Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
"Светите места - предмет на конфликт или диалог" е темата на конференцията, която се проведе в Трондхайм, централна Норвегия, с участието на християнски, мюсюлмански и юдейски дейци от цяла Европа и от Близкия Изток. Събитието, организирано от норвежките NGO "Център за диалог - Осло" и "Един свят в диалог" и продължило от 25 до 29 юли, събра сиро-яковитския патриарх Игнатий I Закка от Дамаск, латинския патриарх на Йерусалим Мишел Сабах, главния мюфтия на България Мустафа Хаджи, православните епископи Теодосий, игумен на Дечанския манастир в Косово, и Синопски Атинагор от Белгия (Цариградска патриаршия), професори от християнски, мюсюлмански и еврейски университети, политици, журналисти.

В дух на помирение и съзнание за отговорността на вярващите от трите религии пред съвременното човечество бяха обсъдени въпросите за същността и функционирането на местата за религиозно поклонничество, които в никакъв случай не трябва да стават повод за конфликт и сблъсъци. Най-голям интерес събраха въпросите, свързани със светите места в Йерусалим, който е свещен град за вярващите и от трите религии, а светият Гроб Господен е свещено място за източноправославни, ориенталски православни, католици и протестанти.

Епископ Атинагор от Цариградската патриаршия постави въпроса за православните светини в Истанбул и Турция като цяло. Епископ Теодосий призова косовските власти и световната общественост към респект пред православните църкви и манастири, понеже вече има случаи на унищожаване на светини, които са под закрилата на Юнеско, но никой правозащитник не реагира. А за православните вярващи това не са просто културни паметници, подчерта архиереят. Изказаха се опасения за съдбата на християните въобще в Близкия Изток, които все повече намаляват и има голяма опасност да се промени обликът на населението в този тревожен район.

От българска страна участва и проф. Иван Желев Димитров от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, който представи въпроса за свещените места за поклонение в България.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33krx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]