Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Sfanta Cuvioasa Parascheva procesiune IasiРумънското правителство забрани поклонничеството до Яш, където на 14 октомври ще бъде почетена паметта на св. Петка. Ежегодно в града се събират около двеста хиляди души от цялата страна. Няколко дни преди празника правителството се опита да ограничи събирането на толкова много хора в условията на силно нарастване на болните от коронавирус. Според решението от 5 октомври организаторите на големите религиозни чествания трябва да се погрижат в тях да участват само лица, които имат постоянно местожителство на даденото място, без поклонници от други населени места. Решението визира на първо място митрополията и кметството на Яш, които са организатори на празненствата.

Румънската православна църква призова християните през тази година да не пътуват до Яш, а предвиденото време за пътуване да отделят за благотворителност. Кметът на Яш заяви, че не може да затвори града, но може да не осигури паркинг за стотиците автобуси от цяла Румъния.

Решението на правителството предизвика хаос, защото много от туроператорските фирми вече са организирали пътуване за десетки хиляди хора, а немалко вече са пристигнали в града въпреки ограниченията.

Мерките на правителството за преустановяване на поклонничеството ще важат не само за празника на св. Петка в Яш, но също и за св. Димитър Басарбовски (27 октомври) в Букурещ и други големи местни чествания, които събират хора от страната.

Снимка: Традиционната лития на 14 октомври в Яш


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6dcph 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]