Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Трима преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - доц. д-р Иван Христов, доц. д-р Любомир Тенекеджиев и ст. ас. Светослав Риболов - тази седмица са на проучвателна експедиция в Патриаршеския институт за патристически изследвания в манастира Влатадон, гр. Солун. В продължение на своя научноизследователски проект те заминаха за Гърция, за да проучат светоотечески ръкописи от богатата колекция с микрофилми на солунския патристически институт, който е под егидата на Вселенската патриаршия.

Доц. Христов е специалист по история на християнската философия, обаче неговата подготовка в областта на класическите езици му позволява не само да чете, но и да превежда текстове на светите отци. Другите двама преподаватели са "чисти" патролози и техните многогодишни занимания са тъкмо в областта на светоотеческата книжнина и богословие. Тримата заедно използват ваканционния период, за да направят нужните им проучвания, които ще им помогнат не само да обогатят преподавателската си работа, но и да подготвят нови издания по патрология.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x9ku 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец