Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

56 nВ Ню Йорк се появи улица „Св. Тихон“, кръстена на св. Тихон (Белавин), патриарх Московски и апостол на Америка. Новото име на улицата беше дадено в навечерието на неговия празник на 9 октомври.

Св. Тихон е Московски патриарх в годините на болшевишкия терор в Русия, но преди това той разгръща голяма мисия в Северна Америка. През 1898 г. става епископ на Алеутия и Аляска (впоследствие е повишен в архиепископ Алеутски и Северноамерикански) и прави много за разпространението на православието. Поставя основния камък на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Манхатън, Ню Йорк, който е осветен от него малко по-късно. По негова инициатива архиерейската катедра е пренесена от Сан Франциско в Ню Йорк. Св. Тихон освещава десетки православни храмове в страната, между които и храм „Св. Николай“ в Бруклин за сирийските православни емигранти (от Антиохийска патриаршия), установява отношения с гръцките църкви в САЩ. Св. Тихон открива и първата в САЩ православна духовна семинария в Минеаполис (съществувала от 1905 до 1923 г.), както и първия православен манастир в Пенсилвания „Св. Тихон“, организира превода на много богослужебни книги на английски език.

1009tikhonmoscowКакто духовниците, така и миряните са обичали своя архипастир и са го уважавали толкова много, че американците правят архиеп. Тихон почетен гражданин на Съединените щати.

По Божи промисъл се връща в Русия през 1907 г., а през 1917 г. оглавява Руската православна църква. В този кървав и разрушителен за Христовата църква период той изповядва вярата в Господ Иисус Христос и се противопоставя на религиозния конформизъм. Умира на шестдесет и една години през 1925 г.

Канонизиран е от Московска патриаршия на 9 октомври 1989 г., с което се поставя началото на канонизацията на руските новомъченици и изповедници от времето на комунизма. При все това той е канонизиран като „светител“, а не като „изповедник“ заради опасенията от негативна реакция на все още действащите съветски държавни структури.

Снимка: Сергей Чапнин


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cyy8 

Разпространяване на статията: