Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ЛьофеврПапата върна в лоното на Римокатолическата църква четиримата епископи от братството на св. Пий Х, които бяха ръкоположени от френския епископ Марсел Льофевр без папски мандат през 1988 г. Льофевр почина през 1991 г., но постави началото на схизма вътре в Католическата църква заради несъгласието си с много от решенията на ІІ Ватикански събор (1962-1965) и по-специално изоставянето на традиционната меса, извършвана на латински език. Той основа „Свещеническото общество на св. Пий Х”, което има над 150 000 членове по целия свят, с главни центрове Франция и Бразилия.

Папата отмени решението за отлъчването на Льофевр, неговия наследник Бернар Феле и техните съмишленици, а актът на опрощаването дойде като отговор на официалното покаяние, направено от Феле.

1_23.jpgНовината беше посрещната с различни чувства, предизвикани най-вече от връщането в общение на единия от четиримата низвергнати епископи, а именно на англичанина Ричард Уилямс. 68-годишният  Р. Уилямс стана много популярен, след като преди седмица по шведския телевизионен канал SVT беше излъчено интервю с него, което буквално взриви аудиторията със заявлението на епископа: „Аз не вярвам в съществуването на газовите камери... Считам, че 200-300000 евреи изчезват в нациските концлагери, но никой от тях не е бил горен в газова камера... Нито един евреин не е убит в газова камера, всичко това са лъжи, лъжи, лъжи!”

Програмният директор на телевизията Ларс-Горан Свенсон заяви, че интервюто е било записано в Германия през ноември миналата година.

Решението на папата прогневи еврейското лоби в цял свят, а това решение беше определено като скандално от Националния музей по Холокоста и мемориала Яд Вашем.  Въпреки това папа Бенедикт ХVІ възнамерявава да извърши планираното си посещение в Израел през месец май. Визитата му беше потвърдена и от Министерството на външните работи на Израел, което счита, че подобни решения са вътрешна работа на Ватикана.

Daily Telegraph, Catholic culture


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33a6x 

Разпространяване на статията: