Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
Така завършва американската конституция. Не че в САЩ цари някаква идеална справедливост, ако се вярва на криминалните им канали, но явно разбирането им е такова – да се съдят за щяло и нещяло. В Либия затварят невинни хора. Дори и в САЩ се случва понякога – за справка “Невинният” от Гришам. А сега в България едно 24 годишно момче ще лежи в затвора 12 години заради невниманието си. Ще излезе на 36, ако евентуално не му съкратят присъдата. Една трета от живота си той ще е прекарал зад решетките. Не е крадец, не е и престъпник, не печели по 50 000 на седмица, няма прякор, не кара ферари. Обикновен шофьор на раздрънкан камион. Едва ли е само той виновен. Но само той понесе вината. Близките на загиналите крещяха срещу него “убиец”… И искат максималната присъда и дори смърт. Зъб за зъб. "Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани", но в този момент милост не трябва да има! Трябва обект за отрицателната енергия.

Не знам как бих се чувствал на тяхно място, но желанието за отмъщение много повече ме изкушава, когато видя как онези, дето убиват и продават дрога, ги вкарват за пореден път, за да ги оправдаят за пореден път. Мога да се обзаложа с всички вас, че бандитите, които пак заловиха и ще се опитват да съдят, няма да лежат в затвора 12 години. Едва ли ще изкарат и по 12 месеца. Как ми се иска да изгубя един такъв облог!

За обикновения шофьор на камион обаче кошмарът едва сега започва. Навярно е много трудно да си съдия. Това е толкова странна професия, че винаги съм се чудил кой се осмелява да я работи, кой е толкова убеден, че може да отсъди справедливо и прочие. Та ние нищо не знаем за Божията справедливост, за Неговото мерило спрямо нас, как така ще съдим едно момче да се скапе зад онези дебели студени стени. Как ли ще му повлияе системата… Какво ще е станало или останало от него после… В света, в който живеем, понякога нещата изобщо не са в твоите ръце. Едва ли той някога си е представял, че ще стане участник в толкова кървава катастрофа. Едва ли си е представял, че ще му крещят “убиец” и ще бъде затворен. Понякога просто трябва да приемеш обстоятелствата и да не си задаваш въпроси. 12 години той ще се чуди виновен ли е. Така ще си и остане, учуден завинаги. 

Убийците и продавачите на дрога от своя страна са убедени, че държат съдбите си в ръцете си, че всичко е под контрол и място за чудене няма. Съдиите ще трябва да съдят и тях. Горките съдии. 

Чия е тая справедливост и каква е тая справедливост? А ние трябва да се молим. И за този осъден и затворен човек да се молим (може да не е християнин, но е човек), и за убийците и продавачите на дрога също да се молим. По-добро предложение засега няма. 

Нещо някъде ми се губи, нещо някъде ми липсва, веригата се е счупила и нищо не разбирам…

"А неразумните девици - пренебрегнали са те милостта, съчувствието, прошката. Светилникът им е чист, но празен и тъмен!"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquk4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник