Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC03208 scaledЗа празника на св. Сава в едноименния катедрален храм на сръбската столица се събраха пет хиляди ученици от Белград, водени от техните учители по Религия. Така нареченият „Светосавски събор“ е проява, организирана от Комитета за религиозно образование на Белградско-Карловската архиепископия.

Тържеството в храма беше оглавено от Сръбския патриарх Порфирий. Децата казаха заедно молитвата „Отче наш“ и изпяха тропара на св. Сава, след което изслушаха думите на патр. Порфирий към тях:

„Мили деца, радвам се, че сте днес в храма на св. Сава, защото това е нашият дом. Идвайки тук, ние всички заедно потвърждаваме, че сме негови деца, негови ученици, негови братя и сестри, негови приятели. Ние показваме, че това, което направи св. Сава, а именно, неговата всеотдайна любов към Бога, към своя народ, особено към децата, е това, което ни обединява, което ни води тук в храма.

DSC03156 scaledНай-важното е да се обичаме помежду си и слава Богу, че е така. Първо обичаме нашите майки и бащи, обичаме нашите братя и сестри, а след това обичаме нашите приятели. И щом така се обичаме, тогава можем подобно на св. Сава да обичаме целия свят, природата, животните и растенията, и моретата, и планините, и горите, и потоците – следователно, всичко, което е вътре в нас, и това, което е около нас.

Това, че се обичаме помежду си, не означава, че понякога няма да сгрешим, но този, който обича, както ние се обичаме, е готов да се извини, ако е сгрешил, на всекиго, комуто е направил нещо лошо. По същия начин, когато имаме любов, ние сме готови да приемем извинение, да простим на тези, които някога са ни обидили или са направили нещо, което не ни харесва.

DSC03456 scaledДа знаем, че по-голям приятел от Бога нямаме, защото и св. Сава беше и най-голям приятел на Бога, затова остава и за нас нашият най-близък приятел. От нас зависи да направим всичко възможно, за да бъдем по-добри и по-успешни винаги и навсякъде. Когато нещо не ни върви, много е важно да знаем, че можем да се помолим на св. Сава, а той после ще предаде нашата молитва на Бога или ще се помоли на Бога заедно с нас. Сигурно е, че ако сме издръжливи, ако сме търпеливи, рано или късно ще преодолеем препятствието. Ние наистина ви обичаме всички и знаем, че вие ​​също се обичате. Пазете сърцата си и винаги ще имате радост, красота и мир в сърцето. Бъдете здрави и нека Господ да ви благослови всички!“.

Децата получиха подаръци и имаха възможност да говорят и да си направят селфи с патриарха на СПЦ.

На детския събор на св. Сава присъстваха, освен викарните епископи на патриарха, също и известни актьори, които водеха празничната програма.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ddudu 

Разпространяване на статията: