Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

5542На вчерашното си заседание Св. Синод на Московска патриаршия е взел решение да освободи Минския и Заславски митрополит Павел от длъжността патриаршески екзарх на цяла Беларус. Митр. Павел сам е подал молба за напускане на поста.

За това съобщават руските медии, позовавайки се на съобщение на Владимир Легойда, оглавяващ отдела на РПЦ за връзки с обществеността.

За нов екзарх на Беларуската православна църква е назначен Борисовският и Мариногорски епископ Вениамин, който временно ще продължи да ръководи и Борисовската епархия.

Св. Синод на РПЦ е изразил благодарност на митр. Павел за трудовете му като глава на Беларуската православна църква. Той веднага е бил назначен за ръководител на Кубанската митрополия, чийто митрополит почина на 8 август от коронавирус.

Новият екзарх на Беларус е местен, роден е в Лунинц (Брестка област) на 16 септември 1968 г. Завършил е Беларуския държавен университет със специалност инженер-радиофизик. Завършва и Минската духовна семинария. Приема монашество през 1994 г. От 2014 г. оглавява Борисовската и Мариногорска епархия.

Голяма част от църковните анализатори приветстват избора му за Беларуски екзарх заради произхода му и познаването на ситуацията в страната, без да е замесен в местната политика. По време на служението си той полага големи усилия в изграждането на богословската школа на Беларус – в методиката, организацията и привличането на студенти.

Същевременно се припомнят и реакциите преди няколко години при назначаването на митр. Павел за глава (екзарх) на автономната Беларуска православна църква: той е бил типичен кадрови клирик на РПЦ, пращан в духовната мисия на РПЦ в Йерусалим, управлявал енориите на РПЦ-МП в САЩ, Виенски митрополит, сетне Рязански митрополит и накрая Мински митрополит и екзарх на Беларус. Но той е родом от Казахстан и няма нищо общо с тази страна и нейната църква, не говори езика на народа, нито има гражданство. Накрая, в началото на този месец, той топло приветства избирането на президента Лукашенко за пореден мандат, но след това „се поправи“ и се извини за това изпратено поздравление без да стане ясно дали го направи по указание от Москва или заради възмущението на гражданите на Беларус.

На същото заседание Св. Синод на РПЦ е изразил пастирска загриженост относно обществения конфликт в Беларус, който доведе до човешки жертви и страдания на хората.

В документа от заседанието се посочва, че синодът е одобрил обръщението на синода на Беларуската църква към народа за спиране на противопоставянето. Синодните архиереи са подкрепили усилията на митр. Павел, епископата и свещениците на Беларуската екзархия, насочени към възстановяването на мира и общественото спокойствие. Св. Синод е посочил като изключително важно „запазвнето и укрепването на църковното единство на народите от историческата Рус в условията на изострени обществено-политически конфликти“.

На същото заседание Св. Синод на РПЦ е взел решение за още редица кадрови промени. Сменени са ръководителите на няколко митрополии, както и игумените на Сретенския манастир и Троицко-Сергиевата лавра. За ръководител на Сретенския манастир, намиращ се в центъра на Москва, е назначен йером. Йоан (Лудишчев), духовно чедо на Псковския митропоит Тихон (Шевкунов), с когото се свързва възраждането на тази света обител. За ректор на Сретенската духовна семинария е определен професорът от МДА протойерей Максим Козлов, председател на Учебния отдел на РПЦ.

Също така Сергиево-Посадският епископ Парамон е освободен от длъжността наместник (игумен) на Троицко-Сергиевата лавра, главния манастир на РПЦ, като на този пост е назначен Бронницкият епископ Тома, викарий на патриарха.

Св. Синод на РПЦ е сменил и генералния директор на художествено-произведоственото предприятие „Софрино“ и сега то се оглавява от Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий.

Избран е и нов ръководител на Московската духовна академия. Досегашният ректор Звенигородски епископ Питирим се заменя от Скопинския и Шацки епископ Теодорит, бивш ректор на Рязанската семинария. В разгара на пандемията еп. Питирим, който също беше заразен с коронавирус, отправи затрогващо обръщение към вярващите на РПЦ – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66r9u 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]