Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
img_0462.jpgНа 25 септември по покана на Православния богословски факултет при  ВТУ “Св. св. Кирил и Методий" Йегарският епископ Порфирий изнесе лекция на тема "Евангелие и психология". 

Пред присъстващите над 100 души в зала 5 на ВТУ епископ Порфирий, който е доцент по Пастирска психология и Библейско богословие в Белградския богословски факултет, формулира принципите на библейската антропология, за да може въз основа на тях да се определи отношението между богословието и психологията. Той каза, че психологията като наука, която се занимава с човека и неговата паднала природа, има смисъл, когато води към целта на евангелието - спасението. Зададени бяха много въпроси от публиката, на които епископ Порфирий даде обширни отговори. С тази среща завърши тридневното посещение на Йегарския владика в България.Епископ Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. в гр. Бечей в областта Войводина в Сърбия. При кръщението му дават името Првослав. Основно образование завършва в градчето Чуруг, а средно в гимназията “Йован Йованович Змай” в Нови Сад.

Монашеско пострижение в малка схима приема на Томина неделя през 1985 г. в манастира Високи Дечани, воден под мантия от своя духовен отец йеромонах (сега Бачки епископ) Ириней (Булович).

Дипломира се в Богословския факултет на Белградския университет през 1986 г. На следващия ден – празника Свети Дух, в манастира “Света Троица” в Мушутище в Косово, близо до Призрен (построен през ХІV век, разрушен от бомбардировки през 1999 г.) е ръкоположен в чин йеродякон от тогавашния Рашко-Призренски епископ (сега Сръбски патриарх) Павле.

След това отива на следдипломна богословска квалификация по Свещено Писание на Новия Завет в Атина. Връща в Сърбия през септември 1990 г. и с благословението на Бачкия епископ Ириней отива в манастира “Св. Архангели” в Ковил. На Архангеловден – 8 ноември същата година е ръкоположен в чин презвитер.

Скоро след това в манастира идват много послушници. Той започва да се разраства и епископ Порфирий е назначен за негов игумен.

Той живее в манастира, но изнася много богословски лекции от различни катедри, като специално се насочва вниманието си към различните деструктивни секти, които нахлуват в Сърбия. В същото време поема духовното ръководство на много млади светски хора.

На 1 май 1999 г. е избран и хиротонисан за Йегарски епископ при Бачката епархия. През 2004 г. успешно защитава докторска дисертация в Богословския факултет на университета в Атина на тема “Възможностите за познаване на Бога според апостол Павел по тълкованието на св. Йоан Златоуст”. Понастоящем е преподавател по пастирска психология в Богословския факултет на Белградския университет.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cy6h 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж