Мобилно меню

3.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (7 Votes)
В края на август във Варна бяха организирани протестни митинги във връзка с назначаването на областен управител от квотата на ДПС. Варнеският и Великопреславски митрополит Кирил разпространи обращение, в което изрази  недоволство от подмяната на политическия вот в града.  По-късно  митрополията бе замесена, без нейно съгласие, в организирания във Варна "Революционен комитет".  За това какво е отношението на Църквата към политката разговаряме с варненския свещеник прот. Василий Шаган.

О.  Василий, как обяснявате участието на Църквата в политическите протести, организирани от  крайни националисти във Варна?


О. Василий: Църквата не участва в организираните протести, Църквата единствено изрази своя протест от това, че във Варна се правеха опити да се подмени вота на избирателите - тъй като повечето варненски избиратели гласуваха за НДСВ, не е лоялно и не е честно да се правят опити да се слагат управници от каквато и да е била друга партия, в  конкретния случай от  ДПС.

Негово Вископреосвещенство Варненският митрополит Кирил в своето изявление даде да се разбере, че той от името на цялата  Църква протестира не заради етническата принадлежност на политиците от ДПС, а заради това, че се подменя вота на избирателите, даде да се разбере, че ние, българите, винаги  сме били толерантни към всяка народност и всяко вероизповедание. Мисля, че в съдбовни моменти в живота на нашия народ, които могат да касаят бъдещето на децата ни, е нормално Църквата да застане заедно с народа и да го  подкрепи. Желанието на Църквата  да защити народа си не  е израз на  войнстваща позиция, а е принципна позиция. Хората искаха  да чуят  мнението на Църквата и митрополитът отговори на очакванията им.
Това в никакъв случай не е политическа подкрепа на една или друга партия. Митрополит Кирил винаги е казвал, че ние, духовниците, не можем да участваме в каквито и да е било политически движения и партии.

Защо, според Вас, крайните националисти у нас се опитват да  се идентифицират с Църквата и с Православието?

Снимка: Борислав Николов, в. Сега Нормално  е по принцип едно движение да иска да се идентифицира с нещо. Когато някое политическо  движение залага като свои основни принципи принципите на християнството, това не е толкова лошо.  По-опасното е, когато политиците  използвт Църквата само  като параван, или като защита, за осъществяването на техните политически интереси и така манипулират хората.

Как ще коментирате това, че много църковни хора симпатизират на крайните националисти. Това  се забелязва и на протестите във Варна?

Християните трябва да имат позиция по проблемите и процесите, протичащи в родната им страна. Добре е да обичат родината и народа си, но те трябва  да  бъдат много внимателни с подобни крайни във възгледите си  движения, защото крайностите не са присъщи на православния дух и мироглед.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/qah 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики