Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (60 Votes)

sinantisi prokathimenon kipros 2На 18 април по покана на Кипърския архиеп. Хризостом ΙΙ в Никозия пристигнаха предстоятелите на древните поместни православни църкви-патриаршии: Александрийският патриарх Теодор, Антиохийският патр. Йоан и Йерусалимският патр. Теофил. Четиримата заедно обсъдиха кризата от последните месеци в междуправославните отношения, изострила се след обявяването на автокефалията на Православната църква в Украйна от страна на Вселенската патриаршия. Срещата продължи няколко часа, след което четиримата предстоятели публикуваха комюнике.

В него те отправят призив да се възстанови евхаристийното общение между поместните православни църкви, имайки предвид Московска патриаршия, която прекъсна евхаристийно общение с Константинопол, защото, казват предстоятелите, само така може да се намери решение на кризата в Православната църква днес.

Предстоятелите на Антиохийската и на Йерусалимската патриаршия са имали лична среща, на която са обсъдили спорния въпрос за юрисдикцията в Катар и са изразили своето желание в най-скоро време евхаристийното общение между двете църкви да бъде възстановено.

Изказва се също така подкрепа за инициативата на архиеп. Хризостом да посредничи за преодоляване на проблемите, възникнали "след предоставянето на автокефалия на Православната църква в Украйна", като се подчертава, че това е в полза на единството на Христовата църква.

„Блаженейшите предстоятели в духа на тази среща призоваха всички страни да положат усилия, от една страна, за постигането на евхаристийно единство, което е пълнота на Църквата на Иисус Христос, а, от друга, за да предпазят вярващите и светите храмове и манастири от нападения и всеки акт на насилие, откъдето и да идва той и каквато и да е причината и поводът, които го предизвикват“.

„Предстоятелите подчертават своето желание и решителност да продължат това общуване и сътрудничество за доброто на Църквата, като подчертават, че в Православието е възможно мненията да се различават, но Православната църква остава единна и светла, и тя продължава своя спасителен път в света, тъй като неин глава е Богочовекът, нашият Господ“.

Предстоятелите изразяват и своето съжаление за пълното безразличие на държавите и силните в този свят за съдбата на двамата митрополити на Халепо Павел (Язиди, роден брат на патр. Йоан) и Йоан (Ибрахим), подчертавайки, че това е шестата година от тяхното отвличане, което също се случи в навечерието на Страстната седмица.

„Като пожелаваме на всички благословено Възкресение, ние в края на тази среща отправяме сърдечна молитва към нашия страдащ Господ и Бог Иисус Христос, тъй че чрез Своята божествена и животворяща благодат да излекува многото рани на нашите народи и чрез неугасващата светлина на Своето славно Възкресение да просветли, умири и утеши сърцата на всички вярващи, като ни запази в единството на вярата и любовта“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udrcw 

Разпространяване на статията: