Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

014

Преди петнайсетина години забелязах тази дума на някаква изложба, организирана от ОП „Стара София” в подлеза на Президентството. Някой някъде беше изровил паметна плоча за повторното освещаване на един от столичните храмове. Не помня добре – разказваше се за една от църквите, осквернена през турско и след това наново осветена. Запомнила съм обаче думата църквище. Запомнила съм, че сградата на поругания храм е била напълно запазена, но въпреки това авторите на паметния надпис я наричаха „църквище”, т. е. място, на което е имало църква. И съобщаваха кога и как това църквище е било осветено.

Оттогава досега се оглеждам за думата църквище, но не я срещнах повторно. Изгонили сме я от езика, защото вече не правим разлика между храма и сградата. А в географията, че и живота ни, църквища много. Често – в буквалния смисъл на думата.

Чувала съм и съм чела за църквища разни: за съборени църкви, за взривени храмове (слава Богу, не и в България), за манастири, превърнати в обори… Но може би едно от най-страшните църквища стои и до днес в двора на най-голямата Старозагорска болница. Това е сградата на православен храм, превърнат през 1944 г. в морга.

Морга! Че и до ден днешен! На това му се вика „стоене във злото” (не се чудете на двойното в, така трябва – на него пада логическото ударение, защото сме там, вътре. Във!) И какво, че ще се възмутим, дето Божият дом бил превърнат в полигон за изучаване на земното тление и физическата смърт, ако това стоене в злото продължава, а ние си останем само с възмущението?

Старозагорци започнаха подписка за възстановяването на храма. От няколко дни петицията е качена в интернет. Нека да съберем гласовете си и да извикаме заедно, че трябва да се излезе от злото. Че завареното положение не прави злото по-справедливо, нито по-приемливо. И да се надяваме, че с Божията помощ ще ни чуят. Защото Бог поругаван не бива. А на човеците, които седят в овластените институции, към които е отправен викът ни, ще припомним откъде идва този израз:

Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне: който сее в плътта си, от плътта ще пожъне тление; а който сее в духа, от духа ще пожъне вечен живот. (Гал. 6:7-8).

Петицията за възстановяване на храма в Старозагорската болница може да подкрепите тук


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x936x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата