Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
University_of_California_Irvine.jpgДнес, 22 декември 2009 г., от 16 ч. в Библиотеката на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Иван Христов, преподавател по християнска философия, представи on-line версията на дигиталната библиотека Thesaurus Linguae Graecae, известна повече с абревиатурното си название TLG. Абонаментът за този незаменим работен инструмент е по проект „Догматически и съборни вероопределения на Източната църква” към Фонд Научни изследвания на СУ, ръководител на който проект е доц. Христов.

Изграждането на Thesaurus Linguae Graecae стартира в САЩ през 1972 г. с намерението да се съберат и представят на едно място всички оцелели гръцки текстове от Античността, а в съвременната му версия – до 20 век. Инициатор и първи спонсор на амбициозния проект е Мериън МакДонълд, тогава докторант в Калифорнийски университет Ървайн, а понастоящем преподавател по Театър и Класически дисциплини в Калифорнийски университет в Сан Диего. От 1999 г. колекцията на библиотека Thesaurus Linguae Graecae се разпространява чрез CD ROM, а от 2001 г. става достъпна в Интернет.[1] По своя обем интернет-версията далеч изпреварва версията на CD, която отразява състоянието на базата данни към 2001 г. и повече не се актуализира.

На представянето на TLG, което беше направено с помощта на мултимедиен прожектор, присъстваха както преподаватели, студенти и докторанти от БФ, така и външни гости. Доц. Христов представи още и базите-данни JSTOR (on-line архив на академични списания) и EBSCO (една от водещите компании за абонамент на периодични издания в електронен и печатен формат).
 

 

 

 
[1] Повече за историята на TLG виж тук: https://www.tlg.uci.edu/about/history.php.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3add 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата