Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

314239 533x400Триста са жертвите до този момент на самоубийствените атентати, извършени в Шри Ланка на 21 април, когато Римокатолическата църква отбеляза Великден. Осем взрива избухнаха почти едновременно в страната, като четири от тях бяха в столицата Коломбо. Повече от 500 са ранените, много от които в тежко състояние. Най-много хора загубиха живота си по време на възкресното богослужение в църквата „Св. Себастиан“, където по време на атаката е имало близо 1000 души. След това бомби избухват в още три църкви. Бомби избухват и в още три бизнес хотела.

Цялото население на Шри Ланка е 21 милиона, като мнозинството от тях изповядва будизъм – 70%, индуизъм изповядват 13%, ислям 10%, а християните в страната, предимно римокатолици, са 7%. Шри Ланка 26 години беше разкъсвана от гражданска война, която отне живота на 70 000 души. В резултат от нея в страната засилиха влиянието си будистките националисти и монаси с радикални възгледи, но техните атаки досега бяха основно насочени срещу мюсюлманите.

До момента никоя организация не е поела отговорност за кървавия атентат. Министърът на отбраната заяви, че той е дело на „религиозни екстремисти“. В страната действа и малка ислямистка група, която неотдавна беше организирала разрушаване на будистки статуи, но според властите те нямат капацитета на организират мащабна атака като неделната „без външна помощ“. Разпознати са двама от атентаторите-самоубийци и те са ислямисти. Правителството обяви, че ще възстанови разрушените църкви и ще даде по 100 хиляди рупии за погребението на жертвите.

VI2NNLVGFJEJVPCIBAA6XMWZWQРелигиозни водачи от цял свят изразиха своите съболезнования към християнските семейства в страната. Константинополската патриаршия осъди проявите на религиозна омраза, отнемащи човешки животи, и изрази съчувствие и подкрепа към Римокатолическата църква в страната, правителството и народа на Шри Ланка. Московският и на цяла Русия патр. Кирил изпрати съболезнователно писмо до президента на страната, в което казва: „Потресен съм от поредицата взривове в Шри Ланка, в резултат на които загинаха стотици хора и множество бяха ранени. Терористите избраха за цели на своята атака не само жилищни и обществени сгради, но и християнски храмове, в които множество вярващи се бяха събрали за участие в празника Пасха. Моля да предадете искрените ми съболезнования към роднините и близките на загиналите, а също и пожелания за скорошно оздравяване на ранените“. Съболезнования изпрати и Румънският патр. Даниил, както и други представители на Православната църква по света.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udfw4 

Разпространяване на статията: