоаким и Анна раждането на свидното им и дългоочаквано чедо св. Дева Мария.

С добра новина се явил и на свещеник Захария в йерусалимския храм и му казал, че жена му Елисавета ще роди син, чието име трябва да  бъде Йоан.

На Благовещение е разговарял с девицата Мариям и споделил с нея благата вест, че ще зачене в утробата си и ще роди Син и ще Го нарече с „името Иисус“. Дух Светий ще слезе върху нея и силата на Всевишния ще я осени, за да стане майка на „Светото“, Което ще се роди от нея и ще се нарече „Син Божи“.

По-късно в нейния живот св. архангел Гавриил пак взема участие, като споделя с нея, че земните ѝ дни са на привършване и волята Божия е да се приготви за тъй желаното от нея съжителство с обичния ѝ Син на небесата.

Светият архангел се явил и на пастирите в полето в близост до Витлеем и ги уведомил „за голямата радост“, „която ще бъде за всички човеци“, защото им се родил „Спасител, Който е Христос Господ“.

След ражданато на Богомладенеца св. архангел Гавриил посетил Йосиф, Обручника на св. Богородица, и му заповядал да вземе Младенеца и да бягат в Египет с майка Му, за да Го спаси от цар Ирод, който е замислил да Го погуби.

Отново светият архангел се явява на Йосиф, известявайки го, че трябва да се върне обратно в Израил, защото измрели тези, които търсели душата на Богомладенеца, т. е. искали да Го убият.

След завръщането на светото семейство архангелът препоръчал на Йосиф да се настанят в Назарет като най-спокойно място.

30 години по-късно св. архангел Гавриил се намерил на разположение на Господ Иисус в Гетсиманската градина, бидейки неотклонно в близост до Него по пътя при носенето на Кръста и разпъването Му на Голгота.

След Възкресението Христово той ободрил отчаяните жени-мироносици, когато те дошли до празния гроб и видели, че големият камък е отместен, а Него Го няма.

От този момент до днес св. архангел Гавриил пребъдва в мълчание. „Гаврииловите изяви“ спрели и ето вече две хиляди години не сме чули нищо от него.

И кога, мислите, че той пак ще дойде и ще проговори, за да чуем отново гласа му?


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udhar 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики