Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_52.jpgИранският парламент гласува закон, с който отреклите се от исляма ще бъдат осъждани на смърт. Съгласно шариата, смъртното наказание може да бъде прилагано само за мъже, докато жените ги чака доживотен затвор. Със смърт ще бъдат наказвани съгласно новоприетия закон също врачките, естрасенсите и др. занимаващи се с окултизъм. Парадоксалното е, че законът ще се простира и извън границите на Иран и дава право на правителството да произнася смъртни присъди за всеки мюсюлманин, отрекъл се от вярата си, независимо къде се намира по света.

Въпреки че в закона има разделение на различните видове “апостасия” – отстъпление, на практика, съгласно членовете 225-7 и 225-8, всички, които в пълнолетна възраст са приели исляма и впоследствие са се отрекли от него, подлежат на смъртно наказание или съответно доживотен затвор за жените. Законът беше подкрепен от 196 от гласувалите с двама въздържали се и седем против. Предстои законът да премине последната инстанция, където да бъде дооформен и официално да влезе в сила. Ако това се случи, което е почти сигурно, по думите на Джозеф Гриебовски, шеф на института за Близкоизточни медийни проучвания, правата на малцинствата ще се сведат до нула.  Базираната в Англия група за религиозни права – Christian Solidarity Worldwide нарече закона “чувствително отстъпление от човешките права в Иран”. На практика с него ще бъдат напълно унищожени всички религиозни малцинствени групи, неизповядващи исляма.

На 15 май двама бивши мюсюлмани – на 40 и 53 г., преминали към християнството, бяха задържани в Шираз и изправени пред Революционния съд по обвинение в измяна на исляма. Опирайки се на новия зякон, обвинителите призоваха за смъртно наказание. На току що завършила конференция в Армения, третираща положението на жените - християнки в Иран, бяха изнесени ужасяващи факти от иранското ежедневие на жените–немюсюлманки. Бяха посочени и много случаи на жени, отрекли се от исляма и приели християнството, които без съд и присъда лежат в иранските затвори.

Сериозно обезпокоена от случващото се в Иран, Англиканската църква е поискала спешно среща с министъра на правосъдието на Великобритания и е постигната договореност срещата да бъде проведена през следващите дни.

На снимката: Една от най-старите запазени християнски църкви в Иран (14 в.), т.нар. "Черна църква", близо до арменската граница. От близо половин век в нея няма свещеник и затова там не се служи.

BosNewsLife


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333au 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата