Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

fillandias fanari 1Патр. Вартоломей извика тримата епископи на Финландската автономна православна църква, „за да разкажат на Св. Синод за църковната ситуация във Финландия“. На събора от 5 до 7 октомври са обсъдени проблемите в тази църква и по-конкретно конфликтът между епископите.

Финландската автономна църква (КП) има три епархии с 24 енории и близо шестдесет хиляди вярващи. Тя има статут на държавно изповедание (заедно с Евангелско-лутеранската църква). Ръководи се от архиепископа на Хелзинки Лъв.

Архиеп. Лъв е критикуван, че не свиква епископски събори, което той трябва да върши на всеки две години и нарушава трудовото законодателство, като в резултат от това срещу митрополията са налице множество съдебни искове. Като архиепископ получава заплата за 170 работни часа месечно, но според критиките той отделял почти цялото си време на „Обществото на карелския език“, а не на епархийските дела. Митрополитът на Карелия Арсений го обвинява в „етнически расизъм“ и освен това поставя въпроса за пенсионирането му по възраст. 

Според митр. Арсений с църковните средства, които се събират чрез църковен данък (един милион евро за трите епархии) и годишна държавна субсидия в размер на два и половина милиона евро, се злоупотребява, тъй като тя се използва за разходите на езиковия клуб, чийто председател е архиепископът. Годишната заплата на архиепископа е 120 000 евро, и още 20 000 евро „за разходи“. За това свидетелстват двама от бившите секретари на архиепископа, които сега са преминали на работа към неговия опонент митр. Арсений и са основните публични критици на дейността на архиепископа.

arkkipiispa leo 1200x824

Сега двамата епископи се надяват патр. Вартоломей да убеди архиепископа на Хелзинки да подаде оставка поради възраст и криза в епархията. Те твърдят, че той вече не е работоспособен и всички църковни дела, кореспонденция и др. се вършат от други хора. Архиеп. Лъв, от своя страна, иска да му бъде назначен нов, четвърти викарен епископ, с годишна заплата 100 000 евро, но другите двама епископи са против.

Ако архиеп. Лъв се оттегли, възможно е връщането на бившия архиеп. Амвросий или „естонски вариант“, т. е. изпращане на гръцки епископ от Фенер, който да бъде непричастен към местните дрязги.

Междувременно беше публикувано комюнике от завършилото епископско събрание във Фенер, което показва, че патр. Вартоломей е подкрепил позицията на архиеп. Лъв. Удовлетворява се искането за нов викарен епископ, като се определя той да бъде издигнат от църковно-народен събор във Финландия през ноември т. г. Налага се църковно наказание на единия от двамата бивши секретари на епископа, протодякон Георги, клирик на Карелската митрополия, заради „канонични нарушения“.

По материали от блога на дякон Андрей Кураев и SUOMENKUVALEHTI.FI


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6dxpx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]