Мобилно меню

4.7714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (35 Votes)
Още преди да започна да пиша тези неща сега, се питам има ли смисъл да го правя и си давам сметка, че смисъл няма, но го правя, защото по този начин просто ще заявя за пореден път кой съм, какво мисля и в какво вярвам. Няма да променя света, нито ще спра богохулниците. Но има някакво велико удоволствие в това да им кажеш, че не си като тях, да им подхвърлиш хей така между другото, че не им се връзваш. Пък да те смятат за какъвто искат. Проблемът при всички случаи си остава техен.

Нищо не е случайно. В това съм дълбоко убеден. Случайност няма, късмет няма, предопределеност няма. В момента, точно сега в този миг, докато четете, ние с вас творим живота си, събитията, съдбата на Вселената. И с всеки свой жест създаваме причините, от които произхождат следствията. “Вдигнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата Вселена” – Борис Христов затова е велик поет, защото осъзнава взаимосвързаността на всяка клетка с всяка клетка в този свят. Физическите закони зависят от добротата. За мене това е безспорен факт.

Никак не е случайно, че точно преди Рождество се появяват най-големите хули. Изникват сякаш от нищото, но са си съвсем планирани и целенасочени. Не се съмнявайте, че преди всяко Рождество и преди всяко Възкресение нас все повече ще ни нападат с такива книжки, брошурки и “активни мероприятия”. И филми, без малко да забравя.

Напоследък твърде екзотична и доходоносна стана тази тема – неоткрити до ден днешен автентични тайни, ръкописи и прочие… И как така някак си изведнъж взеха да ги откриват. С някаква лекота, сякаш си мият зъбите сутрин – хоп, тайна книга, хоп тайно евангелие, хоп зайче от ръкава, гълъбче от цилиндъра… То не бяха данбрауновци, не бяха крокодили и хипопотами, всеки нещо открил, всеки продал по един милион копия от книгата си само за седмица. Да им е честито новото бестселърско произведение, изпълнено с тайни и разкрития! Появи се точно през коледните пости на 2006 г. Вие си стойте на пост, ние ще си правим милиони от продажби. Няма да си пречим сега!

Някой си известен в неговите си среди Хърбърт Кросни написал книгата “Изчезналото евангелие”, а нашите издатели решили да направят удар, като издадат едновременно и така нареченото “Евангелие от Юда”. Две в едно. За по-голяма тежест. За повече пари. На промоцията на двете книги в “Хеликон” присъствал самият този Кросни. Евреин, но само между другото. Само дето нито аз, нито някой толкова богат и известен, колкото е той, е седнал да хули неговия Талмуд, както той прави с нашето Евангелие. Защото Евангелието е едно. И не е изчезнало. Аз и още много хора знаем това. Като казвам, че го знаем, имам предвид, че имаме познание за него, Евангелието. За Благата вест. Не е едно и също да знаеш и да имаш познание.

Да, да, чувам ви и вас, дето ме питате нямам ли някакви богословски аргументи и прочие – та нали видни учени светила са изследвали това “юдейско евангелие” (все пак е от Юда!)… Как да нямам аргументи, имам, разбира се. Аргументи да искате. Само че знаете ли какво, сега нямам време да се занимавам с глупости. Сега имам много по-важни неща за вършене. Искам да кажа, аргументите са си мои и не съм длъжен да ги споделям.

И изобщо, предлагам на господа издателите, учените и писателите, дето се занимават с тия неща, както и там да си ги наричат – пишете си ги и си ги продавайте, а мене и всички останали православни християни оставете на мира, не ни пречете, някак си ще преглътнем предполагам поредните ви глупави “открития” и натрапчивостта, не ни е за първи път, а - убеден съм - няма да е и за последен.

“Атака” пък опитали да се качат в движение на ракетата носител – Православието – и взели да го защитават от споменатия писател и споменатите книгите из медиите. Лекомислена постъпка. Защото Православието е по-голямо от една политическа партия. Отправили и апел към църковния клир да се изкажел по случая. Много насериозно се взеха тези. Не си погледнат езическите символи и собственото лично отношение, а взели на другите да дават ум. Пораснете малко, прочетете, ориентирайте се, дръжте се по-адекватно, не политизирайте, ако искате да сте сериозни. Но явно това не ви е приоритет. Едва ли някой, който знае в какво вярва и защо вярва, точно сега се нуждае от изказване на църковния клир, още по-малко пък от защитата на “Атака”.

Нуждае се от нещо друго…

Бог да прости загиналите край Янтра!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqupf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин