Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_83.jpgСлед отслужването на тържествената литургия на открито на Владимировското възвишение в Киев, патриарсите Вартоломей и Алексий II имаха среща в Киево-Печьорската лавра, на която подчертаха важността на диалога между ръководените от тях Църкви, особено когато съществуват толкова проблеми между тях. "Когато между братските поместни Православни църкви възникват проблеми, диалогът е още по-полезен", заяви Цариградският патриарх. Според него в хода на разговора двамата са подчертали, че съзнават двойната отговорност "за православното единство и общото свидетелство пред света". Вартоломей I изрази също така надеждата си, че руският патриарх ще може да вземе участие във всеправославната среща на предстоятелите на Православните църкви в Истанбул, което по-рано т. г. бе поставено под въпрос заради "естонския църковен проблем".

Алексий II също потвърди, че "ние се договорихме всички спорни въпроси, които възникват между нашите две църкви, да се решават чрез обсъждане и диалог". Той каза също, че е постигнато съгласие проблемите между двете църкви да бъдат внесени за обсъждане на делегации от двете страни, "за да се подготвят решения, които отговарят на нашите интереси".

Според митрополит Кирил, председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия, въпросът за независимостта на Украинската църква не е стоял на дневен ред, а "съществува единствено в нечии глави". Той подчерта също, че двамата патриарси са потвърдили общото си желание "за запазването на каноничния ред в православния свят и че използването на неканонични средства за създаването на каквито и да било църковни структури, където и да е, е недопустимо". "Това е главният резултат от днешните преговори, които протекоха в братска атмосфера. Срещнаха се двама братя, а не две конкурентни фирми", заяви още той.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kr3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]