Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

080x675Здравословното състояние на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий (Радович) от Сръбската православна църква е стабилно, съобщиха от клиничния център „Черна гора“ в Подгорица, където митрополитът постъпи с коронавирусна инфекция на 6 октомври. „Неговото общо състояние е добро, без повишена температура, с висок процент на кислородна сатурация (кислородно насищане кръвта, бел. ред.). Това са параметри, които говорят за нормален ход на възстановяване“, се казва в съобщението.

В началото на месеца митр. Амфилохий постъпи в болницата в Цетине с висока температура и кашлица, но е отказал да му бъде направен тест за коронавирус, тъй като смятал, че „няма нужда от това“. Поставена му е диагноза бронхит и е настанен за лечение. Впоследствие състоянието му се влошава и лекарите правят PSR тест, който установява коронавирусна инфекция. Пациентът веднага е преместен в ковид-отделението в Подгорица. Междувременно санитарните власти инициираха проверка дали са спазени всички процедури за безопасност от страна на лекарите, които не са извършили тестуване на пациент със симтоми на коронавирусна инфекция.

В официалния сайт на Сръбската патриаршия се казва, че митр. Амфилохий благодари и благославя всички лекари, които се грижат за него и не само за него, но и за всички болни в града. Публикува се и негово обръщение от болницата в Подгорица, в което той казва:

„Цетинският митрополит се опитва да носи кръста си и кръста на Черногорско-Приморската митрополия, участвайки в това страдание и страданията на милиони хора по целия свят, чак до президента на Америка Доналд Тръмп. Бог изпрати страданието на човечеството, за да го излекува от омразата и егоизма, за да ни накара да осъзнаем, че Бог е единственият, Който дава истински живот. Бог използва това страдание, за да ни напомни, че смъртта няма последната дума в този живот, а е само подготовка за вечното Царство на Бога на любовта – Отец, Син и Свети Дух. Като участва в носенето на този кръст, митрополитът и днес, слава Богу, се причасти с Тялото и Кръвта Господни на празника на св. Йоан Богослов, апостола на любовта, от когото сме научили Христовите думи, че има две основни заповеди: да обичаш Господа, своя Бог, с цялото си сърце, душа и мисъл, и ближния си като самия себе си… Подобни страдания ни напомнят за човешкото достойнство, за вечното и непреходно достойнство, защото човекът е бил сътворен за вечността, а не за преходното и нищожното“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6duqd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]