Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

epifanios milopotaminosНа 64-годишна възраст днес почина светогорският монах Епифаний Милопотамски, който е емблематична личност на Света гора. Роден е в село Никищан (Никисяни) западно от гр. Кавала и през 1973 г. отива послушник в манастира „Св. Павел“ на „отсрещния“ Атон. Постриган е за монах в манастира „Св Павел“, където наред с другите послушания изучава църковното пеене и готварството. През 1989 г. за няколко месеца се подвизава и в манастира „Св. Екатерина“ на Синай, а когато се връща на Атон, отива в манастира „Велика лавра“ и се заселва в килията „Св. Евстатий“ – Милопотамос (всъщност тази килия по размери е колкото малък манастир, бел. ред.). Над три десетилетия и половина е главен готвач на празниците на атонските манастири, известен е и с производството на хубави вина и зехтин от земята около килията на малкото братство.

Неговата книга за светогорската кухня е преведена на много езици, включително и на български: Кулинарното изкуство на Света гора. През 2019 г. той посети България. Тогава в предаването „Панорама“ разказа как е свързал своя монашески път с готварството: „Аз цял живот обичам да готвя. От дете. Вярвам, че да приготвяш храна за някого е най-добрият начин да го накараш да се доближи до теб, да си станете близки… Може ли да се мери с нещо любовта? Вие познавате ли такъв метър? Не може! Няма метър за това. Или обичаш, или не обичаш!“.

Монах Епифаний е страдал от раково заболяване, което е станало причина за смъртта му.

Бог да го прости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qx86 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]