Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
P5180109.JPGКонстантинополският патриарх Вартоломей днес приключи своето посещение в Сливенска епархия и отпътува за Истанбул. Сутринта патриархът и придружаващите го посетиха гр. Созопол, където го очакваха Сливенският митрополит Йоаникий заедно с архиерейския наместник о. Борис Беров, енорийският свещеник на Созопол о. Иван Ст. Попов и други десетина свещеника, министър Божидар Димитров, кметът на града Панайот Рейзи и стотици граждани. Гостите посетиха музея на Созопол, както и три църкви: новия параклис на св. Николай край пристанището, главната градска църква „Св. Георги” и старинната „Св. Богородица”. В „Св. Георги” патриархът произнесе слово към вярващия народ и след това всички имаха възможност да получат лично неговото отеческо благословение. Той дари кандило на храма, а на всеки вярващ - иконичка на св. Богородица. По улиците се спираше и благославяше малките деца, като ги даряваше с патриаршески кръстчета.

Накрая на високите гости беше предложен официален обяд от градската управа, на който се произнесоха прощалните слова. Патриархът изрази благодарността си от топлия прием, оказан му както от държавната власт и местната власт, така и от митрополита и свещенството на епархията, а преди всичко от вярващия народ, който навсякъде се тълпеше да получи благословение от първия по чест патриарх в Православието. Той благодари също на Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ за съгласието да осъществи това посещение във връзка с удостояването му с титлата почетен доктор на Бургаския свободен университет.

Митрополит Йоаникий от своя страна благодари за посещението и за засвидетелстваната братска обич, като покани патриарха отново да гостува на епархията.

Вчера в Несебър патр. Вартоломей беше удостоен с почетния знак на града, който съхранява най-много църкви от византийския период у нас. Същият знак беше даден и на Димитър Атанасов, член на църковното настоятелство при българските храмове в Истанбул и архонт "велик протекдик" на патриаршията, което според запознати с протоколните порядки умалявало наградата на самия патриарх, изравнен с един мирянин.
 
Запитан от репортер на Двери.бг за случая с митрополит Симеон, патриархът лаконично заяви, че не мисли да се занимава с този случай, след като бил посетен от двамата български митрополити, пратеници на Св. Синод, във връзка с фалшивото писмо, скандализирало не само синода, но и цялата ни общественост. Патр. Вартоломей изтъкна също, че е дал на синодалните пратеници това, което са имали в патриаршеската канцелария в Истанбул, но нямал никаква възможност да се произнесе по автентичността на въпросното писмо и не желаел да се занимава повече с този въпрос.

Стана известно също, че митрополит Йоаникий в понеделник е осветил новия храм "Св. Власий" в курорта на братя Диневи на крайбрежието на град Св. Влас и отслужил в него св. литургия, за да не се позволи на чуждия предстоятел да освещава българския храм, което не било прието в междуцърковните отношения. За това тържество, както и за посрещането на патриарха и делегацията му в Св. Влас от Сливенска митрополия бяха поканили семинаристи начело с учителя Любомир Игнатов, след като Пловдивският митрополит Николай отказал да изпрати ученици от значително по-близката Пловдивска духовна семинария.

P5180101.JPG

P5180102.JPG

P5180106.JPG

P5180107.JPG

P5180111.JPG

P5180113.JPG


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ada 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст