Мобилно меню

4.5111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (45 Votes)
1_82.jpgВъпрос на М. Гущанова: Въпросът, който спешно ме интересува, е за поста на кърмещите майки. Постих с олио първата седмица, но като чe ли ми намалява кърмата и затова се обръщам към вас за съвет. Аз съм от Попово, а тук строг  пост и Причастие са неразделни и извън годишните пости на Църквата.


Здравейте, Мария!

Може би на въпросния свещеник никога не са му споменавали, че енергийните и хранителни нужди на майката по време на кърмене са много по-големи, отколкото по време на самата бременност. Просто не ми се иска да си представям как може и да е наясно, но вместо да направи всичко възможно да спести на една кърмачка всякакъв допълнителен стрес, той нарочно ви възлага такова допълнително бреме. Да не говорим, че причастието по никакъв начин не е обвързано със строгостта на постенето, както и че целта на поста е да помага на хората да се молят и да ги приближава до Бога, а не да излага на риск здравето на когото и да било. Как си представя въпросният свещеник, че от вас ще се излъчва спокойствие и любов към бебето ви, когато се притеснявате за кърмата си! Би трябвало да е точно обратното - дори да искате да постите строго, той да се постарае да ви убеди, че първата ви отговорност е детето и тъкмо през този период да ви насърчава да се причастявате редовно. Мирът в семейството също е по-важен от строгостта на поста. За какъв мир можем да говорим, ако мъжът ви и вие сте на тръни заради "активизма" на свещеника и се притеснявате за храненето на детето.

Чисто медицинската страна на въпроса всъщност опира предимно до стреса и приема на течности. Най-вероятно е това намаляване на кърмата, което сте забелязали, да е от притеснение, особено ако е съчетано с пиене на по-малко течности. Във всяка от аптеките в Попово би трябвало да има чай за кърмачки (смес от семена на анасон, копър и др., приятен на вкус) и ако не сте пробвали досега, почнете да си варите. Но не вместо обичайния прием на течности, а плюс тях.

Ако обичате риба, аз бих ви посъветвал да ядете поне риба и/или хайвер през постите. Ако не - яжте яйца и млечни продукти; в тях и без това има повече белтъчини, отколкото в месото. Ако държите да участвате в поста на Църквата, правете го така, че да не се притеснявате за рожбата си, но не забравяйте, че в събота и неделя постенето е забрането - т. е. в никакъв случай не трябва да се пости като през останалите дни.

Коментар на "Двери": След публикуването на материала и проверка на случая, стана ясно, че свещеникът в гр. Попово не изисква от бременните и кърмачките да постят, а читателката ни писа повторно с изричната молба това да бъде упоменато. От писмото й става ясно, че всъщност това било нейното лично разбиране за поста, а не й било наложено от свещеника. Ние се радваме, че пастирят в Попово не възлага на пасомите си такива непосилни бремена и се надяваме, че крайностите в това отношение в БПЦ са изолирани случаи. А към нашите читатели отправяме молба да бъдат отговорни във формулирането на въпросите си, за да не стават причина за смущения и необосновани обвинения. Поднасяме своите извинения и на енорийския свещеник в Попово.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/afuk 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum