Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)
1_65.jpgИли съвпада ли интересът на кмета с интереса на хората?

Кметът на с. Челопеч, Пирдопска духовна околия, Ловчанска епархия, инж. Алекси Кесяков (различен от едноименника си полк. Алекси Кесяков, бивш началник на КАТ – б. р.), изпрати сигнал до постоянната комисия за установяване конфликт на интереси при Общинския съвет в Челопеч, като обвинява общинския съветник и църковен настоятел при храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” Ненко Стоянов Ненчев в конфликт на интереси. Повод за това са две гласувания на Общинския съвет, в които е взел участие и г-н Ненчев. На едното заседание е прието решение за отпускане на 6000 лв. помощ за довършване на изографисването на параклис „Рождество Богородично” в селото, а на другото – за предоставяне на 150 лв. месечно на свещ. Антоний Марчев, които да покриват пътните разходи между с. Челопеч и София, където живее семейството му.

Този сигнал е поредният етап от войната на селския управник (иначе общински кмет) с Църквата в лицето на о. Антоний, която продължава с известни периоди на примирие вече пета година. Основа на тази война е желанието на кмета да управлява и контролира храма, както и да сложи ръка на църковни имоти. Неговият стремеж ни връща в едно неотдавна отминало и болезнено за Църквата време, с чиито рецидиви явно още дълго ще се срещаме. Днес, когато повечето хора, в това число и управляващи, помагат на Църквата (или поне си дават вид, че правят това), кметът на Челопеч се оказва един от малцината, които открито се осмеляват да сложат прът в колелата й.

Членове на църковното настоятелство свидетелстват, че г-н Ненчев е дарил на храм „Св. Николай Чудотворец” свещници. По негова инициатива е монтиран СОТ, който той плаща ежемесечно с лични средства. Същият е дарил и 700 лв. на инвалидите в селото. "Г-н Ненчев не е взел нищо и не се е облагодетелствал нито от църквата, нито от селото", заявява и о. Антоний. Той се надява от политическия конфликт между кмет и съветници да не страда повече крехкият църковен живот в селото. 

В тези усилни дни на Великата седмица дано Бог вразуми кмета и той да се държи като съзнателен и предан християнин, а не като гонител на Църквата!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqufd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики