Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

PXL 20240204 074034046На 5 февруари в община Извоареле, окръг Телеорман, Румъния, се състоя честване на първата годишнина на местното българско сдружение „Български извори“. Населеното място Извоареле е населено почти изцяло с българи, преселили се във Влашко по време на османското владичество над българските земи, но съхранили и до днес своя език и традиции.

Честването започна в местния храм „Св. Николай“, където беше отслужена света литургия от енорийския свещеник о. Валентин Нетку заедно с прот. Кирил Синев, представител на Българската православна църква в Букурещ, както и прот. Михаил Михайлов от с. Шуменци, Тутраканско. Някои от песнопенията и ектениите бяха изпълнени на български език. В светия олтар се намира българска рисувана икона с образа на св. Прокопий Варненски, както и икона на св. Димитрий Басарбовски, свидетелстващи за предишни гостувания на наши сънародници в този храм.

PXL 20240204 105947589След службата честването продължи с зарязване на лозите. Молитва за благословение на зарязването беше прочетена от о. Кирил, след което домакини и гости на събитието символично зарязаха лозови насаждения и опитаха специалитети и вина от региона.

В местния ресторант „Едма“ беше направен отчет за извършената дейност на сдружението за изминалата година. Почетни гости на събитието бяха г-н Георги Наков, депутат в Румънския парламент и представител на българското малцинство в Румъния, Огнян Илиев, първи секретар и представител на Българското посолство в Румъния, представители на български общини в Румъния: в Търговище, Бълени Сърби, Банат, Букурещ. Сред гостите бяха Антон Кънчев, председател на Федерацията на българската общност в Румъния, Любомир Николов от Демократичния съюз на българите в Румъния, писателката от Извоареле Мария Посту и други. От България гости имаше от Русе и от тутраканските села Шуменци и Белица.

PXL 20240204 110445904В началото на събитието официалните гости поднесоха приветствия, след което председателят на сдружението Михаил Леку представи дейността му за изминалата година. После участници в сдружението на различни възрасти представиха богата художествена програма от български и румънски песни и танци. Солисти бяха Мариука Василенюк, Бианка Матей и Флори-Кристина Испас. Антония и Анабела Канчеви изпяха хубавата песен „Една българска роза“. За доброто настроение се погрижи оркестърът „Сабин Мюзик“, който изсвири палитра от популярни хора. Организирана беше дегустация на най-хубавите вина от района.

Българските гостите горещо благодарят на домакините за чудесната организация и сърдечното посрещане. Специални поздравления на председателя на сдружението Михаил Леку и неговите колеги Георге Пиеляну, Бианка Василе и Ирина Куне!

PXL 20240204 115212606


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ddufu 

Разпространяване на статията: