Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

6ac9e6fcef32833aa47befd07f95cd15Поради изключителния интерес към първото издание на книгата Пламенни слова за вярата с проповеди на Морфоски митрополит Неофит се наложи второ разширено издание. Сред добавените проповеди е и тази за светия великомъченик Мамант Мироточиви, който все още не е достатъчно известен по нашите земи. Тя е произнесена на 2 септември 2021 г., празника на много обичания светец-покровител на Морфоска митрополия. Проповедникът вдъхновено говори за житието на светеца, а под черта са допълнени и други подробности от пространното житие.

За този великомъченик са написани още през четвъртото столетие празнични слова от св. Василий Велики и св. Григорий Богослов. Тогава е построен и първият храм в негова чест в гр. Кесария, обл. Кападокия, Мала Азия. По времето на имп. Юстиниан (в средата на шестото столетие) пък е построен известният манастир на св. Мамант в Константинопол, в който са положени и свещените мощи на светеца. В тази обител, която е получила честта да бъде патриаршески манастир, през вековете са се подвизавали много известни духовници и богослови като преп. Теодор Студит, св. Симеон Нови Богослов, който дълги години е бил неин игумен, и др. В патриаршеския манастир „Св. Мамант“ на 27 ноември 1363 г. умира българският духовник-исихаст преп. Теодосий Търновски.

Заедно с пастирското слово на митр. Неофит Морфоски от неговите проповеди научаваме за разговорите и наставленията на съвременни светци на Православната църква, с които той е имал възможност да общува по време на обучението си в Гърция, а и след това – като клирик на Кипърската църква. А това е пътят, по който църковното предание се разпространява и поуките, дадени на един или друг човек, стават достояние на хиляди хора след това.

Желаещите да се снабдят с новото издание на книгата могат да звънят на телефон: 0887 954 578.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxxwu 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари