Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Pasha_1.jpg “Аз съм възкресението и животът;
който вярва в Мене, и да умре, ще оживее”
(Йоан 11:25)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Христос воскресе!

    За всички нас денят на Христовото Възкресение е празник на спасителното тържество на нашата вяра – денят, в който се изпълни обещанието, дадено още на съгрешилите наши праотци, денят на освобождението ни от властта на тъмнината, денят на влизането ни в светлото Царство на разпнатия и прославен наш Спасител, Богочовека Иисус Христос. Истинни са думите на нашия Господ и нито една от тях няма да отмине (Мат. 24:35), защото ето: “Той възкръсна, както беше казал” (Мат. 28:6; срв. Йоан 2:22).
Христовото Възкресение, което днес така тържествено Църквата празнува, е славно и велико, единствено и неповторимо по рода си събитие в цялата човешка история. То е най-дълбоката и непоклатима основа на нашата православна вяра и на неизменното ни очакване за възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век. Единствено фактът, че Христос “умря и възкръсна и оживя, за да господарува и над мъртви и над живи” (Рим. 14:9), придава действителен смисъл и подобаваща цел на човешкия живот.
Всички ние, членовете на Църквата, която Христос “си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28), и днес вярваме и истинно изповядваме самовластното всепобедно Христово Възкресение. Само в истинността на това Възкресение, което е изпълнение, завършек и смисъл на Божието домостроителство за падналите в греха човеци, ние намираме нужните ни сили в непрекъсващата духовна борба “против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12).
Светлината на дивното тридневно Възкресение на нашия Господ и Спасител може да разсее мрака в човешките души, да прекрати дългата нощ на отчаянието и да ни озари с всеопрощаващата Божия любов, която целият мрак на света не можа да помрачи (Йоан 1:5).

Братя и сестри,
Неизмеримо е Божието милосърдие към всички нас. От любов към човеците Бог “отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). Вярата в бога, в Неговото спасително за нас Въплъщение и във Възкресението Му от мъртвите, е тайна, непостижима за ограничения и оставен сам на себе си човешки разум. Но ние вярваме и изповядваме без да сме видели (Йоан 20:29), “понеже с вяра ходим, а не с виждане” (2 Кор. 5:7). И тази спасителна вяра не е от нас – тя е “Божий дар” (Еф. 2:8) и от нас се очаква само да отворим душите и сърцата си за нея. Затова нека и ние, заедно с боговдъхновените съборни отци, да възкликнем радостно: “Всички така вярваме… тази е отеческата вяра, тази е апостолската вяра, тази е православната вяра, тази вяра спаси света!” (Шесто заседание на ІV вселенски събор).
Радостта от тази вяра е пасхалната радост, която изпитали Господните ученици, когато чули от възкръсналия Христос: “Радвайте се!” (Мат. 28:9). И както Христос “със смъртта Си потъпка смъртта”, така и те, а заедно с тях и всички ние, с вярата си в Христовото Възкресение всеки ден намираме сили да живеем по Бога и да противостоим срещу врага на нашето спасение, защото “тази е победата, която победи света – нашата вяра” (Йоан. 5:4). “Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра… Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък” (1 Кор. 15:14,20).
Като празнуваме с радост великия празник на преславното Христово Възкресение, отечески молитстваме на всички вас, верни чеда на Българската православна църква в Родината и далеч от нея, здраве, духовни сили, единство във вярата, преуспяване в любовта към Бога и към ближния и напредък във всяко добро дело!
Благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос да бъде с всички вас!
Христос воскресе!

 Председател на Св. Синод
МАКСИМ
Патриарх Български и Митрополит Софийски

 

Членове на Св. Синод :
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Доростолски митрополит ИЛАРИОН
 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uap9 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)