Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
yellow.jpgПовод за настоящия предизвикан коментар е едно "авангардно предложение", което дължим на  арх. Атанас Недевски - общински съветник в Пловдив от Съюза на свободните демократи (ССД)  и кандидат за народен представител от листата на Български Народен Съюз (БНС). ССД е известна още като "партията на Стефан Софиянски".  В материал, публикуван в сайта на коалицията стана ясно, че кандидатът за депутат е предложил в Пловдив да бъде изграден "храм на всички религии, където  всеки - християнин, мюсюлманин, евреин, да може да се моли на своя бог" ("Пловдив 24")

"Според представата на арх. Недевски в този храм трябва да има кът за всяка религия, но преддверието да бъде едно за всички, защото, независимо от религиозната си принадлежност, там всеки се откъсва от външния свят  и се подготвя за срещата си с Бог. Така, обединени от общото архитектурно пространство, вярващите по-лесно ще прекрачат и религиозните разделителни черти, смята архитектът.Идеята засега не среща одобрението на църквата, тъй като не е канонична"
, се казва още в информацията.

7584.jpgАко се вгледаме в проекта на арх. Недевски (виж снимката в ляво) ще забележим, че предложението не би срещнало одобрение не само в църковните среди, но и сред всеки обикновен български гражданин, чувствителен към безсмисленото харчене на пари и естетическия кич. Нормалната реакция към подобни предложения щеше да бъде снизходително свиване на рамене и махване с ръка, ако за съжаление това безумие не изхождаше от един реален български политик, общински съветник и кандидат за депутат.

Ако цената на единството е да загубиш своето лице, то единство не бива да има. Тази истина е повече от очевидна за  всеки вярващ. Ако цената на единството е да се лишиш от принципите си, то единство не бива да има. Тази мисъл на свой ред би следвало да е очевидна и за всеки политик. Но явно не е!

През последните 15 години на прехода доста политици "увековечиха" имената си с неадекватното си отношение към християнската религия. Абсурдното е, че повечето от тези хора наричаха себе си "християн-демократи".  Предлагаме друга идея на арх. Недевски. Вместо да изгражда "храм на всички религии", защо не състави проект за паметник на всички политици?

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqwyy 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)