Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

img_0462.jpgНа 25 септември по покана на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Йегарският епископ Порфирий изнесе лекция на тема „Евангелие и психология“.

Пред присъстващите над сто души в Зала 5 на ВТУ еп. Порфирий, който е доцент по Пастирска психология и Библейско богословие в Белградския богословски факултет, формулира принципите на библейската антропология, за да може въз основа на тях да се определи отношението между богословието и психологията. Той каза, че психологията като наука, която се занимава с човека и неговата паднала природа, има смисъл когато води към целта на Евангелието – спасението. Зададени бяха много въпроси от публиката, на които еп. Порфирий даде обширни отговори. С тази среща завърши тридневното посещение на Йегарския владика в България.

Еп. Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. в гр. Бечей, обл. Войводина в Сърбия. При кръщението му дават името Првослав. Основно образование завършва в градчето Чуруг, а средно в гимназията „Йован Йованович Змай“ в Нови Сад. Монашеско пострижение в малка схима приема на Томина неделя през 1985 г. в манастира „Високи Дечани“, воден под мантия от своя духовен отец йером. (сега Бачки епископ) Ириней (Булович).

Дипломира се в Богословския факултет на Белградския университет през 1986 г. На следващия ден – празника Свети Дух, в манастира „Света Троица“ в Мушутище в Косово, близо до Призрен (построен през 14 в., разрушен от бомбардировки през 1999 г.) е ръкоположен в чин йеродякон от тогавашния Рашко-Призренски епископ (сега Сръбски патриарх) Павле.

След това отива на следдипломна богословска квалификация по Св. Писание на Новия Завет в Атина. Връща се в Сърбия през септември 1990 г. и с благословението на Бачкия епископ Ириней отива в манастира „Св. Архангели“ в Ковил. На Архангеловден – 8 ноември с. г. е ръкоположен в чин презвитер. Скоро след това в манастира идват много послушници. Той започва да се разраства и еп. Порфирий е назначен за негов игумен. Той живее в манастира, но изнася много богословски лекции от различни катедри, като специално се насочва вниманието си към различните деструктивни секти, които нахлуват в Сърбия. В същото време поема духовното ръководство на много млади светски хора.

На 1 май 1999 г. е избран и хиротонисан за Йегарски епископ при Бачката епархия. През 2004 г. успешно защитава докторска дисертация в Богословския факултет на университета в Атина на тема „Възможностите за познаване на Бога според апостол Павел по тълкованието на св. Йоан Златоуст“. Понастоящем е преподавател по Пастирска психология в Богословския факултет на Белградския университет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cy6h 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора