Мобилно меню

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

rennetЙерарсите на Руската архиепископия в Париж, преминала през 2019 г. в юрисдикцията на Московска патриаршия, и на Френската митрополия към Константинополската патриаршия подписаха на 4 декември споразумение за прекратяване на конфликтната ситуация между двете юрисдикции във Франция. „Името на Църквата не е име на разделение, а е име на единство и на съгласие“, се казва в документа, публикуван на официалната страница на Руската архиепископия.

С тези думи на св. Йоан Златоуст от тълкуванието му на 1 Кор. 1:2 (PG 61, 13) архиереите от двете юрисдикции запечатват желанието си да не разделят повече вярващите и заявяват: „Страните нямат претенции една към друга – нито юридически, нито материални“, свързани с раздялата на храмове, които по-рано влизаха в единната Руска архиепископия (екзархия) на Константинополската патриаршия в Западна Европа.

„Всяка от общините на бившата екзархия самостоятелно прие решение дали ще принадлежи към архиепископията (запазила своя юридически статут въпреки промяната на патриаршията), или към Френската митрополия на Константинополската патриаршия“, се казва в споразумението.

Авторите на документа уверяват, че са се сдобрили напълно и „гарантират братско църковно съвместно съществуване на общините от различните митрополии на Европа“. Те призоваха своите клирици и паството да си простят взаимно и да възстановят единството.

Евангелието ни учи: „Простете един на друг... и... бъдете едно, за да повярва светът“.

Споразумението стана първият документ, подписан от епископи на Московската и на Константинополската патриаршия след официалното прекъсване на общението между тях от страна на РПЦ през 2018 г. по повод предоставянето на автокефалия на част от православните в Украйна. От страна на Руската църква документът е подписан от Дубнинския митрополит Йоан (Ренето̀ – вляво; до него е викарият му Домодедовски еп. Симеон, със светски имена Жерар Косек).

В документа се говори за възстановяване на църковното общуване между двете църковни структури във Франция. Ако това решение се прояви в евхаристийно съслужение между клириците от двете юрисдикции, то може да сложи началото на възстановяването на отношенията между Московска и Константинополската патриаршия.

Засега вестта за това споразумение е публикувана само на сайта на Архиепископията на православните църкви от руска традиция в Западна Европа към Московска патриаршия.

По информация на exarchat.eu


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6q3fk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]