Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (12 Votes)

888-1Христос воскресе! Воистину воскресе!

"Пасха, Господня Пасха!... Христос Бог ни преведе от смърт към живот!"

Възкръсналият след кръстната Си смърт в цялата пълнота на човешката Си природа, Господ  Иисус побеждава в тялото Си смъртта и тлението и въздига "падналия праотец Адам".Това е тайната за победата и тържеството на цялостното богочовешко психофизично единство. Това  е основание за безсмъртието  на всяка индивидуална душа като уникална личност.

Тук действа безграничната мощ на чудото:

 - Господ Бог влага Своя Дух в купищата скелети и те оживяват в плът и кръв, както това е описал в боговдъхновено озарение пророк Йезекиил (Йез. 37:1-14).

- Кръстът, символ на позор, чрез изкупителната жертва на Агнеца Божи се превръща в несъкрушима сила за спасение (I Кор. 1:18).

- На Голгота, в най-голямата богооставеност на света, се таи потенциално най-великото утвърждаване и въздигане на падналото човечество (Марк 15:34).

- "Сее се в тление – възкръсва в нетление; сее се в безчестие – възкръсва в слава; сее се в немощ – възкръсва в сила" (I Кор. 15:42-43).

В безнадеждността, в недрата на мрака, се поражда искра, грандиозен пожар оживотворява изправеното пред изстиване сърце на Вселената и над победената стихия на злото, смъртта и разрухата възникват "ново небе и нова земя". Не като символика, но като осъществена есхатологична реалност в тях възсиява незиблемата светлина на новия Йерусалим, където "ще отрие Бог всяка сълза от очите и смърт не ще има вече" (Откр. 21:4).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/warwh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит