Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
Romania.jpgСлед като през месец юли т.г. в Румъния бушуваха разрушителни наводнения, три месеца по-късно благодатни вълни от хиляди поклонници заляха нейната северо-източна част с духовен център гр. Яш, както и южната й част с център гр. Букурещ.

На 14 октомври над един милион вярващи се стекоха да се поклонят пред мощите на преподобна Петка-Параскева и св. ап. Павел, последните донесени от Верия (Бер), Гърция, намиращи се в митрополитската катедрала в гр. Яш. В края на същия месец благодатната поклонническа вълна се насочи на юг, към хълма на патриаршеската катедрала “Св. Константин и Елена”, в която вече 231 години се намират нетленните мощи на св. Димитър Басарбовски.

На 25 октомври след отпуста на св. Литургия мощите на преподобни Димитър Басарбовски бяха изнесени от патриаршеската катедрала и съпроводени от тържествено литийно шествие бяха изложени на специално изграден за целта балдахин извън катедралата. Множество поклонници пристъпваха, за да се поклонят на св. Димитър.

Молитвената атмосфера не секваше благодарение на денонощното четене на акатиста на св. Димитър Солунски, св. Константин и Елена, св. Димитър Басарбовски, както и боговдъхновените Давидови псалми.

Негово Преосвещенство Праховският епископ Варсануфий, викарен епископ на Букурещката архиепископия, отслужи всенощно бдение в съслужение с 12 дякона и хора на Богословския факултет “Патриарх Юститиан”.

Teoctist.JPG На 26 октомври, деня на св. Димитър Солунски, под звуците на тържествен камбанен звън Негово Блаженство Румънският патриарх Теоктист заедно с викарните архиереи Илфовянски Севастиян, Амвросий Синаитски, Томийския архиепископ Теодосий (на Констанца) и 12 ангелогласни дякона пристъпиха към специален открит св. олтар, за да отслужат тържествена св. Литургия в чест на светия солунски великомъченик Димитър.

Потокът от вярващи, дошли да се поклонят на мощите на св. Димитър Басарбовски, не преставаше. Множество служители на жандармерията се грижеха за нормалното протичане както на денонощните богослужения, така и на поклонението от благоговейно пристъпващите поклонници.

След причащаването на свещенослужителите житийна икона с вградени мощи на св. Димитър Басарбовски беше поставена на открития св. олтар пред лицето на вярващите.

В края на архиерейската св. Литургия патриарх Теоктист изтъкна в проповедта си, че по молба на Св. Синод на Българската православна църква и по решение на Св. Синод на Румънската православна църква частица от мощите на св. Димитър Басарбовски се дарява на православния български народ. На два пъти Негово Блаженство подчерта, че изпраща тези св. мощи не от свое име, а от името на целия румънски народ.

В ранния следобед делегацията, водена от Праховския епископ Варсануфий и  придружаващите го о. Марчел Маноле, епархийски секретар на Букурещката архиепископия, представителя на Българската православна църква в Букурещ иконом Петър Тотев, двама дякони и представители на българското посолство се отправи за гр. Русе.

Църковната делегация беше посрещната на границата от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. Иконата с вградената частица от мощите на св. Димитър Басарбовски беше изложена за поклонение в катедралния храм “Св. Троица”.

Митрополит Неофит отслужи молебен канон и вечерня в чест на Басарбовския светец, в която взе участие и директорът на Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет на Р. България проф. Иван Желев. Русенското православно паство с радост пристъпваше към нетленната светиня.

След края на вечернята иконата беше занесена в скалния Басарбовски манастир, намиращ се на 8 км. от гр. Русе. Митрополит Неофит и епископ Варсануфий в съслужение с румънски и български духовници отслужиха на български и румънски акатиста на св. Димитър Басарбовски.

Неизказана е радостта на всички православни българи заради това велико събитие, което слага край на сиротството на Басарбовската св. обител, лишила се преди повече от 230 г. от мощите на светеца.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu9w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник