Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
VTU.jpg На 17 декември (четвъртък) от 15 ч. в библиотечно-информационния център на Православния Богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” ще се проведе Кръгла маса, на която ще бъдат представени дейността и резултатите от изследователския проект „Православие и идентичност в културното пространство на европейския югоизток през ХІV век”.

Проектът е под научното ръководство на доц. д-р. Ели Сярова от Философския факултет на Великотърновския университет и има интердисциплинарен характер. В него участват преподаватели и докторанти от Православния богословски факултет, Философския факултет, Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и СУ „Св. Климент Охридски”. В продължение на две години участниците в работния екип изследват различни богословски, философски, исторически и културни проблеми, свързани с дискусията за православната идентичност през ХІV век.

Координаторът на този научно-изследователски проект, гл. ас. Свилен Тутеков, посочи като основен резултат създаването на специален библиотечен фонд към библиотеката на Православния богословски факултет на ВТУ, който ще даде възможност за задълбочени проучвания с предмет богословските и философски идеи в културното пространство на европейския югоизток през XIV век и значението им за утвърждаването на православната културна идентичност.

Новият специализиран библиотечен фонд включва тексткритични издания на основните византийски извори за периода (св. Григорий Палама, св. Николай Кавасила, св. Филотей Кокинос, Йосиф Вриений и др.) и огромно количество авторитетни съвременни коментарни изследвания в областите на богословието, философията и историята на културата в късна Византия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ad4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник