Мобилно меню

4.5151515151515 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (66 Votes)
1_16.jpgПравославният независим портал „Двери БГ” от създаването си (с благословението на Светия Синод на Българската православна църква) заедно с мисията си за православна църковна просвета се стреми и да дава думата на отрудените и обременените в този грешен свят. И въпреки това (или тъкмо затова?) беше посрещнат „на нож” от някои архиереи и техни припадалки и припадалковци (дверянски термин), които най-много се плашат от промяната на статуквото. Но под статукво разбирай онова, което самите архиереи си създават, често в противовес на канони и закони, обаче винаги в тяхна полза, а не за ползата на народа Божи, на който те са се клели да служат.

Така беше и в случая с митрополит Симеон. Човекът си подаде оставката преди 4 години, но други митрополити-активисти си му я „върнаха” по свои съображения, които вече не са важни. Сега обаче същите хора решиха, че трябва пак да го пратят в оставка. И когато митрополит Симеон, позовавайки се на канони, устав и волята на клир и народ отказа да ги послуша, те му измислиха нещо, което сега Николай Пловдивски признава в позакъснялото си писмо за "неканонично" деяние. А досега защо беше тази небратска злоба, оправдавана с „грижа за Църквата”? Те дали си мислеха, че някой им вярва на кухите приказки? Но пък и кое е по за предпочитане: да изглеждат глупави или да изглеждат лишени от християнска любов?! Хм, коварен въпрос...

„Като се обърне колата, пътища мно-о-о-го!” – казва народът. Единият е в посока към Българския културен център в Берлин, където един владика се кани да провежда избори за западноевропейски митрополит на 16 май т. г., защото църковната ни община не искала да го пусне в храма. Другият път като кълбовидна мълния обикаля злощастните глави на отделните митрополити, за да ги убеди да повярват, че зад писмото на пловдивския им колега няма задни мисли, а само мисли за вървене напред. Третият път е на намесата на не-църковни фактори, щом като не искат да слушат църковните (ама нали те са свикнали като краля-слънце Луи ХІV винаги да казват L’eglise, c’est nous! = „Църквата – това сме ние!”). И не става дума, че не слушат едни нищожни и презрени църковни хорица като тия от „Двери.бг”, но владиците не слушат дори самия Български патриарх Максим, човек с близо седемдесет години духовен стаж, който още в началото на скандала предупредил младите буйни глави в синода: „Внимавайте с дяда си Симеона! Той е от стара коза яре...”

Не искаме Св. Синод да даде на "Двери" орден "За заслуги към БПЦ"! Стига ни тая награда, че народът (включително и архиереи, на ухо) казва: за пореден път порталът се доказа не като адвокат на "дяда Симеона", а на Българската православна църква.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqufh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит