Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
ПреображениеПреображение Господне. Отново от високите върхове на величествената планина Тавор, благата Христова светлина, струяща от Божествената Личност на Спасителя залива помраченото от  греховността и похотите подножие на нашето забързано и често объркано житейско ежедневие. Отново от недостъпните висини гръмкият глас на Бог - Отец властно ни заповядва да се опомним, да намерим изход от безпътицата на живота си и с вътрешните си сетива да се вслушаме и да доловим сред шума на суетата безсмъртните слова на Неговия Единороден Син Иисус Христос, Който е Път, Истина и Живот. Във величествено сияние около молещия се и смирен Божий Син се явяват древните пророци Моисей и Илия, за да засвидетелстват единството и хармонията между текстовете на техните писания и Неговото Весдесъщо Слово - като Вечен Непресъхващ Извор на мъдрост, благодат и истина.

Те сочат пред нашия духовен взор, че смъртта няма власт над духовното естество на човешката личност, че дори след нея, невидимо но реално човекът продължава духом да служи, да възхвалява и прославя своя Вечен Създател - Бога. Напоени и опиянени от това Божествено сияние, забравили за всички суетни земни грижи и ние заедно със св. апостол Петър възкликваме: "Наставниче, добре ни е да бъдем тук!" (Лука; 9; 33). Да, Господи, наистина ни е добре да бъдем тук, в орбитата на Светата Твоя Благодат. Да бъдем в непрестанно молитвено общение и съзерцание на Твоето Божество, та чрез Тебе да получим достъп и до преминалите отвъд в блажената вечност любими наши покойници. Защото единствено молитвата може да ни доведе до висотата на Твоя царствен престол. Единствено, чрез нея ние издигаме душите си, като върху ангелски криле, осветени и облагородени от Светия Христов Дух от подножието на земните помисли и страсти към необятните и величествени върхове на Божествената възвишеност и Премъдрост.

Молитвата облагородява нашия дух, обогатявайки го с мъдрост, хармония, мир, любов и сила,  за да го превърне в обиталище на Самия Христос. Тогава вече уверено можем да се завърнем в дълбините на бушуващото житейско море, без да се боим от яростните му и свирепи вълни и дебнещите ни отвсякъде клопки на злото. Защото имаме в себе си пътеводната духовна светлина на чудното Христово Преображение, която някак неусетно е преобразила и самите нас. Вдъхновени и заредени с тази Божествена енергия, ние отново можем смело да продължим да крачим по трънливия, каменист, стръмен и неравен житейски друм, отвеждащ ни към нашата лична Голгота. За да успеем да преодолеем безпрепятствено най-съдбоносното изпитание на нашия живот. За да изпълним достойно поверената ни от Бога мисия и така да достигнем до личното си възкресение, обожение и безсмъртие

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kruc 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)