Мобилно меню

4.7017543859649 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (57 Votes)

scanВ навечерието на Рождество Христово 2016 г. на гладния за добри четива православен книжен пазар се появи нещо много ценно. Това е книгата Срещи със стареца Назарий, издадена от „Православна библиотека ТАВОР“ при храм „Св. прор. Илия“ в с. Рударци, общ. Перник, с която съставителят Велизар Пейков и издателят свещ. Илия Христов се надяват да зарадват българските читатели в навечерието на Рождественските празници. Книгата представлява богато илюстрирано жизнеописание, съставено изцяло по спомени на духовни чеда на дългогодишния игумен на Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил“ архимандрит Назарий, преставил се в Господ на 9 юни 2011 г. Макар и благодатното му служение да премина близо до София, той беше известен и далеч извън Софийска епархия, защото, докато беше в силите си, не отказваше духовна грижа и съвет на всеки, който похлопа на манастирските порти. По думите на съставителя, архимандрит Назарий е един от последните старци-наставници от старото Риломанастирско братство, разпиляно след одържавяването на манастира в 1961 г.

Книгата няма нито богословски, нито биографично-изследователски, а още по-малко агиологични претенции, отбелязва издателят, тъй като за духовник като него тепърва ще се пише. Единствената ѝ цел е да запази живия спомен за любимия на хиляди хора старец „дядо Назарий“.

„Разказите са непосредствени и най-често искрено емоционални. И това е най-ценната им страна, защото са живи и неподправени свидетелства. Предоставени са от най-различни хора с разнообразен социален статус, образование и професия, които съзнателно остават анонимни, за да се запази само и единствено живото присъствие на стареца. Гаранция за истинността им сме всички ние, които бяхме близо до него, преживявахме го по-близък от кръвен роднина. За неговата личност като един от истинските духовни старци на новото време тепърва ще се пише и говори, и ние искрено се надяваме, че със скромния си труд полагаме само началото за това“.

Книгата може да се намери във всички църковни книжарници и в много от храмовете в София.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wf6ap 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари