Мобилно меню

4.6511627906977 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (43 Votes)
1_7.jpgНе са ме кръстили като бебе. Всъщност имало е кръщене, но не в храма и не чрез свещенодействието на Божии служители, а в съвета (както го нарича и до днес майка ми) в името на Комунистическата партия. Какво е представлявал самият ритуал – никой не може да ми обясни. Останали са снимки от този ден – някаква дама с изящна фризура държи лист хартия и нещо обяснява на родителите ми. На друга фотография кръстницата ми ме е гушнала и ме показва високо на всички. С гордост. С убеждение, че прави нещо много, много ценно за мен. И навярно тези хора са вярвали във важността на онзи момент.

На 19 години аз осъзнах, че дефакто не съм кръстена. Не съм част от Църкавата Христова. Беше 1993 г. Трудно време. Хаотично. Стачки, недоимък, объркани ценности... И един преподавател в катедрата по „Културология” на СУ „Св. Климент Охридски” препълваше залата с лекциите си по „История на Средновековието”. Основен момент в неговия лекционен курс заемаше историята на ранната Църква. И тъй като всички ние, родените и израсли в комунистическа България, нямахме хал-хабер от християнството, този преподавател реши накратко да ни запознае с най-важното. И изведнъж пред нас оживяха онези ценни моменти от живота и делото на Иисус и учениците Му, които след това за мен щяха да се превърнат в Смисъла. Колко време бях се лутала, за да търся този Смисъл?! Защо е дошъл Иисус при нас? Какво е проповядвал? Защо е трябвало да изтърпи огромните Си мъки и да умре на кръста? Какво се е случило с апостолите след това? Как са успели тези бедни хора (и то без автомобили, телефони и телевизия!) да разпространяват Евангелието и само някакви си 300 години по-късно християнството да стане официална религия в най-голямата по това време империя? Как така се е случило това чудо?! Как милиони хора по света днес вярват в Благата вест и са част от мистичното Тяло Христово? Особено внимание нашият преподавател отдели на тайнството Кръщение. За мен тези лекции бяха като чаша жива вода. След като я погълнах, вече всяко друго питие ми се струваше блудкаво, безвкусно, безсмислено...

На 19 години се кръстих в една малка провинциална черква. Пред олтара бяхме само аз, моята кръстница и свещеникът. Не исках шумотевица, не исках около себе си тюхкане, не исках никой да наруши този най-важен момент в моя живот. Защото никой от хората, които щях да поканя, нямаше да разбере истинския смисъл на случващото се. Никой нямаше да се зарадва по начина, който аз очаквах. 

Дали от онзи ден животът ми се промени? Не бих казала. Заживях с облекчението, че вече съм част от Църквата и вече влизах в храма спокойно, палех си свещта, поднасях поредната си молитва на Бог и си тръгвах. Рядко ми се случваше да оставам за по-дълго от десетина минути, дори и на големите празници! Всяка вечер, преди да заспя, се молех така, както аз си мислех, че трябва. Разговарях с Бог като с приятел и таях огромната надежда, че Той ме слуша. И наистина – не съм се сблъсквала досега с огромни затруднения и проблеми по пътя си. Омъжих се. Родиха ми се две прекрасни дъщерички. Всичко е на шест! Бог е милостив!

Но къде тук съм аз? Къде е моята роля като християнка? Част от каква Църква съм всъщност? Нали преподавателят ни учеше, че Църквата това не е сградата, не е институцията, Църквата, това сме всички ние, които „в Христа се кръстихме”, „с Христа се облякохме”.  Но кои „ние”? Никого не познавах от множеството хора, постоянно влизащи и излизащи от храма. Там, както и в трамвая, те за мен са непознати, чужди. Събрала ни е тук може би нуждата да се помолим, може би желанието да благодарим или да помълчим пред Бога. Но помежду ни има стена, невидима стена, която няма как да преодолеем сами. Кой може да ни помогне в това начинание? Може би свещеникът. Нали свещениците са пастирите, а ние стадото... Но обикновено те са така заети!

Живея в голям, многохиляден квартал на столицата. Нямаме храм. Най-близкият изисква смяната на две превозни средства.  Литургията започва много рано. С две малки деца, нямам никакъв шанс да отида толкова рано на служба. Трябва ми и приблизително един час предварително, за да съм там навреме и да се подготвя.

Няма да задавам изтъркания въпрос кой е виновен за това положение. Причините, разбира се, са комплексни. Но аз искам моите деца да познават Бога, да Го приемат. Наоколо, нашите съседи, приятели и роднини, всички са озадачени от избора, който аз и съпругът ми правим – да четем Библията, да ходим на Църква, да говорим за Христос открито. За всички това е „увлечение”, което няма да ни доведе до нищо добро.

Наскоро споделих с една моя близка, че съм поканена на сватба и че младоженците са католици. Естествено венчавката ще се състои в католическата катедрала в София. Но две седмици преди това бъдещото семейство преминава курс по вероучение за новобрачни двойки. За мен това е прекрасна практика от страна на католическите пастири, особено днес, когато на семейството се гледа като на временно общо пребиваване, след което всеки си поема по негов път. Хиляди разводи се случват всяка година. Хиляди деца живеят между двамата си родители и не могат да осъзнаят, че семейството е ценност. Бракът в очите на младите хора днес е формалост, глупав лист хартия, нещо, което не си струва усилията. И ако все пак някой се реши на тази крачка, прави го най-вече, за да си събере приятелите и роднините, да се повеселят, да им е хубаво... Но ето, че някъде (дай, Боже, това да започне да се случва и в Православната църква) свещениците са решили да проведат специална подготовка за младоженци. Само Господ знае доколко тази подготовка ще повлияе на тези двама конкретни души, но вярвам, че все нещо ще остане дълбоко в сърцата им и няма с такава лекота да търсят нови партньори и да прибягват до раздяла.

Но да се върнем на моята близка... Нейната реакция на възторга ми беше: „Промиват им мозъците”. И след това се зае да ми обяснява колко е доволна от венчавката на сина си, състояла се в края на месец май в един голям столичен храм. Нищо излишно свещеникът не вкарал в „ритуала”. Всичко на всичко церемонията продължила 15-тина минути и гостите били много благодарни, че не са ги карали да се отегчават повече. Това е напълно достатъчно за една венчавка, а аз съм седнала да защитавам идеи за предварителни вероучения!

Винаги, когато задавам на приятели въпроса: „Ти вярваш ли в Бог?”, отговорът не е отрицателен. Ето, те са кръстени, венчават се, ако изобщо се стигне до брак, викат свещеник, когато някой почине... Палят свещи на Великден и на Коледа. Посещават прекрасните български манастири и дори целуват чудотворните икони! Как да не вярват?!

А Библия имат ли си вкъщи?

Някои имат, но се чудят къде ли са я прибрали. Други си признават, че никога не са я отваряли, а трети смятат, че не им е нужна. Защото те и така си вярват в Бога. Най-важното е, че живеят праведно, че не правят големи грехове, че помагат на близките си, че уважават околните... Това не е ли достатъчно?

На следващия ми въпрос: „Ходите ли на Литургия?”, отговорите са еднакви – не! Че защо? Какъв е смисълът от това? Свещениците пеят на някакъв неразбираем език, стоиш два часа прав, докато не започне да те боли цялото тяло и дори не можеш да вникнеш в ставащото около теб. Хора се кръстят, кланят се, пеят нещо си там... А ти си като на театър. Няма кой да ти обясни какво точно да правиш или да не правиш...

Но това са отговорите на по-меките. Между запитаните от мен има и такива, които ми отговарят със жлъч, че Църквата за тях е лицемерна, че свещениците са лоши, корумпирани, често идващи при миряните след употребата на алкохол.

Наскоро една моя стринка в прав текст ми заяви, че за нея родните храмове са се превърнали в ЕООД-та. За сватбата на дъщеря й офертите, които са й били дадени от различните църкви, варираха от 150 до 500 лв. „Станало невъзможно за човек да се венчае, бе!” – беше завършекът на нашия разговор.

Преди по-малко от два месеца и аз самата бях възмутена от поведението на Божий служител. Погребвах баща си, страдах от дън душа, а той, вместо в мълчание да върви пред катафалката, си разговаряше с другия свещеник за гробищата и скитниците там. Сигурно съм несправедлива и реакцията ми е била продиктувана от душевното ми състояние, но все пак очаквах повече разбиране. Имах нужда точно той, служителят на Бога, да ми каже две думи за успокоение, да помогне на мен и близките ми да преодолеем тъгата си, да ни вдъхне надежда, да ни даде кураж! Но... Човекът си прибра парите и си отиде...

Няма да зачепквам въпроса за разкола в нашата Църква. Твърде дълъг и сложен е... И повечето българи дори не желаят да вникнат в него. Единственото, което усещат, е горчилка в гърлото и желание да превключат телевизора на друга програма. Едно обаче е безспорно – храмовете полупразни, хората не намират Смисъла (който аз осъзнах в университета от преподавател, а не от пастир!), вероучението в училище се отложи за неопределено дълъг период от време. Не чувам някой да проповядва някъде. Апостолите са го правели без да се притесняват и то подложени на страшен натиск от обществото и държавата. Днес, в една християнска страна никой открито не проповядва. Как да накараме хората да дойдат на Литургия? Как да ги мотивираме да отворят Библията? Как да им обясним, че който се е кръстил, той вече носи отговорност пред себе си, пред другите, пред Бога. Не е ли вярно, че щом си част от тялото Христово, с целия си живот и дело ти трябва да проповядваш на другите? Не са ли правели точно това ранните християни?

Защо толкова често чувам едно и също около себе си: „Вярвам в Бог, но стоя далеч от Църквата?”.

ГРУПАТА
на 2009-08-06 23:43:18
Липсата на кадри, отдалечеността на Св. Синод от хората (може би защото трудно приемат чуждо мнение, чувството, че само те знаят истината и са непогрешими), което им пречи да се ориентират как да работят в съвремените условия (бяха отучени за 50 г., но други общности успяха да се справят), не се взима отношение по обществено значими проблеми, пренебрежителното отношение към миряните, почти феодалната власт на митрополитите, нежеланието БПЦ да стане наистина самостоятелна и авторитетна църква и превръщанеот й в декор на властимащите - това са част от причините, които се виждат отдолу нагоре. Кои са от съществено значение, кои са второстепенни, кои са верни и кои не, какво още може да се добави - това е въпрос на кръгла маса за откровен разговор за бъдещето на БПЦ, ще остане ли тя затворена и недиалогична организация или ще стане авторитет и водач на православните християни в България?!
Георги
на 2009-08-06 23:49:40
Мисля,че ви е голяма какафония в главата!Защо въобще пишете по този въпрос?Как въобще можете да кажете,че вярвате в БОГ,а стоите далеч от църквата?Свещенника какъвто и да е,той когато служи,служи единствено само на БОГА!!!Не служи с шише ракия в ръка!Комплексни били причините,за да не ходите на църква!!!Е та това,че някаква приятелка на по кафе ви е казала,че по някой път миришели на алкохол?Всеки свещенник,след като употреби причастието,мирише разбира се на алкохол!Но може би вие не знаете,че течноста с която се изървшва светото причастие е вино!И това ли е една от причините?НЯМАМЕ ХРАМ!!!!!!!Та вие сте в София!!!Е да,все пак пък тия от митрополията не са ви направили пред входа на блока,пък на всичкото отгоре и започват рано,вместо да започнат сутрешната служба на обяд,когато сте се наспали и отпочинали!Били мънкали неразбрано!Това неразбраното е църковно-славянски език,на който се служи на БОГА,поради това,че в него няма и една скверна дума!Абсолютно чист!А като човек почна да ходи по редовно,постепенно започва по малко да разбира.Било като на театър!Нямало кой да обясни,какво да се прави!А вие кой попитахте?Всеки е минал по този път.Причините са единсвено и само във вас,а това че две спирки и рано ставане и не знам си какво са си само чисто оправдание.Питате този има ли библия,онзи не знам си какво си,а съм сигурен,че и вие надали я отваряте,като(ако) я имате.За отношението ви към католицизма пък въобще няма да взимам отношение.Щом ереста ви привлича,заповядайте.Свещенника бил говорил на погребението!!!Той ако почне да тъгува,за всеки починал,и да скърби,скоропостижно ще си замине,до една-две години,от масиран инфаркт.А пък добре,че не "зачепкнахте" и разкола,че като ви гледам колко сте запозната с материята,кой ли знае какви чудеса щяхме да четем сега.....вие се чудите как да накарате хората да отидат на църква???Защо вие не се накарате вас си да станете по рано и да ми
К. Спиров
на 2009-08-07 07:47:26
Мисля, че не се говори достатъчно за нещата, които стават по гробищата. Това е много тъжна тема, но всеки човек (и църкоевен и нецърковен) по няколко пъти през живота си се е сблъсквал с подобни истории. За тези неприятни неща не бива да се мълчи. 
 
За съжаление българинът в по-голямата си част се докосва до Църквата при точно определени поводи, харесва ли ни или не - така е. С отношението си към ближния църковните хора биха могли да бъдат жива проповед на християнството. Когато дядо поп изненада с нещо добро хората в такъв момент (нещо, което рaзбива очакването потребител-услуга: понякога дори няколко човешки думи са достатъчни), такива неща се запомнят за цял живот.
К. Спиров до Георги
на 2009-08-07 07:53:02
Казвате: 
 
Свещенника бил говорил на погребението!!!Той ако почне да тъгува,за всеки починал,и да скърби,скоропостижно ще си замине,до една-две години,от масиран инфаркт 
 
Отговорът, уважаеми Георги е, че ако свещеникът е християнин, а не жрец, той би следвало да скърби със всеки! Болката от смъртта е наистина безгранична, но тя може да се издържи с Божия помощ. Как изобщо можем да се докоснем до радостта от Христовото Възкресение ако не ни боли от смъртта?  
 
Как да го наречем тази логика - "професионализъм във вярата"? Смятате, че е нормално да се произнася молитва, а умът да е някъде другаде? Тогава по-добре всички да си останем лаици, а да пускаме молитвите на магнетофонен запис.
Нено
на 2009-08-07 08:16:48
По отношение на църковно-славянския, то той трябва да се замени със съвременния, разбираем български език, защото словото е за хората, в тях то трябва да се сее. А идеята за "чистия" църковно-славянски език и "покварения" съвременен български е ерес, която отдавна е разобличена.
СТОЯН
на 2009-08-07 09:28:52
За жалост Г-жа Румяна е до безкрайност права.Човешкия елемент в Църквата има множество недъзи,които не Бог,а човекът е създал.Кой ако не пастиря /свещеника/,трябва да поднесе по един неповторим начин вярата си в Бога и Неговия Син Иисус Христос.Кой ако не пастиря трябва да утеши страдащите и да участва в радостта на радващите се.От първите години на християнството,времето е запечатало две основни мисли:Vita clerici evangelium populi - Живота на клирика е евангелие за народа; Qui non ardet non incendit - Който не гори не може да възпламени другите.Това са основните принципи на преподаване вярата в Христа и любовта Христова.За недостойнствата на клира сме виновни всички ние,първо,защото не осъзнаваме съборността си която ни прави основна и важна част в тялото на Църквата/първи апостолски събор 51г./;второ,защото оставихме клира да живее с чувството за недосегаемост /те дори нямат страх от Бога/;трето,продължаваме да не осъзнаваме,че свещеника е призван да служи на паството си не само чрез богослужението,но и чрез личния пример и духовно наставничество което включва и утехата при смърт с подходящо слово;четвърто,крайно време е да се премахне пожизненото служение,защото то няма никаква канонична обосновка,а свещеника да бъде избиран от своите бъдещи пасоми,а не назначен от пожизнения митрополит,без значение желанието на вярващите.Тези промени трябва да бъдат провокирани от вярващите хора,за да поставят началото и на училищата за младоженци,и на подготовката на кръщаващите се и техните кръстници.Ако тази първична промяна стане,то можем да живеем с надеждата,че Църквата и духовенството могат отново да бъдат духовните водачи на народа и в бъдещите години,и в пътя му към Христос и вечността.
Галя
на 2009-08-07 09:42:25
Постингът на Георги показва и другата драма - как може да си в Църквата и да си далеч от Бога.
Христина
на 2009-08-07 11:05:13
Идват последните времена и борбата срещу Православното християнство ще е все по-ожесточена. Състоянието, до което е доведен клира , икуменизма, разкола, безверието, насаждано в младите хора, отказа да се изучава вероучение в училищата, езичеството на битово ниво (какво се яде на празниците, как се гадае, какво се сънува и пр. ), уважението и почитането на хората към врачки, гадателки, Ванги (та дори президента на Републиката ги удостоява с ордени - В. Кочовска), разцвета на масони и тамплиери и др. са малка част от признаците. Нужно е да сме много бдителни и внимателно да премисляме всичко, да не стане така, че да се окажем с чип на челото без да сме разбрали :)
о. Павел
на 2009-08-07 11:18:45
Наивно е да очаквате промени, които да бъдат инициирани или стартирани (както казват депутатите) от свещениците или миряните. От св. Игнатий Антиохийски досега инициативата е само в ръцете на епископите. Проблемът е, че нашите епископ в разрез с каноните нямат епархии, а са слуги на митрополитите. Повечето от тях са съвсем случайни хора, предимно бивши разколници. Самите митрополити са свързани с бившия комунистически режим и вече 20 години не могат да свикнат, че няма кой да им дава заповеди. Затова липва катехизация, неделни училища, издателска дейност. Но по този начин йерархията реже клона, на който седи. Някой ден клонът ще се счупи и църквата ще се срути жестоко.
Петър Загорски
на 2009-08-07 11:29:54
Братя и сестри во Христа,  
защо се зачепкахте пак. защо не говорите спокойно, и обяснявате мирно вашата (нашата ) надежда. 
та нима всички ние правословни християни не знаем че има проблеми, че има рани в църковното тяло.  
нали става дума за плът и кръв, и за всичко произтичащо от това... 
споням си един свещеник казваше, по повод мой коментар за човешкият елемент в нашата църква, "чедо, чедо, ако не е Господ, отдавна всичко да е изчезнало....." да така е, това е най голямото доказателство за истинността на Църквата ни, за това че сме Православни, е колко сме правоправещи.... 
Майка ми обичаше да казва, "прекаленият светец и Богу не е мил...." колко дълбоко богословие има в тия думи.... 
знаете ли, винаги са ми били интересни тези отношения между езичници и християни, не само в първите векове....но и до днес...четейки житията и църковната история, съм се чудил, абе аджеба, какви са били тия езичници като хора.....и какво толкова са им пречили християните...после с житейският си християнски опит...малко по малко разбрах.... 
1. когато бях в едни от класовете ( от първи до трети, не помня кой) бях взел от някъде, от бабините шкафове, църковно календарче, (Боже, колко тайнствено и велико ми се е струвало, с червеното и черното, с празниците, заповедите, снимката на дядо Патриарх, .......) и не щеш ли нарисувах на черната дъска кръст....говоря за периода между 1977-1980........след като почна часа, влизайки в клас, учителката, дано да е жива и здрава....като се развика....кой го е нарисувал този кръст, да му се моли ли го е нарисувал......не помня дали съм отреагирал, или не, ама 100% е научила кой го е нарисувал....НЕ нямаше други последици...(тогава още не бях кръстен); 
2. после гимназия.....Църквата за мен беше....енорийският квартален храм, граден с хубав варовик....спретнат, и миришещ на тамян...и Възкресение Христово.... 
а, и едната от бабите ми....житията на светиите, издание, не знам кое, от сътворение мира сего...просто ги нямаше всички страници, ама колко жадно ги четях....и едно кандило, Боже, тия православни български БАБИ, дето запазиха горящото кандило.... 
3. като студент....още преди да завърша първи курс, приех Свето Кръщение....; 
не помня, нищо освен, че ходих на бдението срещу Неделя, и отец архимандрит Теодосий, служеше, незабравими и неповторими вечерни в катедралният храм.....1989 беше пълно с народ, св. Литургия...дядо Иларион беше викарий, (тогава стоеше толкова респектиращо на солея...сините му очи приковаваха всеки ......(не знам, не искам да кажа, и да повярвам че произвеждащият рицари и архонти (освен в СЗ) 
е същият човек..... 
после май дойде дядо Григорий...дядо Севастиян беше жив; 
помня как архм. Теодосий една сутрин, силно притеснен, разтревожен, почти през плач, се обърна към присъстващите в храма, да отидем, да чистим пътя за манастира, бяха паднали скали, едната още стои в двора, чудесно заобиколила храма, май оттогава рухна едното крило....и още стои така....а, и ходихме с един колега, и дядо Теодосий, да перем килимите на храма, на една тепавица.....голямо шоу.....но се изпраха, че и изсъхнаха.... 
ПОСЛЕ РАЗКОЛ 1992.....помня тревожният звън на катедралнитя храм Рождество Богородично.....насила извлечените от Митрополията севещници, монахини, свалената забрадка на игуменията на килифаревският манастир...и паството се разпиля....дядо Теодосий и други....НИЕ ("праведните", "неразколници") отидохме в св. Николай.....никога повече не видях ония незабравими вечерни и бдения в катедралният храм.....останаха кафетата след Литургия....че и шкембе чорба понякога....и разговори на църковна тематика....не помня дали някой от външните ме е гонил или осмивал за вярата и надеждата ми...помня че от паството тогава имаше жени, които бяха уволнявани от работа и т.н..... 
4. КАЗАРМА.....майчице.....как.....съм се прекръствал преди да седна да се храня , в тая голяма столова на ШЗО ПЛЕВЕН..... как съм слагал иконите в стаята....че и свещ имаше...сигурно съм имал повече вяра отсега....не знам, но не ме беше страх, да казвам че съм Християнин, отивах на литургия с Мундира, сигурно е било голяма гледка, а о.Георги, като на свой човек, ми осигури, едно ъгълче от скромната си стая, къдего живееха със съпругата си, място и за моите цивилки; 
....на учение сме, гори тилилейски, вечер, скука...седнал съм на САУ (нещо като танк)(бяхме на стрелби) , и четях, май беше, св. Серафим Саровски, много го обичам, първото издание, което излезе, и чувам ротният, майор, ".....моли се.....", аз просто четях, сигурно съм се молил, някак си, но тогава четях книга., един друг аот ръководството на батареята, също се подиграваше...заяждаше....защото съм такъв, какъвто съм, иначе...момчетата бяха готини, всички служихем след висше образование....интелегентни....но началниците, военните.....шапкари...след 6 месеца, ...разпределение....аз бях семеен, полагаше ми се да бъда разпределен при семейството ми....ротният, кво ли си е казвал милият, аз сега ще му покажа на тоя...."пропуснал"да отбележи, в документацията ми....че съм семеен.....да ама БОГ, наистина пази своите......така се завъртяха нещата, че от щаба в Сливен си бях разпределен при семейството.....НЯМАМ ВРЪЗКИ, не се изкушавайте.... 
5. Пак съм влизал в църква с мундира, вече беше друго (не че не можех да се преоблека, ама докато го направя, щеше за свърши Литургията)........вече не ме гледаха като изкопаемо.... 
6. В Стара Загора, разколът беше преодолян, така да се каже, ....служеше дядо Панкратий....не казвам нищо....но никога повече не видях в св Олтар, пред св. Престол, свещеник, или архийерей, така съкрушено да се моли преди да посегне към ЧАШАТА....съгреших Ти Спасе....после....докато се избере новият митрополит....някой казваха че в София банкет дали.....ох не знам.... 
7. РАБОТА.....еми.....за нас никой не забелязва че сме специалисти, професионалисти....ние сме преди всичко Вярващи, Смахнати, и кво ли още не.....нас все ни гледат през лупа.....дали ще хапнем бонбон...през пости.....дали ще пийнем уиски....дали ще ядем на банкета (8ми март през пости, 20 и някой декември винаги през коледен пост......а не важи обяснението, че като те е поканил домакина, ядеш каквото ти е сложено.......няма такива работи......!!!, ако пък ли поискаш постно, леле, тоя к'во се прави на интересен....) иначе, сме винаги отдел справки по църковно битови въпроси: ап Павел казваше ...."все им се обяснява и те все не знаят..." такива колежки имах, на 50 и кусур години, много готини, и като изтърсят милите..."ами на този празник, какво се прави..." и така всяка година.... 
8. селската църква. абе, дядо поп Служи, ходи си с расото....когато не му е много горещо....аз моткам се там нещо, дали помагам, или не.....не знам....ама аз работя нещо съвсем друго, имам сповече от 10 години стаж....Е НЕ! когато, някой иска да каже че става дума за мен.....абе, попа, бе попа...........А СЕГА?! брееееее, млад мъж, че и симпатяга, интелегентен, ама .....в църквата ходи.......ами сега???!!! (хубаво момче, ама турче....) 
за пръв път си дадох сметка, какви дълбоки корени е пуснало добросамарянството в селата на епархията, лелеле, не само това, ами, то врачки и баячки......направо докторат може да се напише.....перифериите на епархиите са терра.......не знам на кого....... 
9. недейте се съди. на нас християните, гледат някак си с други очи......ние сме по-така.....странници някакви...ама чакайте, сам Христос ни каза: в света скърби ще имате, но дерзайте...... 
недейте се е възгордява, не забравяйте, че когато св. пр. Илия се отчаял и е молил за смърт.....се оказало, че имало още 6000 мъже в Израил, (да не броим семействата и слугите...)....и да не премълчаваме, и за църковните такси (и какво ако нямаш пари няма да се кръстиш.!???).....и за службите, които имам чувство, че като време-почване, все са направени за пенсионери или не работещи...(а не, не съм казал, че трябва за бъдат съобразени с работното ни време....ама нали знаете, църковната икономия позволява много неща, и което не ни достига, Божията благодат може да го запълни....) 
няма да говорим, за лъскавите коли, на много от служещиите на Живия Бог...(не, не съм казал че трябва да ходят пеш....), ама по скромничко бе..... 
няма да говоря, че Приемниците на апостолите......(ап. Карп (Стара Загора....), ап. Ерм (Пловдив), ап. Андрей Първозвани.(Варна)...)много им се услажда да се събират на трапеза с чорбаджиите, пък за бедните вдовици, сираци, за всички християни....отрудени и обременени от кризи всякакви....бедните ли, ами бедните да... (не, не съм казал че Църквата е Социална Служба...) 
еххххххххх, НО, братя и сестри, това е КОРАБЪТ, друг няма.... 
верно дъските са поочукани, тук таме и вода пропускат.....платната поокъсани, ама това е нашият Кораб, няма друг.....така че, по-смиреничко, по-яваш.....да не се окаже че сме изпаднали в прелест....!!! 
или в дълбинето морско.....и не се знае дали ще ни погълне Кита, а и да ни погълне може и да не ни изплюе...... 
Златина
на 2009-08-07 12:26:55
Хареса ми есето на авторката. Много е искрено и тя носи в себе си най-важното нещо, което няма да й позволи да загуби посоката - гладът за Христос и истината Му. Много са тези, които по ред причина гравитират около Църквата, без да пристъпят. Не ги съдя, Бог да им помогне, Той е сърцеведецът. Но по-страшното за мен, е че ние, които сме в Църквата, не изпитваме чувствата, които е споделила Румяна. Доволни сме от това, че ходим всяка неделя на църква, постим, причастяваме се. И си мислим, че сме "на шест" с Христос. Единици са тези, които това не ги задоволява, които търсят да разберат защо наистина са в Църквата, какво има Тя, какво е това да имаш лична връзка с Христос. И като не си задаваме тези въпроси, като сме си на шест и без тях, Господ ни оставя да си витаем във въображаем свят с християнски декори.
Любомира
на 2009-08-07 12:55:12
Пиша по повод изказването на Георги. Няма да го коментирам. То не подлежи на коментар. Искам само да му препоръчам да прочете отново написаното от госпожа Бакърджиева и то много внимателно, нещо което е трябвало да направи преди да напише жлъчния си коментар. И още нещо - когато свещенник се причестява не мирише на алкохол!!!
правилен избор
на 2009-08-07 12:59:24
И аз съм се убедил,че вярата, това не е църквата и свещеника. Познавам ги и съм убеден.Бъдете добри и помагайте на нещастните.Бог ще ви помотне, а не свещеника.
Татяна
на 2009-08-07 13:10:06
Здравейте Румяна! Благодаря за искреността. Пишете по- често, Вие имате какво да кажете. Разбирам Ви, много хора преживяват подобни неша в своя път към Бога и Православната църква. Но Петър Загорски е прав- това е корабът, няма друг. Молитвата е основата на православната духовност. Да се молим винаги, нали Бог е вездесъщ, т. е. навсякъде. Когато имаме възможност отиваме на богослужение, когато нямаме, не отиваме, молим се където можем. Когато сме в храма не осъждаме свещениците, нали и те са грешни хора като нас. Който не работи, той не греши. Да са ни живи и здрави и Бог да ни ги пази, защото са ни нужни. Да се помолим и за тях. Църквата сме и самите ние, а за да не чувстваме стена по между си е необходимо да се обичаме. Простичко, естествено, искрено и православно. Така постепенно се опознаваме, чувстваме Божията благодат , взаимно се учим и вървим по благодатния път на Спасението. Успех!
Христо Симеонов
на 2009-08-07 13:24:26
Такива като "правилен избор" приличат на духовни лешояди. Нито могат, нито искат да разберат за какво говорят хората тук. Те си знаят тяхното - знам ги аз свещениците и църквата и не съм от тях. Само от мършата на гнилото се хранят, без него издишат, защо няма с какво да оправдаят духовната си ленност. Тъкмо за такива като него пише Росица Попова-Бакърджиева. Хората отсяват зърното от плявата, за да получат здрава храна, а такива все по мръсотията кацат.
Галина
на 2009-08-07 14:06:11
 
 
Румяня,защо ми се струва че търсите причината за духовните несполуки във всичко друго,но не и в себе си!Точно обратното на православието.Нека извадим гредата от собственото си око-тогава ще виждаме по-добре.И нека както Бог гледа на нас-със снизхождение и огромна любов,от висотата на Своето съвършенство,така и ние да погледнем на своя ближен-с болка,състрадание и любов на неговите немощи,пък бил той и владика!Да го съжалим и заплачем за него,да се помолим Господ да го спаси .Дали го е сграбил бесът на алчността,на пиянството и който и да е друг-той е жертва,немощ е това.И защото не плачем един за друг,и не се молим,и не чуваме,и не виждаме,Господ е казал:"...МОЕТО МАЛКО СТАДО....."
Галина
на 2009-08-07 14:08:01
 
 
Румяня,защо ми се струва че търсите причината за духовните несполуки във всичко друго,но не и в себе си!Точно обратното на православието.Нека извадим гредата от собственото си око-тогава ще виждаме по-добре.И нека както Бог гледа на нас-със снизхождение и огромна любов,от висотата на Своето съвършенство,така и ние да погледнем на своя ближен-с болка,състрадание и любов на неговите немощи,пък бил той и владика!Да го съжалим и заплачем за него,да се помолим Господ да го спаси .Дали го е сграбил бесът на алчността,на пиянството и който и да е друг-той е жертва,немощ е това.И защото не плачем един за друг,и не се молим,и не чуваме,и не виждаме,Господ е казал:"...МОЕТО МАЛКО СТАДО....."
jordanph
на 2009-08-07 14:39:19
самото заглавие съдържа в себе си две взаимоизключващи се тези съжалявам винаги за душата на човека изрекъл такива и подобни слова казвам го с болка и любов дано добрия Бог помогне ако човек искрено желае спасението си а не празното мъдруване и робуване на светска чувственост то и Бог ще му помогне било чрез подходящите хора а може би и чрез този сайт който аз много ценя  
успех на всички и дерзайте който желае винаги ще намери начина а който не желае а само си вярва както и бесовете вярват и треперят винаги ще си намери причина и за жалост тя никога не е в него  
който чете нека разбира 
амин и слава Богу за всичко
Нела
на 2009-08-07 14:48:03
Здравейте Румяна, моят коментар е лично към вас - опитайте се да ходите на литургия! Важно е! Дори и сега да не ви се струва така, опитайте. Аз съм живяла и в София и в чужбина и съм пътувала по един час, за да стигна сутрин за Света Литургия. Възможно е! Където има желание Господ помага. Купете си книжка с текста на Литургията, ако това ви спира. Водете децата със себе си. Уверявам ви, че няма да сте едиствената работеща майка в църквата.  
А що се отнася до свещениците - няма как от небето да паднат, те са същите, каквите сме ние. Наши братя.
Константин
на 2009-08-07 15:38:40

 
Благодаря Ви, че подемате въпроса прямо, без заобикалки. 
 
Въпросът за апостолството в Църквата е от първостепенна важност. От друга страна, ще бъде лицемерно да не признаем, че у нас необходимостта от апостоли, от благовестници е още по-голяма, отколкото в други страни. 
 
Апостолството е Божи дар. За разкриването му и поощряването му първостепенна е ролята на духовния ръководител. За съжаление обаче, малцина християни у нас прибягват до такъв, а и недоимъка от вещи духовни наставници е огромен. 
 
Друг голям проблем е отсъствието на живи християнски общности, в които християните да се събират и естествено да живеят своята вяра - чрез молитва, взаимопомощ, образоване и т.н. Време е, отдавна е време ние миряните да започнем да се търсим и събираме и да заживеем според както Господ ни е завещал и според както се молеше за нас в Първосвещеническата си молитва ( Йоан 17,12 ). 
 
Ако е сам, мирянинът някак си не се осмелява да споделя устно вярата си по ред причини - съзнание за " греховност и несъвършенство ", страх от отхвърляне и т.н.  
 
Ако човек чувства в себе си изгарящо желание за апостолство и няма кой да го подкрепи, нека тогава се моли Бог да го вразуми. Защото нещата имат и обратна страна - една от примките на злата сила е да ни накара да апостолстваме преди да сме получили необходимата мъдрост и издържливост свише. От нещо благородно, то може да се превърне в начин да станем невротици. 
 
Наскоро попаднах у Паисий Светогорец на една не нова, разбира се мисъл, че когато се срещне с явна неприязън към вярата ( като у нас ), вярващият не бива да отива на сблъсък, като я демонстрира предизвикателно, а по-скоро да живее живот по християнски, да се отнася към другите като към Божии създания, защото всички разбират езика на любовта. 
 
Но подчертавам - играем си на християни, ако не се събираме, не общуваме, не болеем едни за други, не се молим съвместно, нямаме духовни ръководители и не разучаваме Писанието, литургичните и изобщо - духовните текстове заедно.  
 
Ние сме Тяло Христово, пръчки от една лоза, класове от една нива. Време е да заживеем според както апостол Павел изисква от църквите. Иначе, повтарям, играем си на духовен живот. 
 
 

 
АВТОРЪТ!
на 2009-08-07 15:55:45
Уважаемата авторка на статията и много като нея млади хора още ще дълго ще стоят, ако продължават да бъдат пасивни! Като се иде в ел.изадние Новинар, конкретно статията:"Нелегални секти действат под прикритието на фондации. Мюсюлмански организации у нас проповядват краен ислямизъм" 07-08-2008 от Валентина Йончева и направеното интерю с Д-р Десилава Панайотова там пише всичко по въпросите на Църквата и какво да се прави! Тя е с най висок читателски интерес във цялото Интернет пространство и читателският интерес с дадените мнения е този който, най добре преценява нещата! Останалото са пожелания и приказки! 
София,07.08.2009г
АВТОРЪТ!
на 2009-08-07 21:07:16
По повод темата в ел.издание Двери -"Не приеха ремонта на храма "Св. Николай" в Девенци, авторът е излязъл в ел.издание НОВИНАР коментар по темата на 17.07. 2009г., под надслов Свещеник отнесъл бой! 17-07-09 10:03ч .Преди това в постинг"Крадци и търговци ограбват БПЦ! 15-07-09 15:53ч автора е посочил предоставените изключителни права от Светия Синод на фирмата ЛАМАР - КАПА" -ООД,със седалище и адрес на управление София, район "Лозенец", ул. Бигла 20. Наскоро тя е сменила адреса си за управление потънала в "дълбоката провинция"... Фирмата е с подставени лица зад които се крият истинските играчи... Всъщност те съвместно с висшите Архиреи източват БПЦ, като самите владици в противоречие на Канона се превърнали в търговци! В тази връзка неведнъж съм обръщал внимание на църковната общественост, че приетото решение от митрополитите на 6-я ЦНС-ъбор да вършат те стопанска дейност е дълбоко порочен акт създаващ корупция и далавери както случая с Девенци един от стотиците такива. На практика тмитрополитите отнеха ПРАВАТА на Патриарха концентрирали освен духовна и икономическата власт в ръцете си превърнали се всеки- министър -председател в съответната епархия. Без да им се отнемат тези права, още дълго автори и всякакви специалисти ще си пишат и чешат езиците без нищо полезно. А владици като Кирил Варненски освен, че негови отци летят вече над небето над "Албена" и в айроплани правят "венчавки", ами скоро време и в Космоса ще полетят с чиниите на Доган щом няма кой да спре тази алчност и лакомия видима от всички. Трети пък като дядо ти Йоаникий той пък освен митрополитското и парици от частното му уч.заведение в Сливен и т.н. А пък вий бройте мухите и чакайте. "Господ дава, ала в кошара не вкарва"!Затова на тия "търговци в храма", криещи се зад епархийските съвети с назначени техни хора единственият начин е да им се изземат тези права. Създаване на ЦЕНТРАЛЕН ОРГАН-"Генерална Дирекция",подчинена на Патриарха, която да върши тази дейност. Митрополитите, свещениците, или игумените имат духовно -просветителски функции и с това трябва да се занимават. А,те станали търговци и кръста въртят между другото, второстепенна тяхна дейност. План "Светлина" даден в щрихи това визира. Генерална "Дирекция" подчинена на Патриарха, имотите на БПЦ вкарани в"Централен електронен регистър", поемане изцяло стопанската дейностна цялата Църква! Никакъв свещеник, игумен или митрополит,това не е тяхна работа!Ето сега и парите по линия на ЕС ще загубят, защото са много "умни"! А това са по вече от 166 милиона евро! На семинар в Клисурският манастир по тия въпроси с тази непосилна задача натоварили някакъв духовен човечец Никанор. Този духовен брат се оплел като пиле в кълчища и не знае какво да прави...? Така ще е е! Всеки със своето...! Едни с кръста други с другото, всеки в областта си. Обаче пуста алчност обхванала маса народ в расо изключая Патриарха? Един ден много висши "светила" ще сърбат попарата от надробената тяхна лакомия.Той не е съвсем далечен деня! 
София,07.08.2009г.
Диана - към ГЕОРГИ
на 2009-08-07 21:32:29
А Вие нали знаете, че сега са Богородичните пости и трябва да сме чисти в мислите и думите си. Не трябва да нападаме и обиждаме, да таим гняв и злоба в сърцата си. Статията е много хубава, тя съвпада и с моите виждания и макар да знам, че не трябва да осъждаме свещениците, тъй като по този начин осъждаме Иисус Христос, мисля че трябва да се дискутира темата за за приобщаването към Църквата, но с по-мек тон и добри намерения. Всеки от нас търси пътя към Бога, нека си помагаме
свещеник Николай Андонов
на 2009-08-08 00:27:45
Живея и служа в Словакия. В страната католиците са около 60% от кръстените като християни. Трудно щях да се справя с първите си стъпки, като свещеник тук ако не си бях спомнил Христовите думи: „Искайте и ще ви се даде”. Най-голяма подкрепа ми оказаха от Йезуитския орден, да ония които у нас ги използваме като нарицателно за лукавост. Дадоха ми и това, което не се осмелих да им поискам. Повече от година живях с напрежението, че те йезуитите не може да нямат някаква задна мисъл, че все ще поискат да имат някаква полза от мен. По-късно разбрах, какви ползи са търсили в мен. Научиха се, че свещениците могат да се поздравят с: „Христос медзи нами! Йест и будет! Научиха за нашата представа, че според нас сме много различни от тях. Че нашата йерерхия е подобна на тяхната, но някак си по-демократична. Всъщност това ми беше подбудата да придам и аз коментар. Нашата „демократичност”! Аз пък от тях се научих що за демокрация е нашата „демократичност”. Няколко пъти при мен идваха местни хора от католическа среда да се кръстят. Кръстих ги, защото ме убедиха, че кюрето им отказало, заради някакво си глупаво тяхно правило. Правилото при тях се състои в подготовката за пристъпяне към свето таинство. Аз пък не им отказах и на две на три ги кръстих. Направих го, за да не го направи някой друг или по-точно, защото щеше да го направи друг православен свещеник без да ги бави с такива неща. Казвах си нали съм православен, трябва да съм демократичен.  
Нашата Православна църква страда именно от тая „демокрация”. „Демокрацията” на всички нива позволява да си правим каквото си поискаме, от последния селски поп, до висшите мастити митрополити, всеки според своя си диоцез. И това ни помага да не свързваме църковните таинства с катахизиране на приемащият ги, за да не го отегчим, така че да отиде при „колегата”. Колегата пък ако не от мързел от финансов интерес ще си го требне без грам омилия или катехизис. Ние православните свещеници рядко кръщаваме, по-често требваме, защото имаме прекалено много „демокрация”. Православните пък епископи на свой ред, не ни ръкополагат, а ни требват, защото и в Св. Синод „демокрацията” е в изобилие (по-добре да не задълбавам в непознати води). Опазил ме Бог от такава сквернота да хваля католицизма, но ние имаме вопиюща нужда от предстоятел с авторитета на римския епископ. Не е възможно членовете на едното тяло да си правят каквото си пожелаят, според своето си настроение и тялото да е здраво и функциониращо. Ние просто говорим за различни неща, на различни езици. Авгиевите ни обори са пълни с недоразумения и сметкаджийство (не само финансово). Не се ли обнови, духа на послушанието между членовете на църквата като започнем от Светейшия и стигнем до последния свещеник, трудно можем да очакваме зараждане на уважение от страна на миряните. Еретичиски са пошепванията: „Бе дай да ги кръщаваме такива каквито са, за да не ги загубим.” Мнозина ще се откажат да се топнат в купела, но ще се явят и такива, които ще бъдат спечелени за вярата. По-добре е 10% от народа ни да са християни от колкото 99% топнати. Всички останали алабали, бабини деветини и дрънканици, кой е виновния произлизат от „демокрацията” ни. Ще завърша със странния въпрос: Може ли свещеник да заспи със съня на невинния, след като е извършил венчавка? Аз не, защото познавам системата на венчания в католическата църква, която в догматично отношение не се отличава кой знае колко от нашата. Тук за да извърши каквото и да е таинство патера изисква удостоверение от енорийския свещеник на кандидата. Ако не го получи няма подготовка, няма кръщение, няма венчавка. Виж ние си венчаваме, без да знаем дали кандидатите са свободни, разведени или дори не са все още венчани за другиго!!! Правим го защото, не си вярваме по между си, защото нямаме основанието да си вярваме, защото не чувстваме строгия поглед на един авторитет който да е над нас.
Майя Динева
на 2009-08-08 07:19:45
Мисля, че истинската Вяра е духовно таинство, което всеки открива сам. Моето скромно мнение е, че авторката на есето има нужда от духовен водач, независимо дали е свещеник, богослов или мирянин, който да я въведе в Църквата. Явно младата дама не е вцърковена и никога не е изпитвала благодатта на изповедта и причастието, никога не е плакала със светлите сълзи на разкаянието. За нея все още Вярата е любопитство и мода. За моето семейство именно тя беше спасение, както физичесто, така и духовно. Спаси и мен, и съпруга ми. Него върна от света на сенките и го преобрази, спаси го от алкохолизма. А на мен даде опората в живота ми, защото през годините се бяхме загубили. Защото комунизмът сложи най-лошата ни дамга, дамгата на безверието и гордостта. Нека авторката Румяна прочете книгата "Нашата Вяра, Надежда и Любов" . Намира се във всяка църковна книжарница, а също и в храмовете на столицата. Чете се леко и поне дава някаква представа за търсещия какво в най-общи линии е Православието.
До Георги
на 2009-08-08 22:23:34
Напълно сте прав. Просто на този сайт няма място за православни коментари - ефекта е все такъв. 
Поздрави! 
До авторката
на 2009-08-08 22:23:48
 
За съжаление не мисля, че ще можем да кажем на Христос, че не сме отишли нито веднъж да се причастим с Него защото ни е бил на няколко спирки и не ни е спуснал с парашута служители. 
 
Вместо да чакате някой да ви задърпа за ръката да ви обяснява вземете си "Нашата Вяра" и и от там може да се запознаете с основите на Православието (написано е като за деца - простичко и приятно). После отиде в някоя православна книжарница (в София има много) и си харесайте книжка за това което ви интересува! 
Имате и голяма и хубаво организирана библиотека бебзплатно онлайн на: pravoslavieto.com  
 
Поздрави и Успех!  
Не се отказвайте, всички сме минали от там и извиненията и обясненията ги мислете че са за Христос, не за хората!
Георги
на 2009-08-09 13:31:24
Да ме прощават всички,които се чувстват засегнати от моя постинг!Да!Богородични пости са,и трябва смирение.Смирение!Да,ама като прочета нещо,което е трябвало да прилича на нещо,а всъщност не прилича на нищо?Е какво смирение?Това ще е овчедушие от моя страна,ако не защитя свещенника,който не скърби,за починалия,а се радва,защото знае,че всички са живи в ХРИСТА!И какви са тия велики простотий,че можело да се спасиш,без църква и свещенник!Кой е този човек,който не посещава най добрия си приятел в живота,и не му ходи на гости?Как без Светите Дарове,би могъл някой да се спаси? 
И защо истината ви бърка в очите и ви прилича на гняв и злоба?И как може да се приобщи някой,който не влиза в църквата,понеже му е далече!!!??!....Не знам въобще,за какво продължавам да пиша по темата..."Не съдете,за да не бъдете съдени....".....жал ми е и ми е тъжно ,за такива хора,които вярват в БОГ,а стоят далече от църквата..!!!Но БОГ е милостив и дълготърпелив,ще ни почака,.ще ни почака....а после .....като петте девици,....има да си тропаме по портата,ама вече ще е бая късно,.....Прощавайте братя и сестри!
Стоян Доклев
на 2009-08-09 16:11:32
В статията има много точни попадения...аз обаче по-скоро искам тук да коментирам изказването на Георги. То е, просто казано, ужасяващо. Много е тъжно, когато гледаш такива православни шовинисти. тия с фланелките с надпис:"Orthodoxia i Thanatos" ... демек "Православие или смърт"... Защото Православието не поставя човека пред такава дилема, при която трябва да го "защитиш" по един хулигански начин, Православието не изисква верността на нациста към фюрера...тази индоктринирана, заслепена зилотщина.. 
 
и нещо за езика на Богослужението... при цялата ми любов и очарование от църковнославянския език, мисля, че той наистина само отдалечава хората от църквата. няма защо да си кривим душите - хората(българите), ние не разбираме този език. А както е казал Св. ап. Павел - в църквата предпочитам да кажа две думи разбрани, нежели хиляди думи неразбираеми... и още - ако се моля на език, що не разбирам душата ми се моли, но не и разума...а молитвата е пълна, когато цялото ти същество се моли - и душата, и разума, та дори и самото тяло...Затова от крещяща нужда е повсеместното въвеждане на новобългарски!  
Аз лично разбирам почти всичко, защото като малък се занимавах сам с езика...впрочем не точно с църковнославянски, а със старобългарски...защото църковнославянският е една руска редакция от 16в. на старобългарския. И да не ми излизат т.нар. "православни зилоти" като въпросния Георги с тезите, че църковнославянския бил свят, чист, едва ли не божествен език. ЕЗИКА Е СРЕДСТВО -преди всичко, така че всеки език е добър, стига да го използваш правилно... максимата, че колкото по-древно е нещо, толкова по-истинно е то не винаги е вярна... видиш ли - това е стар език, значи е свещен не върви...по тази логика аз бих се застъпил в църквата да се пее не на руската редакция, а на истинския старобългарски от 9 век - езика на Светите братя и техните ученици!:) ... 
 
такива ми ти работи!:) 
 
желая ви здраве и светлина!
До Стоян от Георги
на 2009-08-10 01:22:46
Не съм никакъв зилот или шовинист!А ти си православен,колкото аз съм атомен физик!Езика на Богослужението,както сам се изрази!БОГОСЛУЖЕНИЕТО!А и след като си толкова "очарован и изпълнен с любов",към църковно-славянския език,защо не го защитиш!Не мислиш ли,че след някоя година ще остане само този език от нашата мила родина?Децата,а и вече и възрастни,не пишат на Кирилица,а пишат основно на фонетика,и прилагат безразборно 4 и 6 вместо букви!Представяш ли си...От4е на6......!!!!Та благодарение на църквата,този език ще остане,като част от нас,и спомен от нашата писменност!Методите,за размиването на езика ни работят безпогрешно!....Не се безпокоя,че под влиянието на такива "очаровани" от църковно-славянския като теб,ще бъде заменен,защото то и без това църквите са празни,и не виждам да се напълнят за в бъдеще.Освен Господ ако не изпрати някое бедствие,да ни раздруса,или отнесе,та от страх да отидеме в храма,ама не от любов към Христа,а от страх,за животеца ни....Чудното е в случая,че никой не реагира,и повечето са съгласни с темата???Аз самия го научих, доста лесно,понеже явно генетично ни е заложен на всички.Взех един часослов и готово!Научих го и сега се радвам,че разбирам!То ако се внимава,и всеки ще го разбере и без да го е учил,ама по лесно е да ревеме,че не разбираме!Българина така се е научил!Друг да работи вместо него.И вместо да се потруди,-църквата трябва да си преведе всичко,и негова милост да отиде,па надали и ще отиде,да му се смеле и поднесе на тепсия!.........
свещеник
на 2009-08-10 01:41:01
С изключение силно емоционалната апорогия на Георги, в почти всичките коментари, както и основно в изложението статията на авторката ,се съдържат много горчиви истини. 
Разбираемо е за майката с две малки деца това, че не може да слезне в центъра на София на църковна служба и го приемам, но само за временен компромис, докато малко израснат. Въобще да не ходиш на богослужение с предлог, че храма ти е далече, това е лукаво хитруване пред съвестта. В америка има православни семейства, които изминовот 120км. в неделния ден ,за да отидат от един град в друг, за да посетят православен храм и Св.Литургия. Това наистина е израз на любов към Бога- да пожертваш сили и време, да преудолееш битови неудобства и проч. - това е за похвала. Нима в годините на гонение на християните им е било удобно да се събират посред нощ в катакомбите, при опасност за живота им, ако ги заловят езичниците? Важна е живата връска с Христа и то в богослужението. Без участие в литургийния живот, без изповед, причастяване, без лична молитва у дома, християнския живот в Бога е само сладникави думи. 
Относно езика- аз служа на говорим български вече 10 години и свидетелствувам, че има полза и разбират съдържанието на молитвите по време на Св.Литургия и проч., но само онези, които и без друго са ревностни и внимателни в молитвата и в отношението си към Бога. Има и такива, на които дори и не им прави впечатление, че свещеника служи на български, а не на църковнославянски език- те и единия и другия не разбират защото през време на богослужението "не са в час". За нехайния разлика няма, дори църковно славянския като по-елеен му се струва примамлив със своята музикалност. 
За съчувствието на свещеника: Вярно е: Ако свещеника не осъзнава какво се случва с душата на починалия, за когото се моли по време на погребение, как да съчувства на него или на близките му? Всичко е до съзнанието. И вдругите свери е така. За някои учители децата са човеци ,които ткрябва да бъдат обучени на знание, за други "необуздан добитък" за опитомяване. За някои  
лекари болните са хора в нужда, за други "клиенти". 
и прочие... Това е и относно отношението на свещеника и при изповед и при треби, и въобще в цялото му служение на народа, и чрез него на Бога. 
Относно мисионерството на свещеника- има много условности. Той хем е длъжен да проповядва, хем да служи в храма, хем да върши административна и още каква ли не служба. Негодува и семейството му, че рядко си е вкъщи, понякога ниската заплата го принуждава да търси дтруги допълнителни средства за препитание и т.н.. Спомням си един селски свещеник, който лятно време по 1 месец работеше като комбайнер. Ами само с една заплата от 200 лв. как да изкара месеца? Разказваше, как ходел на погребение в съседно балканско село с "москвича" си, плащал 6 лв. за бензин-пътни в едната посока, а в обратната се спускал по наклона, при изключен двигател на колата, за да икономиса горивото, което и без друго не му било заплатено, защото за погребението му платили 4 лв. и проч. Има много трудности, които в съвременния свят ограничават свещеника във възможността му да бъде постоянно всеотдаен, отзивчив и на разположение на енорията си. 
За аномалиите в църковните такси и безумието на високите тарифи, особенно в градските храмове е излишно да се говори. Тук бедата идва от криворазбраната политика на епископата, както и на изкривения му поглед над проблема за социалния статус на масата от вярващия народ. Някои от тях като контактуват с бизнесмени и посещават тлъсти трапези ,си мислят, че повсеместно е така, ама не е. Сития на гладния не вярва, казва поговорката, и е вярна. 
Още много неща могат да се кажат, лошото е, че само емоционално ги коментираме и изживяваме проблемите ,а нищо не можем да променим, защото много от хората в Църквата, заели важни ръководни постове са за подмяна. 
Християнина трябва да е търпелив, същевременно да е непримирим срещу неправдата. Ако Бог е допуснал да сме в такова организационно и морално падение в Българската православна църква- духовенство и миряни, може би е промислително. И клирът си е заслужил паството, и паството своите клирици. Това подсказва обстановка. Може би нещата и да се променят, но е нужно будно съзнание и отговорност и у едните и у другите, чрез взаимно подсещане.
окото
на 2009-08-10 10:46:14
"Бъдете будни, понеже не знаете в кой час ще дойде вашият Господ" (Мт. 24:42). Особено по време на пост, когато сме на "пост" да внимаваме не само за нашите грехове и страсти, но и кой и какво ни приближава и в какво иска да ни въвлече. 
Петя
на 2009-08-10 15:11:16
Здравейте! Разбирам ви като, казвате, че не можете да отидете с две деца на църква. И аз съм майка с две деца. Подготовката е голяма, но можете да не сте от самото начало на литургията, а от началото на евхаристийният канон. По икономия, ако говорите със свещеника може да ви разреши да се причастявате.  
Проблемите, които засягате са много, но има много свещеннослужители, които са приели свещенството за вид работа, но има и такива, които знаят , че свещенството не е работа , а служение. Близка съм със един свещеник и наблюдавам живота на семейството му от близко и мога да кажа , че не е лесна работата му. Хора поканили го по даден повод, очакват от него да бъде съпричастен с поведението си, поне. Представете си ако днес той има кръщение , венчавка и погребение на един ден, какво трябва да преживее този човек и как трябва да променя настроенията си, за да сподели и радостта на кръщаващият се , и мъката на опечалените. А в София и по големите градове е друго, там всичко е пари. Само като видиш физиономиите им... те отвръщават. 
Нашата църква е малка, всяка неделя има около 40-50 човека и всички участваме в богослужението. Между нас няма невидима стена, всички се познаваме, а кото дойде нов човек го приобщаваме към общността. 
В нашият град има само една църква в която преди кръщение или венчавка се прави катихизация. Свещеника е строг в това отношение и църквата му не е празна. Напротив! Тези които са там знаят защо са там. Но има такива , които са се отказвали. Било то от досадата да им се проповядват нравопоучителни слова или страх от сериозността на тайнството, в което искат да встъпят. Не е лесно да си вярващ християнин.
ние
на 2009-08-10 19:17:31
16. Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло; 
17. научете се да правите добро, търсете правда, избавяйте угнетен, защищавайте сирак, застъпяйте се за вдовица. 
18. Тогава дойдете - и ще отсъдим, казва Господ. Да бъдат греховете ви и като багрено, - като сняг ще избеля; да бъдат червени и като пурпур, - като вълна ще избеля. Исаиа 1 
 
20. Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото - за горчиво! 
21. Горко на ония, които са мъдри в своите очи и разумни пред сами себе си! 
22. Горко на ония, които са храбри вино да пият и са в сила да приготвят силно питие, 
23. които за подаръци оправдават виновния и лишават праведните от законното! Исаиа 5
до г-жа Румяна Спасова Попова-Бакърджиев
на 2009-08-10 19:46:51
Госпожо, 
Напълно разбирам Вашите тегоби, но помнете, че Църквата е Небесна - тържествуваща (там светиите и ангелските чинове тържествуват пред лицето на Господа) и Земна - войнстваща ( в нея воюваме срещу страстите си и немощите и за правдата). Ние тук сме подложени на атаки (от света, от плътта и от демоните), които можем да преодоляваме само, ако се уповаваме на Господа Иисуса Христа и чрез молитва и смирение (това не означава овчедушие). 
Много трудности има по пътя, много хора ще падат без оглед на обществено положение, сан или богатство, защото с приближаване на края ще отслабва вярата. Купувайте си православна литература и четете, защото трудно ще намерите духовен наставник, пък и да намерите всекидневните Ви задължения ще препятстват чести и дълги беседи - пък и е казано, че ще се учим от прочетеното в книгите. И така дерзайте - Христос воскресе!
АВТОРЪТ до свещеник!
на 2009-08-10 21:31:41
Господин Свещеник, 
докато си траете, а не да вземете ДЕЛАТА си в ръце, така ще е писал съм го по горе! Оставете колегата Ви с комбайна, ами да видим какво става днес и сега в БПЦ! Скоро ще изляза с тежък коментар на линка с читатели вече наз 33000,който ще бъде обвързан със структурата на БПЦ1 член по членвизиращи порочния възрриет модел по управление на Църквовната собственост. Кои го прокараха и защо на 6-я ЦНСъбор и кого обслужва!ПРАВИЛНО сте визираби цитирам: "За аномалиите в църковните такси и безумието на високите тарифи, особенно в градските храмове е излишно да се говори. Тук бедата идва от криворазбраната политика на епископата, както и на изкривения му поглед над проблема за социалния статус на масата от вярващия народ. Някои от тях като контактуват с бизнесмени и посещават тлъсти трапези ,си мислят, че повсеместно е така, ама не е. Сития на гладния не вярва, казва поговорката, и е вярна" и т.н. 
................................................................................................................................... 
Господин Свещеник,само АТАКА, бой в една точка и всички заедно можем стига да има достатъчна ВЯРА в успеха. Академик Никола Николов е казал: "И един човек с кураж, е болшинство". Натискате ли се у столовете такива като митрополитите Йоаникий,Кирил и пр., подсигурили се още на времето ще живеят като крезове, а вие ще се оплаквате и броите мухите. От това полза няма.БПЦ се нуждае от КАРДИНАЛНИ РЕФОРМИ и отговорни за съдбата на ПРАВОСЛАВИЕТО и Отечеството българи! 
София,10.08.2009г.  
Красимира Н.
на 2009-08-11 01:55:21
Напълно разбирам авторката и искренно и съчувствам,но това ще премине вярвайте ми,мила.Аз съм майка на четери деца,Слава на Господа нашего и Пресветата ни Владичица Богородица,че ги имам.Много трудно и аз преминах това,което може би сега вие преминавате,а доколкото разбирам сме връстнички.Но в името на това,което Бог ми даде и с безкрайната му милост и подкрепа,успях да намеря тъничка,занемарена,но вярна пътека.Наистина е важно,много важно да присъстваш на Света Литургия,поне в неделя и на празнични дни.Да постиш и се изповядваш,а след това и причастиш е просто твоя живот в Църквата,във живата Църква,която виждам търсиш ти.Намери добър свещеник-това е също много важно,не че моя изповедник съм го търсила,но по Божие допущение не ми се наложи,а сега вече го търся навсякъде.Той знае дълбините на душата ми и точно,като добър лекар назначава лекарството.И след пост,изповед и Свето Причастие-аз съм окрилена.Дано Божията благодат бъде все така с този човек,та и ние обикновенните хора да се докосваме до безценият дар.Молитвата,ще ти помогне.Моли Всеподателя на всичко,Господа Иисуса Христа да ти помогне в намирането на пътечката,но моли Го истински,като майка,защото майките знаят как да искат.А аз те моля ако с нещо те огорчих да ми простиш,все още и аз съм малко объркана,много молеща и безкрайно надяващасе.С най-добри чувства Красимира.
Доброжелател
на 2009-08-11 14:31:12
Христос ще иска отчет от всеки един персонално: "защо не посещаваше Св. Литургия, защо не пожела да "ядеш" Моето Тяло и да "пиеш" Моята Кръв? И ние ще му отговорим :" защото не разбирам църковно - славянския и защото свещеникът мирише на алкохол и не е достатъчно добър, според моите изисквания!!! Незная доколко извинителни са тези доводи и как ще отговори Христос на тях?! Прочее, всеки трябва да съучаства в делото на своето спасение, защото само изкуплението е общо, а за спасението си човек трябва да се потруди сам!
Мирянка
на 2009-08-11 14:38:46
Аз също съм минала през синдрома: "Едва проходила, да уча другите как да летят"... Това са нормални етапи в развитието на вярата... Така, че разбирам авторката. 
Но не разбирам агресията на вече полетелите... 
Бог да ни пази! 
 
 
Мария Иванова
на 2009-08-11 17:50:56
Здравейте на всички! 
Много неща се писаха и изговориха! Повече трябва да се направят!!! Аз ходя на литургия, е не в началото, защото детето е още малко и докато се оправим... Но ходя колкото мога! И защо? Защото там приемам Христос и децата ми също! Защото Христос е Един и Същ независимо от свещеникът, които лъха на алкохол или говори в храма, на погребение или е с лекета на подрасника!!! Независимо от цените в храма , независимо от просяците пред него...  
Или може би точно заради всичките ни грехове и недостатъци Христос е Христос!!! И аз и децата ми и съпругът ми ходим на Литургия заради Него!
дедо Киро
на 2009-08-11 18:21:35
Само една забележка да отправя към Георги и Стоян, относно правописа: Моля, след всеки препинателен знак поставяйте интервал. Благодаря!
Румяна Попова-Бакърджиева
на 2009-08-11 18:59:39
Мир вам, братя и сестри! 
Благодаря ви, че прочетохте това есе. Моля ви за прошка, ако то ви се е сторило неуместно, агресивно, не намясто. Не съм искала да съдя никого, а да споделя опита си, болката си... 
Бог да помага на всички свещеници. Ще се моля за тях! 
Ходя на литургия, просто споделих тъгата си от това, че в един квартал на София с няколкостотин хиляди жители все още нямаме храм. А защо нямаме - не знам. Моето семейство няколко пъти даде дарение. Къде потъват парите - само Господ знае. Това, че имам малки деца ме възпрепятства да ходя ежедневно в храма, но не ме възпира да го правя в неделя и на големите празници. 
Относно катехизацията преди кръщение и венчавка - без тях според мен тайнството остава неосъзнато от хората, над които се извършва. Има кръстени християни, които нищичко не знаят за Христос и именно те казват "Вярвам в Бог, но стоя далеч от църквата". Този израз не е част от моя живот, а от живота на стотици хиляди българи. Аз отдавна съм разбрала, че извън Църквата няма спасение.  
Благодаря на всички, които се отнесоха с търпение и разбиране към споделеното от мен в това есе. Благодаря за съветите ви. Аз чета православна литература. Прочела съм повечето от книгите на архимандрит Серафим. Сега чета за живота и делото на Серафим Роуз и се удивлявам от духовната сила на този човек. Дано Бог ни изпрати пастири като него! 
Мъчно ми е, че именно в тези постни дни, тук се появиха жлъчни коментари като тези на Георги. Прости ми, Георги, че те провокирах да изпаднеш в този грях да съдиш някого, когото дори не познаваш. Прости ми! 
Бог да ви пази, братя и сестри, и да ви дари с духовно и физическо здраве! 
 
Георги
на 2009-08-11 20:26:29
Мога да пиша още много по въпроса,.....но....ПРОСТЕНО-ПРОСТИ,че изповед ни чака!Па то и без теб,достатъчно грехове натрупах,та и теб да те изповядам сега,че като пишеш не си правиш рецензия след това,па после Георги бил виновен!Айде Руме,прости ми! 
По молитвите на Небесната Царица,всички светий и Арахангели,БОГ да ви благослови и помилва по великата Си милост!.....
АВТОРЪТ до Форума
на 2009-08-11 21:21:29
Читателите взели активно участие в настоящия форум правят ИЗКЛЮЧИТЕЛНО грозно впечатление с малки изключения. Като вълци на младо агне се нахвърлили върху младия българин Георги изразил свое становище дори да е погрешно според представите на коментиращите го! В това не искам да заставам в негова защита и дам ПОВОД за атака на недобросъвестни и търсещи интригата ник-ове!.АВТОРЪТ Е ЗАДАЛ ГОРЕЩИ ВЪПРОСИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОБЛЕМИТЕ НА БПЦ И ВСИЧКИ МЪЛЧАТ!Мълчат за кражбите ставащи в момента под лоното в Църквата, за търговците в храма, за случая на митрополит Иларион вкарал идоли в Църквата с.Калипертрово ,Силинстренско и т.н. Мълчат за това че всички митрополити се превърнали в БИЗНЕСМЕНИ нещо което по КАНОН е забраненои т.н.Мълчат как негово високо преосвещенство Кирил Варненски маса апорти направил с цъковна земя участващ в съмнителни сделки за които няма публичност и т.н. Докога бе уважаеми форумци ще мълчите? Не е ли това по важно и от значение за Църквата а нахвърлили върху Георги? Защо не извадите ГРЕДАТА от окото си
АВТОРЪТ до Форума
на 2009-08-11 21:21:29
Читателите взели активно участие в настоящия форум правят ИЗКЛЮЧИТЕЛНО грозно впечатление с малки изключения. Като вълци на младо агне се нахвърлили върху младия българин Георги изразил свое становище дори да е погрешно според представите на коментиращите го! В това не искам да заставам в негова защита и дам ПОВОД за атака на недобросъвестни и търсещи интригата ник-ове!.АВТОРЪТ Е ЗАДАЛ ГОРЕЩИ ВЪПРОСИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОБЛЕМИТЕ НА БПЦ И ВСИЧКИ МЪЛЧАТ!Мълчат за кражбите ставащи в момента под лоното в Църквата, за търговците в храма, за случая на митрополит Иларион вкарал идоли в Църквата с.Калипертрово ,Силинстренско и т.н. Мълчат за това че всички митрополити се превърнали в БИЗНЕСМЕНИ нещо което по КАНОН е забраненои т.н.Мълчат как негово високо преосвещенство Кирил Варненски маса апорти направил с цъковна земя участващ в съмнителни сделки за които няма публичност и т.н. Докога бе уважаеми форумци ще мълчите? Не е ли това по важно и от значение за Църквата а нахвърлили върху Георги? Защо не извадите ГРЕДАТА от окото си
АВТОРЪТдо екипа
на 2009-08-11 21:39:37
Моля администраторът да не допуска ник-ове от вида дедо Киро 
на 2009-08-11 18:21:35, които имат съвсем други цели. Това са манипулатори пуснати на ята във форумите да дразнят и отместват темата. "Говедото", моля за извинение за термина няма да вземе отношение по темата, а къде била запетайката или препинателния знак... През годините на форумния демарш много такива са ми брали попарата и при първия по корав сблъсък си обираха крушите защото знаеха, че тези номера не всякъде вървят.И тук сега вижте му простотията, мълчи по темата, защото отвсякъде му личи, че е провокатор лъснал като тиган на месечина!!!
До авторката
на 2009-08-12 01:34:54
Румяна,  
простете, но от статията остава друго впечатление - не става ясно, това което се разбира от последния ви коментар: че все пак не сте се отказала, а сте се катехизирала и въчерковила по силите си (като всички нас).... За което много се радваме!  
 
Относно БПЦ - като гледам православния български народ даже се чудя как имаме такава хубава Църква... :)  
Уважаема/ми/ 2009-08-12 01:34:54,
на 2009-08-12 11:07:23
оставете задявките с авторката и опитите да се правим на интересни и моного оргинални! Обърнах се добронамерено към ФОРУМА като един от неговите създадели и дългогодишен гладиатор на словото да се вземе отношение по напобелите проблеми в БПЦ визирани в последният ми постинг. Пишете относно БПЦ и .... какво написали? Вижте се колко сте "актуален/лна/"! ? Пак показна оргиналност не вършеща работа и от пусто в празно! Повтарям специално за вас! 
............................................. 
АВТОРЪТ Е ЗАДАЛ ГОРЕЩИ ВЪПРОСИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОБЛЕМИТЕ НА БПЦ И ВСИЧКИ МЪЛЧАТ!Мълчат за кражбите ставащи в момента под лоното в Църквата, за търговците в храма, за случая на митрополит Иларион вкарал идоли в Църквата с.Калипетрово ,Силистренско и т.н. Мълчат за това че всички митрополити се превърнали в БИЗНЕСМЕНИ нещо което по КАНОН е забранено и т.н. 
.................................................................... 
Ето по това е горещия картоф, тук е "заровено кучето" и дайте становище по проблематиката както и всички останали читатели ! 
ЛИДЕР на ФОРУМА! 
София,12.08.2009г. 
ЛИДЕР на ФОРУМА
на 2009-08-12 13:18:05
На линия съм братя и сестри! Чакам да видя Вашата Христова решителност готови на всичко в името на Господ Иисус Христос! Не чакайте специална покана!Затова: 
....................................................................................................... 
Божия Син е дал ПРИМЕР на всички човеци как с камшика в ръка е изгонил търговците от храма.Така трябва да постъпват всички възлюбени братя и сестри особено ония които служат в Църквата Христова...Трябва да хванат здраво камшика в ръце,да напердашат безмилостно търговците,а не да пишат нещо си там колкото да отбият номера.Да дремизгат по бюрата и мятат чанти за добро впечатление...Това Господ никогаж не е правил... ЧЕТЕТЕ: 
..................................................................................... 
„И когато влезе в Йерусалим, цял град се потресе, и думаха:-кой е Този?;А народът отговаряше:-този е Иисус,пророкът от Назарет Галилейски. И влезе Иисус в Божия храм,изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавачите,и казваше им:писано е:„домът Ми дом за молитва ще се нарече”,а вие го направихте разбойничешки вертеп.....” 
Матея 21:10-13 
София,12.08.2009г. 
ЛИДЕР на ФОРУМА
на 2009-08-12 16:21:01
А, не така възлюбени братя и сетри! Така не ми харесвате…Не ми мълчете и натискате на столовете! Младата авторка Румяна Спасова Попова-Бакърджиева, екипа на ел.издание и всички читатели с право искат да видят Словото в неговия блясък и усетят просветлението на Христова истина? Ето ви шанса...!? Редакторите на православните ел.сайтове пишещи за Спасителя не искам да ми се ослушват, а съберат Христова смелост и излязат насреща...?” Симон „е на линията и ви чака! Казах, да се дремизга на бюрото или мятат чанти е лесно. А още по приятно печене на тела и дърдорене в Райската Синодална станция-Несебър, дар от негово високо преосвещнство Кирил-Варненски!. Заради Вас и в името на Христос надянах плащеницата застанал на форумния ОЛИМП! Нека в ДЕБАТА всички видят колко сте достойни за Господ Иисус Христос и колко го обичате...! 
София, 12.08.2009г. 
Румяна Спасова Попова-Бакърджиева
на 2009-08-12 16:58:33
Много вимоля, братя и сестри, нека не се изпояждаме един друг.  
Боли ме, че Църквата не е активна, че хората не разбират нейната същност и мисия. Боли ме, че няма общности, че децата не учат вероучение, че малцина разбират смисъла на тайнствата. Боли ме, че хора, наричащи себе си християни, с делата си напрактика служат на лукавия. Боли ме, че дори в този православен сайт духът не е на взаимна любов и търпение. Какво се случва? Защо? Няма да спра да питам. С болка, но и с надежда. 
 
до авторката- Румяна
на 2009-08-12 20:21:05
Уважаема госпожо/це/, 
1.Никой никого не изпояжда.Има по твърд и по мек изказ на мисълта на отделните форумци, като изразни средства специфика в зависимост от тона на провежданият дебат.Някои са по невъздържани в оценките и по нападателни, други не. Това изключително много зависи от ИНТЕЛЕКТА на водещите дебата и степента на поносимост един спрямо друг; 
2.Църквата е общо понятие.Тя представлява съукупност от миряни, духовенство и служители в самата Църква. Когато говорим за активност и даваме оценки било положителни или отрицателни винаги следва да се визира определен адресат; 
3. Например: Ето вижте как АВТОРЪТ визира висшите архиреи в частта им, че нямат право по канон да вършат търговии, каквато правят на практика. Те имат духовно-просветителски функции и до тук. Тази дейност/стопанската / ще се върши от СТРУКТУРА и служители подчинени на Патриарха и съвета на архиреите, а не от самите архиреи; 
4. Значи ли, че критикуващия е застанал против БПЦ?Не разбира се! Застанал е срещу АЛЧНОСТТА по точно лукавия влязъл в умовете и душите на висшите архиреи превърнали се от Божи служители в търговци. 
5.ТОВА НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА да се търпи и ето я ролята и мястото вашето и на всички млади хора в Църквата в контекста на същността и мисията на Църквата за които пишете Вие; 
6.Що се касае за вероучението,миряните, обществото ще приемат с готовност това начинание когато видят делата, личният пример и авторитета първо на служителите в БПЦ в контекста спазването на 10-те Божи заповеди най напред от тях самите за да възбудят общественият резонанс и в обществото; 
7. А, не това което е налице в момента-себеуреждане, тлъсти софри,апорти, "АЗ СЪМ ГОСПОД" както заявил митрополит Кирил пред една журналистка и т.н. Тази надменност и лихварщина са отблъскващи! 
8. Освен това Богословските факултети постоянно бълват Богослови от които с малки изключение по-голямата част от тях са на трудовата борса. Съществува презумцията: Не стига, че не се дава личен пример,ами самите те не спазват Божиите заповеди. На всичкото отгоре поредната кохорта безработни уредени на държавна заплата.Разбирай на гърба на данъкоплатеца. И как не, негово високо преосвещенство Кирил Варненски хукнал по боулинг-залите и футбол на малки вратички; 
9. Тези подозрения уважаема Румяна трябва да бъдат изчистени. Ето вижте на зададените въпроси се мълчи като "комунист на разпит". Ефира стана чист и муха да бръмне ,ще се чуе...? Отговора е ясен нали?Така не става и не може!!!; 
10.Става с ЛИЧЕН ПРИМЕР и дела! 
ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ! 
........................................................................... 
ЛИДЕР на ФОРУМА! 
София,12.08.2009т
До екипа на ел.издание,
на 2009-08-13 10:35:18
читатели, специалисти, гл.редактори на ел.издания и Светия Синод 
.......................................................................................... 
Току що ел.издание "Двери" информира читателите, че 45 църкви щели да получат държавна субсидия в размер на 250 000лв., за ремонт отпуснати на епархийските съвети. 
.............................................................................................. 
1.Известен е случай Девенци и злополучния ремонт на църквата в селото от фирма Пламен ръководена от почтения честен бизнесмен "Лоста"! 
2. Супер ремонт бил направен, ама няма медия която да отрази какво боядисване е направено на храма -за "чудо и за приказ"? 
3. Това че свещеника Георги е отнесъл боя, това между другото.Той като останал жив пак добре и да хвали Бога,че такива като "Лоста" не си поплюват... 
4. Предупредих Светия Синод на БПЦ че възприетия начин митрополитите чрез епарх.съвети да се занимават със сделките е УБИЙСТВЕН
До екипа на ел.издание,
на 2009-08-13 10:51:29
читатели, специалисти, гл.редактори на ел.издания и Светия Синод 
.......................................................................................... 
Току що ел.издание "Двери" информира читателите, че 45 църкви щели да получат държавна субсидия в размер на 250 000лв., за ремонт отпуснати на епархийските съвети. 
.............................................................................................. 
1.Известен е случай Девенци и злополучния ремонт на църквата в селото от фирма Пламен ръководена от почтения честен бизнесмен "Лоста"! 
2. Супер ремонт бил направен, ама няма медия която да отрази какво боядисване е направено на храма -за "чудо и за приказ"? 
3. Това че свещеника Георги е отнесъл боя, това между другото.Той като останал жив пак добре и да хвали Бога.Такива като "Лоста" не си поплюват... 
4. Светия Синод на БПЦ бе предупреден, че възприетия начин за стопанисване на имотите е порочен и води до корупция и лично облагодетелстване. 
5.Епархийските съвети са назначени лица назначени от митрополитите много доверени и всичките без изключение въртят само далавери; 
6. Там където има опъване или някой от съвета или настоятелството иска да бъде честен, веднага е изхвърлян и подменян друг както митрополит Кирил Варненски неведнъж правил такива подмени; 
7.Случаи като този с "Девенци" са десетки, стотици и няма смисъл от др.примери. Наскоро случая във Видин, случая с цъквата Горуляне, Софийско и т.н; 
8. Докато не бъдат сменени правилата сега официално закотвени във Устава на БПЦ и краде от висшите архиреи и техните обръчи не за умрели, а за цели гробища дори оправяне няма да има.  
9.Разбира се трябва да се отбележи и обществеността да знае,че тук коварно е работила и съветвала владиците довереното лице на Светия Синод и„царя”,НДСВ-арката Мария Петкова Кьосева!Тази стринка дори е била с далеч по големи претенции в кариерата.Намеренията са и били да стане депутат и политик...Същата ще я намерите под №9 в листата на НДСВ на избори - 2009-гр.Велико Търново.Кьосева стои в основата по порочните постановки и разработката на новия Устав на БПЦ приет на 6-я ЦНС-ъбор.При това положение няма как друго да е освен търсена "юридическа" възможност в съответни текстове даващи възможността висшия клир и тъмен бизнес съвместно да крадат...! 
10. Пази Боже сляпо да прогледа; 
........................................................................................... 
Предложение: 
Правя анонс на министъра без портвейл г-н Божида Димитров като се хващам на бас- 100 000 лв, че отпуснатите помощи ще бъдат окрадени... Фирми "Лост и щанга Исие Къмпани" отдавна чакат тези сладки неща отдавна влезли в съдружие с бизнесмените -владици! 
ЛИДЕР на ФОРУМА! 
София,13.08.2009г.
о.Ясен Керчев
на 2009-08-13 12:41:46
Здравейте всички от форума! 
Здравейте Румяна! 
 
Казвам се Ясен Ив.Керчев и съм свещеник в един от варненските хамове-Св.Цар Борис. 
 
След като изчетох всико установих че, всички сте прави, но питам се-а някой поиска ли да се срещне с Румяна? Та нали нашият християнски живот е среща...среща очи в очи, сърце със сърце  
(зачетете се в основния текст).Та нали ние църквата сме общност (хора които имат общо по между си), не хора които си пишат съобщения и си дават акъл по форумите. 
 
P.S:Скъпа Румяна, ако имате възможност да дойдете във Варна потърсете ни.Ще се молим заедно на светата Литургия; ще си беседваме за вярата, ще разхождаме децата край морето... 
 
о.Ясен и Цветелина Кречеви  
тел:0896 778675 
Румяна Спасова Попова-Бакърджиева
на 2009-08-13 13:00:22
Здравейте, о. Ясен! 
Горещо Ви благодаря за поканата! С голяма радост я приемам. Скоро ще бъдем на море в Албена с моето семейство и ако и те са съгласни, ще Ви се обадим. Записвам си телефонът Ви с надежда за скорошна среща. 
Бог да пази Вас, Вашето семейство и паството Ви!
до отец о.Ясен Керчев
на 2009-08-13 15:29:55
Вижда се, че сте интелигентен човек служещ под лоното на Църквата при това във варненска епархия под ръководството на негово високо преосвещенство митрополит Кирил. Изчели сте всичко и съгласили доколкото виждам от написаното. 
Впечатлителна е обаче репликата Ви отец Керчев -"дават акъл по форумите". А къде да го датат хората, ако не във ФОРУМИТЕ, които на тоя етап са единствените свободни по отношение на свободното слово. Станаха много неща в БПЦ и къде е вашето ПУБЛИЧНО виждане отец Керчев. Най лесно се правят "квалификации" или възнегодуваме, когато нещо не ни харесва, но това работа не върши. 
1. Да има отзив със случая в с.Калипетрово, Силинстренско и масов протест и възнегодуване от свещеничеството ръкополагане на кръстоносци от хора от Светия Синод и колега свещеник в тамошната църква? не, нали? Мълчим си...; 
2.По отношение на епархийските имоти ,начините им на стопанисване, възмезни сделки,апорти и пр., вършени във Варненска епархия да сте взели публично отношение и не само вие? Каква е вашата позиция въобще по този казус, но и тку пълно мълчание; 
3.Изобщо становището ви за централизирания подход или децентрализирания възприет на 6-я ЦНСъбор-пълно мълчание; 
4. Решението на събора да бъдат вкарани в ЕЕР всички имоти,както и реда по осъществяване на контрола им-и тукмълчание; 
5. До 6 месеца трябваше да излезе НАРЕДБА по отношение прилагането управлението на имотите и какво стана с нея?-и тук мълчание отец Керчев; 
6. В този порядък още много въпроси има, но няма смисъл. "Лош" е ЛИДЕРА на ФОРУМА,че задава все неудобни въпроси.Добрите са тези които си трайкат и натискат по столовете. Те винаги ще са със митрополитска благослонвия... както наскоро един друг отец бе командирован от Варна от к-т "Православни ценности" в един православен сайт на хубава, добре платена "ЯСЛА"; 
7. Само, че отец Керчев ЗАПОМНЕТЕ добре ЛИДЕРА на ФОРУМА! Господ Иисус Христос е казал в 8-ма Божа заповед- "НЕ КРАДИ"! А, се много краде отче...много...! 
8. Варненска епархия е пословична в това отношение от светски лица и хора с расо "вършещи нещата" под формата- "организации с нестопанска цел".; 
9.Колкото си искаш там има такива... и "Православни ценности" не прави изключение; 
10. Шило в торба не стои!Хубаво, събирайте се разходете си децата по морето.... Който има възможност най вече ПАРИ прави останалите -"електората", под сливите израсли край доста софийски блокове...Там им е почивката... Да сте жив и здрав отче! Тя е ясна... 
ЛИДЕР на ФОРУМА 
13.08.2009г. 
София,13. 
"Говорим за вълкът той в кошара"!
на 2009-08-13 16:10:29
Тия "Двери" наистина удрят 10-тката отвсякъде. Отец Евгени от Берковица предпочел общинския съвет пред енорията си пише авторката Полина Спирова. Бе тая полина взе напоследък да ме изненадва с точните си материали... 
Впрочем вместо "вълкът" може и иначе да се каже: "Ей ти булка Спасов ден"" и я поднасям тази народна поговорка за РАЗМИСЪЛ на уважаемия отец Керчев предвид изнесеното в сатията. 
........................................................................................ 
ПРОФЕСИОНАЛ се слуша отец Керчев, този който ви пише тези редове е такъв и не един крадец е брал попарата му... Днес такива не се котират,не вървят... Да си крадец днес ей като този синковец на снимката горе, че да "прогресираш"... и ходиш в Райската Синодална станция-Несебър! Има си хас да не иска синковеца да е общински съветник...! То лукавото на лицето му е изписано и отвсякъде личи. Затова писал неведнъж нуждата в БПЦ от ТОТАЛНА КАДРОВА РЕФОРМА и вън търговците от храма! Ама кой ти чува... 
София,13.08.2009г. 
Георги к.
на 2009-08-13 17:03:40
Това съм аз,същият Георги-на Румето другарчето,но така ще се пиша,понеже явно ще се дискутира доста по темата.Става въпрос за темата-"Владиците-айдуци"Тук Авторът ме поласка,че съм младо агне,за което му благодаря,но всъщност съм стар овен-42 годишен,врял и кипял в църковните дела,бивш настоятел (12 години стаж)на храма в нашия град.Нагледал съм се на айдуци,и попове и владици и ревизори от митрополията,(па тия ни се наядоха,ни се напиха,да ти и провалите и чудото) на разни мошенници-реставратори,които идват с някакви шишенца,нареждат някаква псевдо лаборатория,ръчкат,взимат проби,правят някакви пушеци,и ти казват цена за реставрация,та вестибуларния ти апарат спира поне за два часа,а и на всичко отгоре свещенника ги е довел и играят на партия!Владиката идва с някаква лимузина,освещава параклиса и след това отчето казва-Гоше...да му дадеме некой лев...той много обича...Толкова съм на вътре в нещата,че не може да си представите!!!Айдук морски вълк,даде за 50 г. църковна земя на концесия!!!То такава концесия,няма в света никъде!Дедо ви Николай,кара последни модели коли,а на ръката си носи часовник с масонски символ!Много се чудя,тия владици на кой по точно са дали обет,за нистяжание?Че ако са го дали на БОГ,не би трябвало да го пристъпват,понеже нали са монаси,все пак!То нали и владиците са монаси?!Моно-значи сам!Нали имат правило,което трябва да го спазват!По закон Божий,и по монашески устав,ако намерят в килията на монаха след като почине,някакви скрити пари,то той се лишава от опело!...Рибата мирише от към главата,а главата нещо се е ояла и не обръща внимание на миризмата,и миризмата се носи на долу,и омирисва и останалите части,а па на частите нещо им се облажи и им е убаво,ама то Господ ще дойде,и тогава ще видиме кой какво е крал и какво е раздавал!Повечето то владиците,казвам повечето,понеже има и свестни от тях,познавам лично,но пък тия не щат пусто да крадат и с това си поведение дразнят другите,понеже ги изобличават,ама те са двама-трима най много,и кворума ги бие по всяка точка.Та повечето участват в някакви схеми,някакви проекти,..абе все монашески дела.Таксите ги вдигат постоянно,за кръщенета и сватби и въобще треби,с две думи,нашата мила църква се превръща в яка и преуспяваща фирма!Не визирам разбира се,свещенниците от малките градове и селца,не визирам въобще свещенството,които се чудят как да свържат двата края,..аз познавам отец който има 50 овци и се размазва от работа,..та за това предлагам да се работи на ротационен принцип,по митрополий.Свещенниците от Софийските храмове да отидат по селцата,а селските отци в София!!!!Така и в Пловдив и останалите митрополий!За по два-три месеца поне,селските отци за това време ще се захранят и ще чакат с нетърпение следващата година........лелеее как ме псуват в момента..а владиците да стоят по три месеца на Света гора,та да си карат монашеството спокойно.Аз съм сигурен,че те горят от мерак,точно за това ама нали все са заети повечето по масите,...па и тия проекти,..нали евро там нещо ...Ей хора..как ще се изповядаме бе,с тия наши приказки???Да ме прощава БОГ,а и всички които съм засегнал...Войнстващата църква е на земята,мирната е на небето,за това трябва да воюваме,братя и сестри......,но войната както знаете,не е срещу плът и кръв а срещу враговете на БОГА!Ще воюваме с молитва,защото както казва дядо Натанаил,.."Молитвата е по силна от тоягата"!
Румяна Спасова Попова-Бакърджиева
на 2009-08-13 17:44:30
Все се надявах, че нещата не са чак толкова зле... 
Георги, наистина ще трябва да воюваме. Но "со кротце, со благо", че иначе лукавия ще потрива ръце от радост. Ще му влезем в мелодията и резултатите ще бъдат отрицателни.  
До о. Ясен - мълно ми е, че Ви нападат така, но моята провокация с това есе отприщи искреност. Нещата наистина не бива да се премълчават.
до г-н Георги.к
на 2009-08-13 18:48:48
Уважаеми господине Георги к., 
с цялото ми уважение към вас вие сте все още млад "овен" на фона годините на "овена" застанал пред вас и четателската аудитория!!! Използвах елемент от форумната интепретация и няма лошо смятам?Що се касае за написаното то иде в потвърждение на твърдяното в АНАЛИЗИТЕ ми -БПЦ!Като идете в златния линк в "Новинар" създал точно за това почти 34000 читателя ще разберете всичко! Всъщност НИЕ двамата с Вас нямаме никакво противоречие в гледните точки и точно затова бия камбаната, ама бий сия колкото искаш, никой не чува и си я карат по старо му! Ще кажа следното! ПРеди няколко дена имаше интервю дадено от Райна Манджукова в Новинар. На линка дадох да разбере тази бесарабска българка защо Аспаруховите войни на времето са побеждавали! Защото са били истински войни, а не баби, Гани и пъзльовци. Заради нея обещах,като за последно надянах форумната мантия на ОЛИМП дошъл за последно тук за да направя линка чист и комар да бръмне да се чуе. Другото - ПОКАЗНО на всички главни редактори на православни сайтове изключая отчасти "Двери" какво значи слово и как се служи на него! Не приказки и мятане на чанти, фризури и скъпи парфюми, а СЛОВО коренно различно от тези атрибути. Не че съм против дрънкулките, няма лошо, но те не правят СЛОВОТО...!Ето колко отци вече излизат във форума, все културни хора обаче пъзльовци и нека не ми се сърдят, нищо лично никому!Напълно разбирам,че трябва да оцеляват и борят за насъщния... Добре няма лошо, но щом не ти стиска и не си с Христовата истина на 100%, не пишеш 1:1, така както ти диктува душата ,сърцето и мисълта, ще мълчиш, няма да се обаждаш.Ще четеш, но щом искаш да си участник,да те чуят, прочетат ,бъдеш коректив ще бъдеш искрен с хората. Това е в крайна сметка казаното от Господ Иисус Христос да бъдеш обикновен, искрен с хората, а не лицемер. Всеки човек има човешки слабости и къде по вече или по малко е грешен. Но по КАРДИНАЛНИ ОБЩЕСТВЕНО-ЛИЧНОСТНИ отношения човек е длъжен на 100% да защитава истината ,никакви дори 99.99%! Само 100!!! 
Затова дошъл ТУК -последен отпор на всички хитреци, без значение на техния статус и заемана обществена позиция. На честните с УВАЖЕНИЕ, на хитреците БЕЗКОМПРОМИСНО слово и отпор!Такъв е бил авторът дълги години ВЕРЕН ДО ПОСЛЕДНО НА ИСТИНАТА с безброй нанесени рани от форумните боеве! 
С уважение:АВТОРЪТ! 
 
 
Уважаема госпожо Румяна,
на 2009-08-13 19:48:14
с отеца от Варна навярно вие и семействата ще имате възможността да се наслаждавате на прекрасния крайбрежен морски въздух особено привечер на фона на прекрасното лъчение от залязващото слънце. АВТОРЪТ пък за сметка плувайки в безбрежният форумен океан се възползва виртуално да ви поздрави с прекрасния хит: David Guetta - When Love Takes Over feat. Kelly Rowland [HQ] 
.................... 
Изписвате в Гугъла и кликвате линка в сайта youtube! Той ви отвежда и потяпя в палитрата от прекрасни тонове...  
 
С уважение: 
ЛИДЕР на ФОРУМА!
Уважаеми Георги,
на 2009-08-13 21:58:15
и АЗ на свой ред да ви кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ! Вие намерихте сили да изложите проблема 1:1 и това ви прави чест, истински БЪЛГАРИН а не мюхльо!ТАКА ТРЯБВА! Иначе обществото, ако върви по пътя на лицемерието и лъжата просто загива, няма друга алтернатива! Затова са нужни корективи в ПРАВИЛНАТА ПОСОКА посочено в 10-те Божи Заповеди най кратко какво трябва да прави всеки човек! Имайте предвид, че постъпката ви е достойна и извисила в много очи следящи форума! В безбройните форумни сражения срещал много достойни хора като вас,вярно малко но още се срещат! Вземете например случая Калипетрово Силинстренско на дядо ти Иларион!Този човек е навярно в състояние на старческа старческа деменция и това е човешко, като не можеш оттегли се?Не, Канонът така бил повелявал. Ей там на стола до последно ще се нас…а, ще стои и няма да го напусне. Ей така са почти всичките! Е,така ли трябва да бъде господа свещеници и висши Архиреи? Че, в Църквата на Иларион козел да бяха вкарали кръстоносците считай,че Дионисий и него би направил "благородник". И всичкото това се върши срещу много пари. Къде е свещеническия протест? Къде остана Христовото ъв всички служители облечени в расо?Такива като отец Керчев и сие?Да вземе друг,митрополит Галактион същата работа. Има снимков материал как той и свещеник освещават сбирки на масони, е къде остана ПРАВОСЛАВИЕТО? Ма той жълтурковеца Соломон Паси правилно си го е казал: " Майната му на Православието"! И какво прави свещеничеството? Дреме на 100% без изключение, спи зимен сън и нищо по вече! А, за Светия Синод да не говорим? Все едно, че нищо не се е случило. "Гарван гарвану, око не вади"! Е как БПЦ да има авторитет и пред кого с този потънал отвсякъде в корупция и Идолцина висши архиреи и колцина свещеници? Как да стане тази работа? Като мятат чанти демонстрирайки авторитет и пишат безплодни лекции в маса православни сайтове? Няма да стане! Дионисий още седи в Светия Синод и не му дреме от никого! Чувства се непоклатим. Митрополитите и оная стринка на 6-я ЦНС- ъбор изработиха на свой ред Патриарха, като му отнеха икономическата власт и стой та гледай как пладнешки по епархиите и отдава църковна земя за 50 години напред за жълти стотинки . Сякаш земята е на бабите им, а не на миряните! 
………………………………………………………………… 
Докога бе Богослови, Теолози, Редактори, и Главни редактори, Директори на православни сайтове и прочие свещеници ще дремите и гледате тези безобразия ставащи под лоното на Църквата? Докато БПЦ тръгнала по надолнището и пътя на самоунищожението, до тогава ли? Тогава ще е вече много късно! Четете БИБЛИЯТА по внимателно и с мислене.Там е написано...! 
ЛИДЕР на ФОРУМА! 
София,13.08.2009г. 
Красимира
на 2009-08-14 09:19:34
Само няколко думи ще добавя. И аз имах тъжен повод и се обърнах за утеха към свещеник от централна сафийска църква. Очаквах няколко топли думи за голямата ми загуба, а той застана настрана да не усещам колко е пил-беше 11 часа и измърмори безадресни клишета. Казва се "не гледай на съгрешенията, а на вярата", но ние сме хора и не можем да приемаме свещеника само като посредник между нас и Бог.
Уважаема,
на 2009-08-14 11:31:56
Румяна Спасова Попова-Бакърджиева, уважаеми господин/жо/ Администратор. Не виждам публикации! 
......................... 
Облякъл съм мантията казах и чекам, но всяко нещо си има и граници. Сега е момента, който се чуства силен в СЛОВОТО или желае да изрази КОНТРАТЕЗА ,алтернатива на писаното от авторът да го стори. Че, тя битката едва започнала и се сдаде вече багажа. Не съм очаквал камо ли предполагал на фона на активни форумни бовеве на линкове приклучвали някои с дни ,сдемици,ложил на такова ниско интелектулано равнище ,да не може един да излезе с КОНТРАТЕЗА и обори становище на АВОТРА!
Уважаема,
на 2009-08-14 11:31:57
Румяна Спасова Попова-Бакърджиева, уважаеми господин/жо/ Администратор. Не виждам публикации! 
......................... 
Облякъл съм мантията казах и чекам, но всяко нещо си има и граници. Сега е момента, който се чуства силен в СЛОВОТО или желае да изрази КОНТРАТЕЗА ,алтернатива на писаното от авторът да го стори. Че, тя битката едва започнала и се сдаде вече багажа. Не съм очаквал камо ли предполагал на фона на активни форумни бовеве на линкове приклучвали някои с дни ,сдемици,ложил на такова ниско интелектулано равнище ,да не може един да излезе с КОНТРАТЕЗА и обори становище на АВОТРА!
допълнително към горното:
на 2009-08-14 11:43:08
към горното че има и грешки щото бързам и излизам: 
......................................................................................... 
Не се ослушвайте, а пишете. Много автори, много нещо, пишат в прав. сайтове, всякакви "Светогорци" които издевателстват над читателската аудитория понеже в тях липсва коментарната рубрика. Излагат тезата мислят се за велики и лишили читателя да изложи антитеза! А сега да видим всички "авторитети" дълбочината на мислите и интелектуалната им висота! Налице е оперативен простор, който МОЖЕ го прави! 
Благодаря на екипа и неговия Директро, че дал възможност на пряк контакт с изложена ТЕЗА и АНТИТЕЗИ! 
АВТОРЪТ!
до Румяна и екипа
на 2009-08-14 15:27:53
Това беше ЦЕЛТА ми госпожице Румяна! 
Да покажа на Вас и Вашия екип от млади хора, читатели, богослови, свещеници и пр., какво значи сила на СЛОВОТО! Че то притежва невероятна сила, далеч превъзхождаща тази на куршума. Куршума слага точка на физическото тяло де писал поета "какво тук значи някаква си личност? А словото продължава да живее, да буди, да вълнува... и т.н. Ето това е смисъла му. Но да го владее някой се искат много неща и най важното да гориш, иначе НЕ СТАВА!!! Едно са приказките, друго делата! Думи и дела трябва да има съотвествие иначе чешене на езици и нищо полезно. За каква вяра може да говори някой или някоя, когато пред очите ни се вършат безобразия в храма, а се натискаме по столовете щото да не накривим на хатъра на някой митрополит от всякъде скъсал с Бога! Такива ли дребни сметки ще правим...? Господ така ли е разсъждавал, щом отишъл на кръста в името спасението душите на човеците? Обаче иначе сме много велики,много смерли на думи и големи претенции, колко ги разбираме нещата. Като дойде моментът да се вземе отношение по кардинален въпрос и сме до тук. Е, нека екипа и читатели сами презценят и кажат: - КАК да има прогрес и каква полза на Румяна от разговора с отеца за "вярата" на морския бряг,когато господина и дума не смей да обели за апортните щуротиит вършени от началника му- негово високо преосвещенство Кирил Варненски. С приказки се работа не върши и така до никъде. 
АВТОРЪТ!
Румяна
на 2009-08-14 16:48:43
Прав си, човече. Не знам как се казваш. Легитимирай се, че не знам как да се обърна към теб. /Нали когато се кръщаваме ни се дават имена./ Много си прав. Вярата без дела е мъртва. С това есе аз поставям въпроси и вярвам, че ако продължаваме да питаме и да настояваме за отговори, това е началото на някаква промяна. Самият факт, че толкова много коментари се появиха тук, вече показва, че на хората им е омръзнало да мълчат. Аз не обичам резкия тон, не ми харесва агресията, но когато искаме да работим на божията нива, явно трябва да бъдем непримирими с всичко, което я замърсява. Иначе семенцата няма да покълнат, ще бъдат задушени. Нали? И България още години наред ще си тъне в мрака на псевдохристиянство.  
Благодаря на всички ви, че имате активна позиция. 
И все пак обаче отново ви моля - со кротце со благо! Че лукавият се радва!
до читатели и авторката!
на 2009-08-14 20:51:22
Уважаема госпожице, 
първо едно голямо БЛАГОДАРЯ към вас затова ,че изразихте точна позиция относно проблема поставен от ел.издание на дискусия за участие с отворена форумна линия; 
2. За пръв път говоря в първо лице ед.число.Това не е прието във форумите, но тази форма възприех понеже е последната ми изява, стига толкова боеве. Шест години са това; 
3. Моите неотменни дългогодишни приятели ник-ове без лично да се познаваме напуснаха форума м.април т.г, останах последен и то щото Паула Лай излезе в ефир и непосредствено след нея сектите тръгнаха срещу БПЦ-Виктор Костовци, Бакаловци и т.н;  
4. Който е следил есенните битки с тях и от кого главно водени с излезли всички пастори знае как завърши сражението... ! Те сега се спотаили и са в подготовка на нов рунд, хич не са мирясали, но не е дошъл момента...; 
5. Името на форумците е: " info", "авторът", "007", "анализатор", "трибун", "Цезар", "Спартак" и т.н. Когато седнем на кафе тогава истинското име. Ние не сме публични личности; 
6. Коментари се появиха ЗАЩО обаче? Това го оставям на размисъл и ваша оценка; 
7. Хората мълчат защото пазят комата хляб, пазят насъщния. Де рекъл Маркс: "За да философстваме трябва да се наядем". Изглежда, че и днес е запазила "аксиоматичния" характер; 
8.Впрочем госпожице, да не би да си мислите ,че отците не виждат безобразията в храма и кьор софрите на началниците си? Виждат и то много добре обаче "шубето е голям страх"; 
9.Друго си е да си примерно в някоя комисия да речем Православни ценноси и дремизгаш на бюрото с хубава заплата, ако слушаш командирован в някой православен сайт на добре платена ясла и ако не слушаш трета космическа и свещеник в с.Горно Нанадолно откъсна ти отвсякъде от лустрото? Кофти нали? 
10. Затова слушкане какво каже негово преосвещенство, целуване на ръчичка, наколенките скрити отдолу и това е.Иначе, писах вече... Няма да има лайф... 
11. Я оня свещеник от Берковица де сте му посветили цели три теми нещял човекът вече да е отец. Щял общински съветник да е, СДС-ар, политик ще става човекът... Там са парите, а за "електората" - "Блажени са бедните духом, тяхно е Царството небесно"? 
12. Няма "со кротце со благо"! Вярно разминава ме се и няма да ви хареса, но стига хитрини и без лицемерие.Това не е към вас разбира се...!; 
13. Ако има нещо се казва как го чувстваш, дори и да си сгрешил, форума е интелигентен ,читателите ще те разберат. Но да се мисли едно, а пиши друго, хайде без тия. Всекиму заслуженото. Има кой да съди! 
АВТОРЪТ! 
София, 14.08.2009г.
Георги к.
на 2009-08-14 23:52:14
Днес като се изповядах,казах на отеца,че говоря от време на време,срещу владици и хора.Та се получи малък конфуз,но той отеца ме разбра.Същия този с многото овци....Искам да кажа,че като се наложи да се убеди някой човек,кандилкащ се наляво-надясно,че вярата в Христа е истината,че посещението в храма е желателно,че там имаш общение с БОГА,намираш в НЕГО душевен мир,то веднага ,ама веднага:-Да ама тия поповете са едни мошеници и айдуци.Виж им колите,виж им палатите,виж им парите.Владиците се возят в супер скъпи возила,а и даже имат и шофьор.....и така до безкрайност!Как да му обясниш на сиромаха който искаше да си кръсти трите дечица,че кръщението е 30- 50 лв.на човек!Той извика,че никога нямало да ги кръсти,макар,че би трябвало,защото за какво ли не даваме пари,но като човек не е във вярата и тези пари му се струват доста.Ей владиците!!!!Хората се озлобяват и прехвърлят злобата си към БОГА,и то заради вас!Вие носите изкушение,и провокирате народа да трупа грехове!...Но БОГ си ни е БОГ!...Днес на един мой добър приятел,който е като повечето Българи в графата-Великденско-православен,му говорих,за кой ли път,че трябва да се обърне,че в Христа е истината,а не в барбекютата,екскурзийте и постоянното угаждане на плътта,че поста е очистващ и душеспасителен,и други куп неща за вярата,че БОГ е любов.БОГ-това е истината!-А той все едно и също:-Дааа,я виж поповете какви са мошенници,какви айдуци са само,какъв БОГ,какви пет лева...не ми говори.Аз му казвам,че БОГ какво е виновен,че има айдуци,пък и не са всички такива.Той пак си знае своето.....аз го послушах,послушах и на края му казах,че е голям боклук и не искам да го познавам вече!Той се стресна наистина,понеже сме като братя от над двадесет години,и ме попита защо така?-Аз му казвам,че е такъв,понеже неговият управител на склада му,е голям мошенник и крадец.Прави си каквото си иска,нарушава му наредбите и го лъже непрекъснато и постоянно злоупотребява,с дадената му власт.Седна дума си прави каквото си иска.А той ме попите:-Добре де,това пък какво общо има с мен и теб?Защо да съм боклук и ще ми се сърдиш,заради това,че управиталя ми ме краде и ми нарушава разпоредбите!.....Аз го питам:-Е добре де,пък то ГОСПОД,и ТОЙ е оставил разпоредби и завет?-Защо ти трябва да му се сърдиш на НЕГО,заради неговите управители,понеже на някой от тях не им не стигнаха и пари и имоти и коли,и те нарушават заповедите МУ?.....та приказката ми е,че БОГ си е БОГ!Вчера,днес и утре!Един непроменяем и вечен наш БОГ!А,айдуците са си аудуци.Но БОГ ще го има вечно,а от айдуците,няма да остане и следа.....само някаква леека миризма на нещо добре познато и човешко,което на всички ни е известно,но е неприлично да го споменаваме.... 
Има и много свестни отци и владици.Има отци жертвени и готови на всичко,за стадото си.Нека да не слагаме под един знаменател всичко и всички.А църквата си ни е една,нека си я обичаме....а върте в нея,както сами си го направиме.Прощавайте всички и честит празник!С нами БОГ!
до Георги.к
на 2009-08-15 00:55:36
Уважаеми Георги, 
прави ти чест за откровението и смело мога да кажа ,че сте човека със най смисленото слово из всички участвали във форума! Ако Спартак на времето се доверил на най големият си приятел Крис и поверил командването на 1-ви гладиаторски корпус състоящ се от 6 легиона, то ТОЙ не би сбъркал същото като избор ако се бе спрял и на вас. Достоен човек сте заслужаващ тази чест! Нека да отдадем дължимото и на младата авторка Румяна Спасова Попова-Бакърджиева,която със интрактивното си включване от време на време прави дускусията по жива и по интересна. Това не е обичайно за другите автори, макар че точно така трябва да се постъпнва от информационна гледна точка. Трябва да си гъвкав, да отчиташ новите тенденции и да си в час със тях...Междувременно направих и междулинково привързване на темата и същата се наблюданва от голяма читателска аудитория. по моему при читателски брояч какъвто тук отсъства най малко поне има 10000 включвания. 
Да сте жив и здрав! 
АВТОРЪТ!
Нели Петрова
на 2009-08-15 10:16:06
За съжаление подкрепям написаното от младата женз....Аз съм на по- голяма възраст и едва отпреди 20г. сама се блъскам по пътищата на вярата. Преминах през много литература, много опити за обяснения на смисъла на Христовата смърт. Усещам любов в сърцето си към него, към пресветатат Дева, към ранноапостолите и светите отци. Все още не съм успяла в много неща - поста, причастието не са ми станали система на живот. Опитвам се да си намеря духовно близки хора, с които да четем словото Божие, да се подкрепяме, да си помагаме. За съжаление попадам или на силно фанатизирани хора, които са приели всичко със сърцето си и не си задават повече въпроси или хора, за които неразбираемата литургия е някакъв напълно достатъчен ритуал. Опитвала съм се да се изповядат пред свещеници, но всичко става толкова набързо и толкова формално.........Искала съм да проведа разговор за поредното прочетено духовно четиво- не съм срещала готовност и разбиране, дори последният разговор завърши преди да се е състоял- ..."ама ти да не си в депресия..." Разбирам усещанията на хората, които не са намерили себе си в църквата. Преди 20г., в началото на пътя отидох по веднъж на сбирките в молитвените домове на адвентистите, на евангелистите, на Бялото братство- като социолог исках да разбера какво ги разделя. Разбрах, че човек е безкрайно несъвършен и всичите тези хора спорят за глупости и не се свенят да го пряват пред очите на Бог. Там, обаче видях, че действително църквата са хората в нея- човекът присъства със собственото си лице, радости и грижи, забелижим е, всички са задружни, има грижа за другия, внимание, а може би и обич...не зная. Не съдя никого. Но много бих искала да помогна на себе си и на други като мене да заживеят истински православен, християнски живот, живот в името на Христа и да усещат църквата като свой дом. Не може да няма и друг начин на общуване между хората в името на Бога! Не може да не се срещаме и извън храма, да си помагаме , да се подкрепяме. В крайна сметка от нас зависи много и бъдещето на децата и внуците ни. Но докато ние се лутаме, не се чувстваме силни , няма как да сме пример за другите. Не търся вина- тя е във всички, не само в свещениците. От последното ми четиво - "Православна психотерапия" на Митрополит Йеротей Влахос, разбрах че без духовен старец, наставник, водач, пътят е труден и не винаги човек може да е сигурен, че върви в правилната посока. Разбрах също, че ръкоположените да извършват църковните ритуали са много, но единици са терапевтите на човешката душа........Съставител съм на книга "В търсене на Бога'- социологическо обобщение на автентичните изповеди на православни християни. която се разпространява в една от нашите църкви и доста хора проявиха интерес. Ако някой иска мога да му я предложа и в електронен вариант- пишете ми на моята поща- nedialka_pe@abv.bg Този пощенски адрес е защитен от спам ботове, трябва да включите Javascript, за да го прочетете . Благодаря за вниманието!
мирянин
на 2009-08-15 15:26:53
Хареса ми последният коментар. За съжаление в съвременните условия духовенството се е обособило, като една отделна каста, която нехае за тегобите на своите енориаши. Не считам, обаче, че за това трябва да бъде обвиняван Бог. А ние обикновените християни, нека редовно да се причастяваме с Неговите Божествени Животворящи Тайни и да помним, че временно пребиваваме, както на земята, така и в Земната Църква и един ден ще даваме отчет пред Него единствено за себе си.
до Нели Петрова
на 2009-08-15 19:22:36
...."Не търся вина- тя е във всички, не само в свещениците" и т.н... пише уважаемата Нели Петрова! 
......................................................................................................... 
Абсолютно несъгласен и не приемам тази констатация, още по вече Нели Петрова от прочетеното виждам,че по професия е социолог и би трябвало да ги знае тези неща! Управлявал съм немалки колективи, групи от хора с най различни професии и интелекти и винаги казвал: 
1.НЯМА КОЛЕКТИВНА ВИНА! 
2.ВИНАТА Е ВИНАГИ ИНДИВИДУАЛНА!(прочетете Римското право)! 
3. Най УДОБНИЯ начин за замитане на "нещо си".... или оправдаване на "некои си"... е да се пледира от вида "НИЕ" всичке сме",... сиреч скриване някои зад "колектива" касаещо най често случаи на злоупотреби при сговор! Обществото се нагледа 20 години, когато правителства след правителства се сменяха,крали държавата и народа и после отговорност нико му. Няма такова нещо и г-жа/ца/ Нели Петрова да забрави такъв вид съждение. Пред когото желае нека твърди но във ФОРУМА -колизеума на ИСТИНАТА това няма как от интелектите да бъде прието. Подобно твърдение е просто несериозно!Нищо лично към дамата ,напротив много мил и съдържателен постинг, но не приемам нейните разсъждения в частта на визираното. 
София,15.08.2009г. 
АВТОРЪТ! 
Мина
на 2009-08-15 19:47:33
Пътят за всекиго е различно дълъг, изпълнен с тръни, понякога с хлъзгави дерета. Аз също се кръстих на 20 години. Преди десетина години бяхме на екскурзия в Македония - православни младежи. Първият ден спряхме в един голям град, включихме се в богослужението на средно голям храм. Порази ме това, че всички там се познаваха, хората бяха са децата си на черква. Години трябваше да минат
Мина
на 2009-08-15 19:51:29
За да видя подобна картинка и у нас. Все повече млади хора с децата си посещават родните храмове. Но всеки храм е различен, той носи духа на хората в него. Минаха години и сега като погледна назад виждам своите собствени заблуди, представата за себе си, илюзията, че редовното черкуване ме прави православна християнка. Имах приятелка - евангелистка. Странно, но чрез нея научих неща за своята вяра, за близостта до Бога. Всеки от нас търси връзката си с него, понякога го забравяме, друг път го заменяме без дори да осъзнаем какво сме направили. А нали Бог ни събира, за да търпим един другиму слабостите?
Я виж ти Мина,
на 2009-08-15 20:09:38
Ей ти Булка Спасов ден? АШКОЛСУН машшалах! Научила била вярата от "ЕВАНГЕЛИСТИТЕ" и от коя точно секта мога ли да знам та да извадя от торбата ФИРМЕНИЯ ОБРЪЧ госпожице Мина? Навързани са всичките като свински черва -пастори, синове, дъщери,снахи, внуци,всякакви лели и стринки, печелищи луди пари на гърба на заблудата на такива като Мина и хиляди хорица млади и стари...!Тази на Цолов ли "Новото поколение" или на оня стария евангелистки мошеник де прави цирк в Южния парк и кара хората да хвърлят бастуни по небетоьта после по главите на заблудените и чудо никакво няма.Само синини по главите на наивниците... Я кажи да те чуя АЗ и целия ФОРУМ съобщи пастора това дастатъчно.Че да видиш ти фирмени обръчи, колелца и колелета...Боже Боже,колко заблуда и наивници по тоя свят... Ма тя простотията не ходи по свинете, а по хората... Нищо лично Мина, просто се чудя как може зрял човек като Вас на такива вързанки да се хване.. 
АВТОРЪТ!
Мина
на 2009-08-15 20:22:01
До АВТОРЪТ /който и да е той/ 
Когато имате искрен приятел, с когото споделяте няке голямо /за вас или за него/ изпитание в живота си, не искате CV-то на този човек. За съжаление, за мое съжаление, тази моя приятелка ме научи да чета Библията ежедневно - не сме я тълкували. Самата тя отдавна вече не посещава своята черква /не случайно използвам тази дума/. А на Вас желая искрено приятелство и чиста любов!
Уважаема Мина
на 2009-08-15 20:44:57
с цялото ми уважение към Вас правите опит за изплъзване, меко казано не е коректно от Ваша страна. Трогнат съм от това пожелание,рядко срещано при изпитан в битки форумен гладиатор, където манипулаторите на талази атакуваха и естествено бяха още по силно контратакувани! Но това вече е история.Ценя високо Вашия жест за което Благодаря, но сега на въпроса ... Никой не ви пита за CV-то на познатата Ви,но не може да не знаете в кой ЕВАНГЕЛИСТКИ отбор членува щом ви е приятелка. Усещате ли как направихте заден, като ви попитах за Пастора и не го съобщихте. Хайде да не е Пастора, кажете -СЕКТАТА,че да видиш ти тогава какви мошеници ще ти изографисам на екрана, са се обръчите ще ти наредя ги наредя като мъниста... Хайде да не те тормозя повече, на този ден и голям празник за всички православни. 
 
АВТОРЪТ!
от Мина до АВТОРЪТ
на 2009-08-15 20:51:52
Благодаря за топлината, която се усеща от думите Ви. Това е първият форум, в който пиша, а и не смятам да продължавам. Тресавището е навсякъде - понякога дори в душите ни. Нека в този светъл ден пожелаем любов и светлина, май всеки от нас има нужда от това!
Уважаема Мина,
на 2009-08-15 22:25:33
много добре разбирам намека Ви за "топлината"...? роден съм в града на хумора и сатирата и ми е присъща тази черта. В случая обаче ,горчилката която клокочи във вашето гърло и душа мисля, че е с неправилен адресат и неоснователен укор в сянка? Попитах Ви най добронамерено за СЕКТАТА нищо по вече и вие премълчахте. Защо при положение, че дълги години СЕКТИ и МАСОНИ упорито работиха по разлагането на БПЦ и държава и ей го днес какъв е резултата? Липса на държавност, криза на политическата система, морална деградация на обществото, БПЦ тотално разложена хванала кънките и затирила към пропастта. Кой трябва да го казва това АВТОРЪТ ли или отци и владици ударили го на 90% през просото, получаващи заплати от тялото Христово бидейки под лоното на Църквата. Още малко ЛИДЕРА на ФОРУМА и приключва ... На Вас за първи и последен, на АВТОРА милион и последен. 
А на Вас ЛИЧНО пожелавам много радост, здраве, щастие и много любов! 
 
АВТОРЪТ! 
 
Поздравявам Мина
на 2009-08-15 23:30:39
специално избрал за нея прекрасния сингъл:Daniel Kandi & Robert Nickson - Liberate (ASOT 361) Отива в youtube изписва го в "search" и слуша. Тоновете издават душевната същност на АВТОРА! 
 
Поздрав и към екипа на изданието и всички останали читатели! По случай днешния голям Църковен празник желая здраве и щастие на всички съотечественици! 
 
ЛИДЕРна ФОРУМА! 
София, 15.08.2009г. 
Нели
на 2009-08-16 07:22:54
Аз също изказвам съжаление, че писах в този форум. За мен духовното общуване се извършва с любов, топлина и търпение...и никакво политизиране на Божия свят..За съжаление от тука не бликат подобни чувства- погрешно съм решила, че мога да срещна искрена воля и желание за подкрепа и помощ. Да сте живи и здрави!
Иван
на 2009-08-16 09:09:28
Всички велики истини на Вярата са формулирани от хора, които не са били интелектуалци, а са се вслушвали единствено в сърцето си и в гласа на Господа............
Нели Петрова
на 2009-08-16 10:46:18
."..........Няма такова нещо и г-жа/ца/ Нели Петрова да забрави такъв вид съждение. Пред когото желае нека твърди но във ФОРУМА -колизеума на ИСТИНАТА това няма как от интелектите да бъде прието. Подобно твърдение е просто несериозно..........." Мислех си, че не е необходимо да отговарям на този "анализ", но не мога да остана безучастна към подобни нападки, които омаловажават искреното ми желание да бъда полезна и да търся духовни братя и сестри, които носят любов в сърцата си.....Не зная кои са интелектите тук, но след като от цялото ми писмао само това са разбрали.......да са живи и здрави и дано водят други по правия ПЪТ!!! Успех!
Уважаеми ФОРУМЦИ,
на 2009-08-16 11:27:50
имате тема поставена от авторката Румяна Спасова Попова-Бакърджиева със споделени виждания и точно визирани проблеми. Те са комплексни и следва да бъдат разнищени в дълбочина и видят КОИ са причините. За съжаление обаче, някои форумци ХИТРО ги заобикалят, те са парливи като например за висшия Клир и неговите издевателства и злоупотреби и най лесно отиват в посока на меланхолията... и простоватото чувствено слово. Разбира се то не е излишно, но не е от ГЕНЕРАЛНО значение по разисквания казус? Опитите на Нели Петрова, Иван и пр., форумци е меко казано несериозно начинание да се бие по фабулата на "чувствата" на читателската аудитория, да се изтъкне тяхната чувственост и постави на пиедестала на съждение КАНИБАЛЩИНАТА на автора. Подобни опити и пасягане на истината по този начин е завършвал без успех на неговите инициатори. Щом си влязъл да пишеш по тематиката ПИШИ, а не като Нели -" ВСИЧКИ СМЕ ВИНОВНИ"! Няма такъв филм... Някои крали, неспазвали 8-ма Божа Заповед като владиката Йоаникий, и бръкнали дъл,боко в обществената торба, забогатяли и сега някой или някоя ще ме нарежда в една редица с КРАДЦИТЕ. Я лево на такива, няма да влизате във форума разбира се, вие не сте дошли с нечисти намерения, колабрирате с ъс словата злоупотребяващи с нежността и светлото в човешката душа! Някакъв форумец Иван той пък не трябва да си интелектуалец, а прост цървул и едва ли прогресът се дължи на цървуланщината вярваща в Бога.И тук отново се цитира Богът без да са чели тези хора какво гласи 3-та Божа Заповед и осмислили написаното. 
............................................................................................... 
Излишни са напъните да се манипулира читателската аудитория и КОЙ какво защитава и как го защитава всичко се вижда на снимка. Кой взема отношение по кардиналните въпроси и кой ХИТРУВА на дребно. Казах единствено Георги.к има смислени коментари, друг никой! 
АВТОРЪТ!
Мина
на 2009-08-16 13:36:55
Благодаря за поздрава! Видеото може да се пипне малко, мелодията е добра, не се заслушах в думите, но се надявам да ме просветите. Пожеланията са чудесни, приех ги като подарък за неофитството си в писането по форуми, а и за този хубав ден. Наистина бях права - усетих човешка топлина, скрита зад толкова критики. Авторе, прав си, много тиня допуснахме да се насложи и в обществото и в душите ни. Но не мислиш ли, че всеки вижда в другите това, което носи в себе си? Казал го е Саади преди векове, дано не ме обвиниш в персийски пристрастия! А по същата тема Марк Твен казва - "Човек вижда това, което познава".  
Не зная в коя църква е ходила моята приятелка. Обсъждали сме повече наши си теми, отколкото да правим статистика колко често, къде, как точно, дали със забрадка или без всяка от нас е посещавала храма. Обикновено се стремя да се уча от хората, независимо кои са и къде се намират. Но гледайки нейното отношение към Бога и към храма, аз се замислих - какво аз правя за своята църква, за хората около себе си. Каква е моята проповед, какъв е моят пример.  
А ти, Авторе, защо не правиш разследвания, щом това ти е страст? Хората от Габрово са доста талантливи - поне тези, които аз познавам.  
Надявам се, че множеството дипломирани богослови могат да обединят енергия, знания, талант и доброта и да направят нещо като духовна "спешна помощ" - денонощно на линия с дух на съпричастност да помагат на своите братя и сестри. Защото много деца налетяха на секти докато търсеха обикновената човешка топлина, избягала от семействата им, несрещната и в обществото. Защото всеки от нас е отговорен както за действията си /не винаги изпълнени с любов/, а и за бездействията си. Виждал ли си София нощем, в центъра?... 
Не зная дали друга статия е предизвиквала толкова дискусии, но множеството изписани думи показват, че в този текст има истина, че мнозина от нас са вървели дълго и дано продължаваме да вървим по пътя на истината и живота. Плаша се от неделните християни, които знаят всички правила, а не виждат какво е в сърцето на човека до тях. Готови са на велики изпитания, само не и на малко човешка топлота. Една от причините да се кръстя беше споменът как сме ходили на църква - не беше всяка неделя, беше празник, свързан с любим човек. Нека Бог да пази сърцата ни чисти!
Уважаема госпожице Мина,
на 2009-08-16 19:18:49
Ето вашият постинг давам за пример на всички читатели и специалисти като една добронамерена сътвореност на човек, щото когато човек чете тези слова на душата му става топло и сърцето преизпълнено с благодарност. Това прави АВТОРЪТ и неговите приятели много години по форумите, да пазят такива като Вас, като Георги и др., интелигентни читатели от попълзновенията на „манипулатори” посягащи на личното достойнство на базата - лъжата ,манипулацията и пр., грозни хватки, квалификации и похвати. Образно казано бяхме първият ешалон,които посрещаха всяко предизвикателство и недоброжелателност и манипулаторите биваха незабавно неутрализрани!:  
1.Да прояваващ твърдост в удстояване на ИСТИНАТА, а тя е само една няма място за сантименталности. Когато насреща си имаш добронамереност ето като Вашата радвай и се, поощрявай Я, и ако насреща и излезе нечистоплътност не допускай да се зацапа тази светлина, блокирай я! Образно казано такива като „авторът” бяха „чистачите” на форумите нещо от сорта- филма „чистачът” за оръжие имащи не пищова, а знания ,опит и слово. По правило непробиваеми от никъде, ако някой посегне на инструментариума – лицемерието и лъжата.Шанс никакъв за ответната страна...!; 
2. Вие пишете за инициативата богослови да обединяли енергия, знания, талант и доброта и да направели нещо като духовна "спешна помощ" , да помагали на своите братя и сестри. Това е интересно бих казал навременна мярка, но тя може да има частичен ефект Като човек врял и кипял в борбата със СЕКТИТЕ еднолично форумно торпилирал при есенната им инвазия м.г, дал съм становище по тази проблематика какво трябва да сторят специалисти и държава. Накратко ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ така както е било по времето на цар Борис, баща на крадеца който, бе мин.предс., 2001-2005г., направил големи поразии на държавата и БПЦ. Той е виновника за разкола в Църквата, както и за нефелия Закон за вероизповеданията приет през 2002г., та сега в момента да развяват байряци 115 секти, а примерно в съседна Румъния са само 18. Къде го има това бе, в коя държава? Хайде да спра,че се ядосвам на цялата тази баламурщина и зле разбиран въпрос за „демократичните свободи”?; 
3. Що се касае за разследването и така наречената „страст”, е меко казано неточен термин.Авторът, разследвал, разследвал, крадци бягали та пушек се вдига. На това поле няма място за Стоян Кушлевци получаващи грешни народни пари,а е полето на професионалите. На това поле в борбата с корупцията има две категории индивиди - можещи и неможещи! Другото е имитация или липса на професионализъм. Е ,ама професионалите седяли встрани и недопускани...? Така е, но тази несигурност важи за всички включително и за БПЦ,никой не е застрахован и още дълго време обществото ще се лута и чешат много езици по СМИ.Това обаче работа не върши. 
 
АВТОРЪТ! 
о.Васил
на 2009-08-16 19:32:56
Поздравявам те Руяна. 
Църквата ни има нужда от такива искрени хора като теб! 
БОГ ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ!
до отците във Форума
на 2009-08-16 20:43:07
"Италия продължава да привлича наши архиереи", така пише Авторът Иван Димитров в ел.издание Двери. И кой е този щастливец извършващ тази "треба" за сметка на заможния нашенец?.....- дядо ти Дометиан! Ашколсун, браво на владиката. Ма пиши си Георги, пиши си авторе колкото си искаш, се тая... На висшето Архирейство му се живее и краде де писал що потънали в корупция и далавери. Не кръста, а ПАРИТЕ са техните атрибути,обаче нямаше кой да повярва на ЛИДЕРА на ФОРУМА. Кой откъде се някой платен манипулатор ще му тегли по една "каруцарска" като няма какво смислено да каже насреща! После се питаме що оня специалист по далаверите а също и свещеник наскоро станал шеф на ОС В Берковица. Има от кого да гледа... Казах ли аз ,че ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР е в основата на всичко, казах го разбира се, ама кой да те чуе. И Господ Иисус Христос далеч преди това на дело показал, ама нещат туй владиците да видят! Живей им се...софри искат...колици да ги возят напук ,че Спасителя ходил бос. Всичко трябва да бъде изринато-от дядо ти Дометиан до дядо ти Кирил Варненски, иначе Църквата на куц крак и до никъде.Отчето Васил и другия отец от Варна добре да чуят и не само чуят, но и осмислятза себе си това Послание. 
 
София,16.08.2009г. 
ЛИДЕР на ФОРУМА
ЛИДЕР на ФОРУМА
на 2009-08-16 23:28:58
Уважаема Румяна, Уважаем екип на ел.издание "Двери"! 
............................................................................................. 
Това е то ФОРУМА,неговата сила, роля и значение,СЛОВОТО като цяло и такива като АВТОРЪТ стожери на неговата чистота!Информацията на г-н Иван Димитров относно поредните архонтски изпълнения всъщност "изрови кучето по проблема"! БПЦ е в тотална криза, оял се и нехаещ за проблемите на миряните висшо духовенство и необходимостта от КАРДИНАЛНИ РЕФОРМИ в Църквата на всички нива. Не стане ли това, няма ли хора които да извършат тези промени, колкото и да пишете без РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ няма никаква полза! Това е така, защото владиците са го ударили навсякъде и във всичко през просото и скрити зад Канона нищо не е в състояние да промени техния начин на мислене живот и дейност. Те са далеч от проблемите на обикновените миряни и хич не ги еня за тях. Погледнете само що православни сайтове създали, фондации и какви ли нещеш още дружества с нестопанска цел за уреждане на един или друг некадърник и свой човек. Трагедия и то пълна при това! Няма да ги изброявам поименно и по епархии, знаят се много добре...! 
.................... 
Е, как уважаема госпожице Румяна,  
читатели,отци и Богослови ще се върви напред към Прогрес и в съзвучие с казаното от Бога? Как ще стане това, като не се променя нищо и кара по старо му по познати схеми и щампи на динамичния стеротип? Как като вече най безсрамно се вкарват идоли в храмовете и все едно нищо не е станало. При това с представители от Светия Синод в лицето на Дионисий. На този Дионисий никой нищо не казва, продължава да си получава голямата заплата и хич не му пука от никой. Другия пък свещеник, той продажба на свещена вода с лика му и вместо да бъде разпопен, той пак отче остава, че дори и издигнал- Председател на Общ.съвет Берковица станал. Ашколсун, машшалах... Е, хайде сега да каже някой на Автора, как с такива ще се върви напред с такива хора правещи подобни безобразия? Как я вижда тая работа някой? Пишем си нали...? Е, не така, само с писане не става. Нужни са ДЕЙСТВИЯ на отговорни хора с отговорност пред себе си и идните поколения. Другото е приказки. 
 
София,16.08.2009г. 
ЛИДЕР на ФОРУМА! 
 
ТРИБУН!
на 2009-08-17 12:47:54
Първия ник, излязъл някога във ФОРУМА.  
................................................................... 
Днес 17.08, Св.мъченик - свещеника от Ахаия Мирон Презвитер бил посечен с меч в деня на Рождество Христово. Езичници (като Дионисий от Св.Синод) нахлули в храма, където служил Мирон, извлекли го навън и го подложили на страшни мъки.Съдията Антипатър заповядал да одерат на ремъци кожата на Мирон от главата до нозете.Мъченикът доловил един ремък от своята кожа и с него ударил по лицето съдията - мъчител. Съдията изпаднал в ужас, взел меч и се самоубил. Най после Св.Мирон бил отведен в гр.Кизик и там посекли. Това станало в 250г. 
..................................................................................................................................... 
Ето свещеника Мирон как е служил на Бога, дълбоко вярващ и предан Нему до смърт! 
София,17.08.2009г.
Георги к.
на 2009-08-17 23:14:06
Днес един свещенник,ама много истински такъв ми каза,че е дори грях да се казва,но антихристът си сформира армия от свещеници!!!!!Как да се пребориме с това?Как?Какво трябва да се случи?Кучетата си лаят.....Кокала няма да го изпуснат в никакъв случай.Бе пуста лакомия бе.То не мога да се начудя!!!!Тия да не си мислят,че ще живеят по сто години бе?!!!Най ме е яд на тия от владиците,които виждат всичко,не са от групата на айдуците но и не взимат никакво отношение.Синода прилича на някакъв общински съвет,разделен на групи!...."Е,ние виждаме какво става,ама па те после няма да ни гласуват на нас еди какво си,та за това по добре да си траеме,па каквото дойде"....Ние на тях,те на нас...Твоя от твоих,и моя от моих,разбира се!....А и народа,милият ни православен народец нехае,за това което става.На него му е важно,да може да оцелее,защото отдавна е ударил колене.Кризата въобще не се усеща,понеже ние сме си в криза отдавна и постоянно.....Не знам.Най добре да ги натовариме,целия синод и да ги заточиме на Света гора,поне за малко,та белким се осъзнаят малко,че са Божий служители,че стадото им го е хванала шугата и е време да го излекуват,да им се разясни ама хубаво,какво аджеба е това нистежание,......А колкото до тия протестански изказвания и намеци,във форума,въобще няма да взимам отношение.Как може да търсиш БОГА,и то 20 г. и поста и причастието да не са ти "система"!!!????!?! па и книга да напишеш!!!Ти какво писа по точно в тая книга,а и тук какво..пазар ли си търсиш...???И какво ще научат от теб,хората,след като ти не знаеш накъде да отидеш?.....Няма Християнин,който да не пости,и който да не се причестява със Светите Дарове!!!-Това ли за тебе е фанатизъм?В това антихристово време,всичко което са изпълнява като наредби дадени от БОГА,се тълкуват като фанатизъм!..Християнина е воин,той не е фанатик!...и мисля,че това,со кротце,со благо,вече не върви!Войнстващата църква е на земята-Тържествуващата е на небето!....С нами БОГ!
Георги к.
на 2009-08-17 23:58:00
Днес попаднах на това,и държа да го копирам,за просвещение на .....те си знаят. 
 
"Аз мога да се моля и у дома!  
Не е необходимо често да се ходи на Църква"... 
Какво бихме отговорили на тези християни, които поради греховна леност и неблагоразумие занемаряват духовния и молитвения си живот, или пък приемат Светата Евхаристия като символичен акт на възпоменание на нашия Господ Иисус Христос? * 
 
Стоян Тодоров 
 
Ние живеем не само като отделни личности, но сме членове на обществото. А освен това общество има и друго ­ църковното общество. Като негови членове имаме задължения към нашия Творец и Господ, а именно, да участваме в богослужението, където молитвено присъстваме при принасянето на безкръвната жертва, "която за нас се извършва", по думите на Иисус Христос. 
 
А ти, като сам се отлъчваш от тези тържествени и спасителни часове, когато се извършва св. Литургия, все едно сам се отричаш от званието християнин и член на св. Православна църква! И прави са някои църковници у нас, които казват, че нашите християни са традиционно вярващи, или просто казано, изпълняват само тайнства и треби, свързани с традициите ни ­ да се кръстят, да се венчаят, да осветят домовете си и др., а не постоянстват в посещението си в Божия храм. 
 
Св. Литургия е средоточие на цялата ни православна вяра! И може ли да бъде иначе? В св. Литургия Сам Иисус Христос присъства жив и прославен в Божественото Свое човешко същество. Иисус Христос е нашият Бог, Той извършва и възобновява в св. Литургия най-висшето действие в Своя живот ­ кръстната смърт. 
 
В св. Литургия безкръвната жертва е същото, което е кръстната жертва, която непрекъснато се продължава и повтаря в течение на вековете. Свещенодеецът е Самият Иисус Христос. 
 
Всичко, което в св. Литургия предшества освещаването на Даровете, е подготовка към Божественото тайнство Евхаристия и изобразяване на най-главните действия от Христовия живот: 
 
Проскомидията възпоменава Рождество Христово;  
"Малкият вход" (когато се излиза от св. олтар със св. Евангелие) ­ проповедта на Иисус Христос;  
"Великият вход" (носенето на Даровете) изобразява Господа, Който отива доброволно на мъчение;  
след прочитането на Символа на вярата се извършва "Евхаристийният канон", когато чрез произнасянето на Господните слова на Тайната вечеря се претворяват хлябът и виното в Тяло и Кръв Христови;  
след Причастния канон, при първото явяване на св. Тайни се ознаменува Възкресението Христово;  
а при последното издигане на св. Дарове пред народа се изобразява Възнесението на Спасителя, Който тогава обеща на учениците Си да пребъдва с тях и нас "сега и винаги, и во веки веков".  
Помисли, колко е престъпно пренебрежението ти към Божествената служба, ако ти не ходиш на църква и се молиш в дома си. Идвай по-често в Божия храм, заедно с всички верни християни, за да бъдеш свидетел на Божественото невидимо присъствие при претворяването на св. Дарове. Тогава ще почувстваш Неговото благословение, топлота и ласка, с които Той желае да ни спаси, за да си отидем от Божия храм окрилени и обнадеждени, и да помним, че не сме сами в живота, но "погледнем ли към Този, Когото прободоха", Той няма да ни изостави в трудния живот тук на земята. 
 
Препечатано от © Църковен вестник, брой 12 за 1998 година 
 
АВТОРЪТ
на 2009-08-18 10:03:55
Свършват парцелите в софийските гробища 
Понеделник, 17 Август 2009 Източник: bTV 
....................................................................... 
До три месеца в гробищата в София няма да има нито едно свободно място. Зa това алармира в интервю за bTV директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове". Над 44 гробища има в София и околните села. Осем от най-големите се стопанисват от "Гробищни паркове". Единствено на "Бакърена фабрика" са останали свободни места, които обаче ще стигнат до края на есента. "Гробищата, за които говорим, че са изчерпани, те също извършват погребения, но това са вече вторични погребения на семейни гробове", каза Венцислав Григоров, директор на "Гробищни паркове".Нужни са нови терени. Това обаче са предимно земеделски земи, които трябва да влязат в регулация след дълга и сложна процедура. Освен това, изграждането на гробищен парк е сложна задача."Трябва да се провери да няма високи подпочвени води, трябва да не бъде над питейни водоизточници", допълни още той.Григоров предупреждава, че ако не бъдат определени терени по най-бързия начин, столицата може да изпадне в много по-сериозна и зловеща криза от кризата с боклука. 
"Една смет може да се балира и извози на други сметища. Не можем да балираме обаче покойници и да ги изнасяме в други окръзи", заяви той.Рязкото увеличаване на населението на София е основният фактор за бързото изчерпване на капацитета на гробищните паркове. Над 1 милион покойници вече са погребани на централни гробища, а общо погребаните хора около столицата надхвърлят два милиона души. Няма да има покойници и ще има вечен живот на Земята...Да му мислят бизнесмените с катафалките и останалите "предприемачи" на покойна плът... Свещоливниците директно се закриват и да видиш ти тогава... Няма пари, няма мръвки и Архиреите на сух хлебец, като "електората...
АВТОРЪТ!
на 2009-08-18 13:54:32
На 18 август Църквата отбелязва един от трите празника, посветени на най-българския светец. Роден в с.Скрино в Осоговската планина, около 876, преп. Йоан Рилски е небесен закрилник и ходатай пред Бога на целия български народ.Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. княз Борис, на сина му Владимир и на цар Симеон, и на сина му св. цар Петър. Приел монашеството, преподобният се отдава на подвижнически живот. Борейки се с изкушенията на дявола, известно време той се скита във Витоша и Руен, след което се преселва в Рила. Там негови единствени съжители са дивите животни. Пребивавайки в пост и молитва, покровителят на българския народ укрепва духовно и достига високо нравствено съвършенство. Отдалечил се от суетата на светския живот, пустинникът не забравя своя народ, който изживява тежка духовна криза в онзи момент, като всеки ден отправя горещи молитви към Бога за неговото спасение. Той хубаво светецът се бил отдалечил от суетата, ама не така гова разбира дядо ти Дометиан отишъл по алхонтски работи и „треба” в Италия. Къде го търсиш негово високо преосвещнство дядо ти Кирил Варненски да отправя молитви оттеглил се в някоя от красивите пещери дал Господ такива коклоко искаш из България…Хубаво светецът се борил с изкушението на дявола и добре правил, ама дядо ти Йоаникий неще тъй и умно постъпил на времето, първо фондацийка после с Божия помощ станал частното учебно заведение,какво да правиш, парици за черни дни… Ами дядо ти Григорий, ами Ловчанския Гавриил Боже Боже, де ги търсиш на постно…!? Ма „Двери” дреме и Директорът хич не се сеща да прати някоя чевръста репортерка или репортер в Райската Синодална станция Несебър да видят какъв бурен живот кипи сега там, що молитви що чудо е, всички горещо превъзнасящи своята балгодарност към Бога. Няма съмнение, че Господ с добро око и по благосклонно погледнал към някои от своите овце. Как не се сети някой да спретне един видеорепортаж, как си пекат дядовците задниците, правят шоколаден тен и не в съжителство с диви животни как Св.Йона, а сред теоложки и богословки, красиви създания на майката Природа…Обаче, де го търсиш дядо ти Кирил сред дивите животни, какще стане тая работа? Да заснемат ,да се види РАЯ докаран във Владишката станция! И как не, обща такса на 7-м дневната почивка - размер 22 лв., включваща 12 лв. и 10 лв. храна - закуска, обед и вечеря. Като умножим седмицата с 22 прави 154 лева точно една минимална. Ашколсун, машшалах. Че това си е без пари. Къде е сега Томазо Кампанела, да види, че неговият „ГРАД на МЕЧТИТЕ” нищо не струва и може само ряпа да яде пред станцията на владиците. Кой казва, че нямало построен комунизъм? Няма такова нещо, ядене без пари и обстановка-ЛУКС! Техни високи преосвещенства имат изискан вкус и да тачат хубавото… Източници останали озадачени от явлението твърдят, че най вероятно става въпрос за проведена тайникова операция на Светия Синод, Ахмет Доган им услужил с чиниите докарали тайно Рая в Синодална Станция –гр.Несебър.
anonim
на 2009-08-18 13:57:14
"За злобния светът е зъл и злобен. 
И вижда той във всеки свой подобен." 
Уилям Шекспир, "Сонети"
иеродякон Юстин Зографски-към Румяна
на 2009-08-18 15:58:56
Ако позволите, мога да Ви препоръчам да се поинтересувате и да прочетете нещо за "вътрешната стаичка", от която, като възнасяме своите молитви тайно, Господ ще ни въздаде наяве. 
А, относно това, какво да правиме в храма по време на служба, след като не разбираме какво се пее, има една статия в моя сайт, озаглавена "За какво да ходя на църква, бе, какво да правя там?". Надявам се да Ви хареса. 
Сайта ми е: www.ierodiakonjustin.info 
Ангела Вам Хранителя!
до anonim- 13:57:14!
на 2009-08-18 18:44:44
"За злобния светът е зъл и злобен.  
И вижда той във всеки свой подобен."  
Уилям Шекспир, "Сонети" 
........................................................... 
Светът за неграмотния и невежия човек е такъв, защото не може да си обясни причините, но не и за просветения? 
Затова такива като анонимен- 2009-08-18 13:57:14 се страхуват от ИСТИНАТА и имат интерес да поддържат масова неграмотност на каквато сме свидетели днес в обществото поради факта, че въпросния анонимен е представител на кастата паразити - “Sabbath Gentle Cattle” (THE SHABEZ GOI -те) имащи за цел да запазят статуквото осигуряващо им безметежен живот за сметка паразитстването на гърба на народа-домакин...? 
 
 
 
друг anonim
на 2009-08-18 19:25:39
Eлектронно издание „Днес” е направило поубликация относно проектот за ски зона Алеко. Най скандалното че се вззривяват морените на Витоша, за да градят новата ски зона. Витоша е защитена зона и най-старият природен парк на Балканите, но това не пречи на инвеститор да унищожи дървета и морени, за да превърне планината в нова, голяма ски зона. За това алармираха 30 неправителствени органинизации, обединени в Коалиция "За да остане природа в България". 
........................... 
Проблемът накратко: - от значение за всички! 
Какво предвижда проектът за ски зона Алеко? 
Проектът "Витоша ски" включва обща площ от над 914 хектара от държавния горски фонд. 
Инвеститорът предлага от сегашната 19 хектара на пистите, площта да се увеличи на 142 хектара.Да се изградят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове.Да се направи ново открито водохранилище (язовир) за изкуствен сняг от 70 000 кубически метра.Еколозите от Коалиция "За да остане природа" посочиха и нарушените процедури, за да стане проектът факт: 
1. Инвеститорът (офшорна компания с неясен собственик и произход на капиталите) е внесъл подробен устройствен план още през пролетта на 2008 г. Документацията е внесена в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), без да е одобрена от Столичната община и от Държавната агенция по горите (ДАГ). 
2. РИОСВ веднага стартира процедура по екологична оценка на проекта. Екологичната оценка, естествено, е положителна, защото инвеститорът плаща за тези оценки директно на експертите. И докато това е така, оценките няма да са реални и докладите по екологична оценка ще са проформа, твърдят природозащитниците. 
3. Срещу това решение на РИОСВ е заведено дело. – още... 
друг anonim
на 2009-08-18 19:26:11
Какво още незаконно се е случило в самата планина? 
Без да е стартирал, по проекта има вече серия нарушения, казват още от неправителствените организации. По цялото протежение на писта "Витошко лале" и в района на каменната река в подножието на връх Малък Резен са взривени, извадени и преместени 400 морени. 
Решението е било да се премахнат само 19 камъка, а сега на практика е построен нов ски път. 
Унищожени са места от Натура 2000 и "невъзстановими скални образувания" (става дума за морени) на площ от 18 декара.Природозащитниците са подали сигнал до Софийска градска прокуратура с подробни доказателства още октомври 2008г.Девет месеца по-късно по случая няма прокурорско решение.От коалиция "За да остане природа в България" посочват, че "Витоша ски" се ползва от подкрепата на тройната коалиция."Разчитаме новото управление да прояви воля и да изпълни намеренията си да прекрати злоупотребите с обществени ресурси, да повиши събираемостта на държавните вземания (таксите за ползване на държавните земи, върху които са разположени пистите и съораженията, не са плащани) и да наложи спазване на законите", заключиха от Коалиция "За да остане природа в България". 
......................................................................................................................................... 
P.S. След като някогашното красиво наше Черноморие най красивото в света бе превърнато в бетонно гето, дойде ред за унижожение на красивите ни планини и езера. Както е добре известно Светия Синод в лицето на редица митрополити и най вече негово високо преосвещенство митрополит Кирил Варненски с редица апорти на земя също имат участие в построяването на тези бетонни постройки. Открива се нова възможност за унижожаване и на тази дивна сътвореност от Бога. Форумец Anonim, 2009-08-18 13:57:14 не вижда това но видял „злия”, във форума та чак цитирал Шекспир...  
до г-ца Светлана Върбанова
на 2009-08-19 14:49:35
Открива се нова Православна детска градина към храм „Успение Богородично” в кв. Малашевци, уведомява ни авторката на ел.изд "Двери" г-ца Светлана Върбанова. Градината прекрасна, чудесни условия и т.н. Госпожицата казва още, че градината била лицензирана е има си хас да не е? Че, то Сливенскат частна гимназия на дядо ти Йоаникий също е лицензирана, "Монтанският и Бургаският свободни университети сэщо, шуменският кой ли не - се ковачници на бедни откъм знания кадри. Знае се от бай Тошово време, че преди 1989г., имаше серизни на световно ниво 5 висши учебни заведения и две военни, които излизаха кадри образовани със сериозни знания.Дори на межд.олимпиади България бе на едно от първите места! След 10 ноември всичко бе съзнателно разбито и като гъби из дъжд изникнаха какви ли нещеш колежи, гимназии, така наречени "частни" висши уч.заведения и градини, пълна порнография. Простият човек, необразования, невежия е лесно манипулируем...? Такива хора им трябваше на "демократите" и го постигнаха...Затова днес България пращи от необразовани кадри заемащи какви ли не длъжности, позиции в държавните структури, "бизнеса" и БПЦ. Гледаш ги от всякъде им свети лампата на елементарност, но фасона им голям. "facebook" е пълен с такива лъскави опаковки празни по съдържание завършили какви ли не измислени уч.заведения, НБУ,ЮЗУ, Варненския свободен, Сливенския, Кърджалийският, Смолянския пълна трагедия... Прибират парите на обикновените хорица, търтеи живеещи на гърба на народа. Че и тази градина сега ,да не се окаже собственост на някой тлъст масон и перачница на пари каквито е пълно в България с такива. Щом международната фондация Св.св" Кирил и Митодий се ръководи от МАСОНИ какво по вече да говорим. Дори Алиса Софиянска там уредена на тлъста ясла... Затова въпросната частна градина не се окаже някое масонско менте или някой почтен честен бизнесмен прерпрал парите...?Се си мисля дали в градината има място и за малките "гаврошчета"- деца на народа каквито демокрацията за 20 години "демокрация" нарои в изобилие.. Кой знай... 
Пусна се слух за зъл дух витаещ във форума и затова за всеки случайна госпожицата -този прекрасен Remiks! 
youtube, - 5th dimension - rain of emotion (robert nickson remix) 
 
АВТОРЪТ!  
София,19.082009г.
Уважаема госпожо Румяна,
на 2009-08-20 00:27:43
Стига толкова! Темата ви бе прекрасна! За мен бе удоволствие и чест ! Иначе нищо няма да се промени. Варненския митрополит Кирил ще продължава да си ходи тук или таме, литургия след литургия, водосвети, панихиди какво ли нещеш. Непоклатим отвсякъде и всичките владици са така. Заграбили икономическата власт от Патриарха правят каквото си пожелаят и копче никой не може да им каже! На вас, целият екип и читатели здраве и много щастие. Поздрав: youtube - solar stone seven cities 
София, 20.08.2009г. 
ЛИДЕР на ФОРУМА! 
 
Георги к.
на 2009-08-22 22:46:20
Удоволствие беше да се дискутира с Вас!!!!Дано се засечем и в други теми!С нами БОГ!
Валентин
на 2009-08-23 17:16:13
поздравявам те за статията ти Руми. Хубаво е и че хората участвуват в този форум, дори и тези с по- трудно за възприемане мнения са много полезни. вчера научих, че в Сердика през 344 година се е състоял един от най-важните събори на Християнската църква. ето и тук се заформя един важен събор, който може и да обнови нашата Християнка църква ! та нали М ........ И рече: затова ви и казах, че никой не може да дойде при Мене, ако му не бъде дадено от Моя Отец. 
Дани
на 2009-08-23 19:42:40
По отношение на не съвсем разбираемия църковно-славянски. Да, хващаме по някоя дума от думите, които слушаме в църковната служба на Източноправославната литургия. Но това не е достатъчно. Хубавото на Словото Божие се изживява, когато се докоснеш до всяка Негова дума. Когато То влезе в съзнанието ти с езика, на който най-добре говориш и разбираш. Защо Библията от 1992 г. не е написана на църковно-славянски? Тя е на съвременен български език! Защо ние не говорим на езика на българите от 19 век, а доста по-различно? Защо моята 13-годишна дъщеря като чете "Под игото" на И. Вазов не само отгръщаше обясненията на последните страници на някои конкретни думи, но и тичаше да ме пита за значението на много други? Отговора е прост: Не разбира словата и й е безинтересен текста като цяло, поради което губи своето изящество този роман. 
Според мен нека си има литургии на църковно-славянския. Хора, които им харесва и го учат, ще се наслаждават на Божието слово на този език. Както в Католическата църква: има литургии на латински - който му харесва и чувства музиката на Словото Божие чрез него я посещава. Останалите - на родния си език. Важното е да разбереш четивата, които ти предлага Църквата, проповедта към тях, ритуала, в който участваш да те потопи в морето от блаженството на Истината. Как да стане това, ако не разбираш езика?! 
Тази езикова промяна в Българската православна църква трябва да стане по-скоро. Не намирам как би навредила на Канона. Все пак хората са Църквата Христова, не езиците, на които говорим. А Христовото слово трябва да го живеем. Може ли да живеем нещо, което не разбираме? 
Управляващи Българската Православна църква, дайте на хората благодатта на Словото Божие на разбираем език!
Румяна Бакърджиева
на 2009-08-24 13:53:33
Благодаря на всички ви!  
Искрено се радвам, че се получи такава голяма дискусия. Не съм я очаквала, но се надявах статията ми да не остане като глас в пустиния.  
Господ да ви пази, братя и сестри, и да ви води по пътя на спасението!
Соня
на 2009-08-25 13:30:30
За съжаление, всичко посочено от авторката на статията е абсолютно вярно и точно, познавам много хора, които се сблъскват със същите проблеми и в тях се пораждат размисли като нейните! Хубаво е, че има някой, който да говори по тези въпроси публично!
анонимен ІІІ
на 2009-08-27 15:44:01
Кой е сега шев на комисията по вероизповедания? Божидар Димитров ли е? Да настояват църквата да стане част от държавата за да може свещениците да си получават заплатите от държавата , а не от някакъв си Синод, които не обръща внимание, в какво мизерия са принудени да живеят нашите свещеници, че им дават заплатите в свещи, това не ги интересува. Патриархът ни свещи ли яде или му трябват пари за хляб. Нека това безумие най- после да се спре от някого. Моля!
пламен димитров
на 2009-08-29 12:37:13
хммм.....тука ми се струва че (един кофти израз)...куцо,киораво и сакато дава мнения и по този начин се опитва да оспорва висши служители и да води тези които сега навлизат в вярата в много грешна посока...,,слепеца води слепец кам ямата''(маи от някоя книга сам го чел това!!!)...ще ме извините за грешките но рядко пиша на кирилитца:)....та аз сам на 22 години и тепарва навлизам в вярата и мога да кажа с мение което не ангажирам никои,че георги,този 42 годишен овен;)..е наи близко до талкуванувето на вярата и евангелито (което доста хора смятат за маловажно) макар че и тои допуска гнева да витае около него и даже го изразява в някои свои статии,но все пак е човек нали???но тои се гневи на тези които макара да са възцарковени,но не и истински християни,които не могат със собствени сили да видят бога....поради това че живеем в царството на дявола...та самия тои не би допуснал една човешка душа,да се обърне кам бога и по този начин да я загуби!!!....затова и тои навява такива мисли на нас хората които сме и без това достатачно слаби,че няма нужда да ходим на църква,да постим да се,да се изповядваме или наи лошото за него-да се ПРИЧАСТЯВАМЕ!!!...а е нужно само да се молим в нас и всичко ще ни се придаде и да спазваме наи-важние заповеди -да не убиваме и да не крадем и това ще ни спаси????....АМА ЧЕ Е ЛУКАВ НАЛИ??...та даите приятели да не слушаме този и онзи а наи-вече да четем...а не какво да е а светците...защото както казва един велик светия...преди да четеш евангелито,чети житията на светиите и книги като НАШАТА ВЯРА И ПОСЛЕ ДА СЕ ОПИТВАМЕ ДА ЧЕТЕМ ТОЛКОВА ТРУДНА ЗА ЧЕТЕНЕ КНИГА КАТО БИБЛИЯТА!!!...ЗАЩОТО ВАЖНО Е ДА ПОЛОЖИМ ЗДРАВИ ОСНОВИ И ТОГАВА ДА ГРАДИМ НАГОРЕ,А НЕ ДА СТРОИМ ВАРХУ ПЯСЪК И ДА ДЪХНЕ ПО-СИЛЕН ВЕТРЕЦ И ДА САБОРИ ВСИЧКО КОЕТО СМЕ ГРАДИЛИ И ТОГАВА ИЗПАДАМЕ ОТЧАЯНИЕ И ДА СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ ВЯРАТА КАКТО БЯХ АЗ НА ПЪТ...ЗАЩОТО БЯХ ЗАПОЧНАЛ ЗА МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ ДА ИЗУЧАВАМ ВЯРАТА И ИСКАМ ЗА МЕСЕЦИ ЕВВА ЛИ НЕ ДА СТАНА СВЕТИЯ,И СЛЕД КАТО ПАДНАХ В ПРОПАСТА ОТ МНОГОТО ТОВАР ОЩЕ НЕ МОГА ДА СЕ ИЗКАЧА,НО С БОЖИЯТА ПОМОЩ НЯМА НИЩО НЕВЪЗМОЖНО!!!..БОГ ДА БАДЕ С ВАС!!!
Пламен Димитров
на 2009-08-29 14:01:13
Искам само да допалня и да ме извините за ужасните правописни грешки,но не сега това в наи важното.Мисълта ми беше че лично моя свещник в Бургас и сме си говорили с други християни,че получават заплати от порядъка на 250лв??????...а никои не го пита с какво плаща този телефон които говори на ден сигурно повече от колкото всички нас взети заедно в тоя саит!!!...ами бензина които обикаля селата всекидневно? с какво издържа семеиство?(искам и да добавя и за тези коите не знаят че свешеник не се ли е ожнил и няма ли жена до себе си не може да баде такъв) Всичко това нашата държава и наи вече-общините не могат да поемат ли????е как си личи почерка на антихриста и колко е доволен сатаната а ние сме тръгнали да ги обвиняваме когато ние не си гледаме нашите грешки и не изпалняваме задачите си като християни,а после си викаме,,е защо не ни помага БОГ;?...защото важно е да приемеш независимо свещеника или някои ближен такъв какъвто е...та ние може да сме много по големи грешници от него,но тъи като нямаме дара на покаянието и смирението не може да видим собствените си грешки,а винаги грешките на другите!!! И все пак ако си избираме свещеника по нашиия мироглед ами то цяла Бългаия щеше да ходи при наи много 10 свещеника и да се трупаме по хиляди и накрая и малкото ще се откажат от вярата...На мен са ми казали да не си сменям свещеника(смисал първия които ви е вавел в вярята) а чрез послушание и постояноство и този които иска да почука,ще му се отвори...а истината е че и всички свещеници да обиколим в БГ то истината за вярата се намира в нас,само се иска насилвано да я тарсим и да не ни спират житеиски проблеми или някакви си разстояние(ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА Г-ЖА РУМЯНА ПОПОВА) защото,,ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО,НАСИЛНИЦИ ГО ГРАБЯТ''..........
Валентин
на 2009-08-29 16:28:11
доста участници наблягат на разни дребни неща като кой бил плащал мобилния телефон на отчето или подобни. защо било това или онова. ако ние сме обединени във вярата в Христа, това е темата - как да растем във вярата ? има ли нужда от реформа Църквата ? каква ? как да разбираме словото на странни езици ? какъв е Христос в днешния свят ? дали е някъде далеч в пуктинята или пък в малки селца ? или пък е на улицата с нас, с мобилен телефон ? та нека темата да не се отплесва. това, което Руми пита е как да разбираме Бог, ако няма къде да слушаме словото. къде е това място, за което Исус казва - където двама или трима сте събрани в мое име и аз съм сред вас ! и където казва - ти си Петър и на този камък ще изградя своята Църква. и вратите адови няма да и надделеят ! значи Църквата не събор на няколко алчни свещеници, както се опитват да ни убедят някои форумци, а нещо свръхестествено, създадено от Исус Христос ! ако пък тази Църква боледува, ние трябва да се борим и молим за нейното лечение.
Румяна
на 2009-08-29 17:26:42
Г-н Пламен Димитров, 
Уважавам онова, което Вие казвате. Имате право. Ние всички сме грешни. Моите грехове си ги знам и с молитва, пост, изповед и причастие се стремя да бъда колкото се може по-далеч от внушенията на Сатана. 
Казвате, че човек не трябва да си сменя свещеника. Навярно и в това сте прав, но когато искаш да намериш общност, където да преживяваш вярата си, където да участваш ЗАЕДНО с близки братя и сестри в Литургията, където да имаш възможност да усетиш и да разбереш Божието слово, тогава ще търсиш. Да бъдеш християнин е УСИЛИЕ. Не е достатъчно редовно да ходиш на Църква, нужно е много-много повече.  
Статията ми, или нека не звучи толкова самонадеяно, есето ми, има друга цел - аз поставям въпроси, набелязвам проблеми, които мен лично, в моя собствен живот са ме провокирали да търся и да се питам. Защото мен ме боли за същата тази Българска църква, в която някога са служили свещеници като Климент Охридски и Евтимий Търновски. Как е служел Евтимий? Чели ли сте? Знаете ли? Всеотдайно. Как напуска той паството си, отивайки на заточение? Със сълзи и благи думи към всички. Хората са го обичали толкова много. Всички заедно са били Общност, Събрание, Църква. Днес, моят личен опит, не ме е довел поне засега намясто, където връзката между Божия служител и неговото паство да е толкова силна, здрава, нерушима. А те ЗАЕДНО са мистичното тяло Христово. 
Простете за този дълъг коментар. Нямах намерение отново да се натрапвам, още повече, че есето е дългичко, но се почувствах длъжна да споделя тези свои мисли. 
Нека ми прости Бог, ако съм обидила някого. Но води ме единствено желанието да бъда искрена. 
Останете си със здраве и Бог да Ви помага! 
Румяна
Пламен Димитров
на 2009-09-02 12:40:18
Г-жо Попова как се чувствате духовно след няколко дена?по добре ли?
Румяна
на 2009-09-03 14:40:16
По Божия милост, чувствам се много добре духовно, г-н Димитров! Благодаря!  
Ако съм Ви прозвучала грубо, то не е защото съм зле духовно, а защото ме боли за БПЦ. Бог вижда и знае...
Галина
на 2009-09-04 11:55:01
Няма такова нещо - "да не си сменяме свещеника". Христос да не заменяме и да слушаме гласа Му къде иска да ни заведе. Едно е да приемаш човека, вкл. и свещеник, такъв какъвто е. Тоест да го разбираш, да съжаляваш за греховете, които са видими за всички, друго е да виждаш греха и да наричаш и пред себе си и пред другите черното-бяло, а трето е да упорстваш да стоиш при свещеник по сляпа вяра, който виждаш, че себе си не може да оправи, а чакаш от него помощ. Не беше ли казал Спасителят: Слепец слепеца води и двамата паднаха в ямата. А не, слепият, ако има послушание, няма да падне след слепия си водач!
Георги к.
на 2009-09-12 00:58:00
Валентине,нали виждаш братко,че говориме за БПЦ.,а ти пишеш Иисус с едно И!Гледай си протестанството и пасторите,(а за какво точно протестирате,един БОГ знае),а за "алчните свещеници" има кой да се погрижи!Радвам се,че Пламен е млад и искрен човек,който е намерил истината в Православието,но и да не се надява,че врага ще го остави току-така на мира!Но пък,-Галина!,той може и да е намерил и точния и подходящ свещеник!Тук не говориме,за категорично правило!И всички знаем,че изповедника ни трябва да е един,та да ни е гадно като се изобличаваме,пред него,като вършиме простотий!С нами бог!....а ти Пламене,дерзай....
Пламен Димитров
на 2009-09-15 20:44:13
Благодаря ти за хубавите думи,Георги нужни са ми такива напъдствия,а колкото за дявола тои наистина няма да ме остави..но както знам аз тои не оставя нито един християнин през целия му живот!!!но аз ще се боря макар,че тои наистина страшно много ме бори и наи вече чрез помислите,размисли а дали има лек от тях??
Георги к.
на 2009-09-18 12:02:16
Има!!! Иисусовата молитва!ГОСПОДИ ИИСУСЕ ХРИСТЕ,сине Божий,помилуй мене грешния!Денонощно да ти е в главата,и врага няма да намери място в съзнанието ти!И важно е като започне да ти праща разни мисли,да не ги разработваш,а да унищожаваш самите прилози,в самото начало!Тази борба е до смърт!Намери си Лавсаик,да го прочетеш,а може и да си го разпечатиш от интернет!Да видиш,че борбата е жестока,защото врага има хилядолетен опит,и есъблазнил,не и един подвижник и пустинник,Но това само може да ни укрепява и да ни направи по твърди в изповядването на вярата!Не оставяй молитвите,и не се задоволявай само със сутрешни и вечерни молитви!Намери си духовен наставник,че без такъв,битката е почти загубена!С нами БОГ!
Пламен Димитров
на 2009-09-19 15:12:56
Много ти БЛАГОДАРЯ за съвета,но искам да те попитам...дали е хубаво да си казваш постояно Иисусовата молитва(както ти казваш денонощно) защото ми бяха казали че е хубаво по 3-4 пъти на ден не повече,защото е как да го кажа,,доста сложна'' и трудна за нашия човешки разум и трябва да се изучи парво както го правят монасите!?...ще ти бъда много благодарен ако ми отговориш!БОГ ДА НИ ПОМАГА И НАСТАВЛЯВА В НЕГОВАТА СВЕТЛИНА!!!
Златина
на 2009-09-21 10:57:31
Моля ви се, какви подвижници, какви пустинници са ви в главата. Сред нас няма такива. Поне не в този форум! Така че оставете тия приказкия за жестоката борба, защото може да се побъркате. Дяволът няма нужда да води такава борба с хора, които едва се крепят на краката си. Той само ги чуква леко, а те сами падат... Борейки се най-вече със своите комплекси и самозаблуди. Смирение трябва и сърдечна простота, а не Лавсаици и самомнение, че водим борбата на египетските аскети.  
 
А Иисусовата молитва може да си я казвате и по-често от 4-5 пъти на ден. Денонощно не можете, защото "денонощното" й казване, за което някои монахолюбиви четат, става в сърцето. А за 99,9 от нас това е невъзможно. Най-важното е да не се страхувате, да споделяте със свещеник мислите, които ви уморяват и плашат, и най-вече да възстановите душевния си мир. Защото в разстроената душа Бог трудно работи. Всичко най-добро ви желая и дръзновение.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3d4 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник