Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

FullSizeRender 1Истинска духовна радост беше за православните българи в Кьолн, Бон и околностите посещението на видния български богослов проф. Иван Желев Димитров, което се състоя от 22 до 24 февруари. Тази радост беше двойна, защото визитата му беше съпроводена и от посещението на о. Юлиян Ангелов от Берлин, който и този месец не пропусна да навести духовните си чеда в Северен Рейн-Вестфалия и с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний да отслужи божествена св. Литургия.

В гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл отново се стекоха миряни от българската диаспора от и около Кьолн. В службата взеха молитвено участие и скъпи гости от БПЦО „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург, където също само периодично ходи свещеник да им служи и те често изминават огромни разстояния, за да участват в Господнята трапеза. Нащият малък доброволчески църковен хор този път беше подкрепен от проф. Желев и от певци, дошли от руската православна църковна община в Кьолн.

Голяма част от присъстващите, малки и големи пристъпиха към св. тайнства Изповед и Причастие.

FullSizeRenderВълнуваща за цялата църковна община беше лекцията, която проф. Желев изнесе след края на св. Литургия. 

На кои места в Балканския полуостров е проповядвал св. апостол Павел преди мисията и мъченическата си смърт в Рим? Имат ли право латинските богослови да твърдят, че за пръв път християнството си проправя път на Стария континент чрез апостолските проповеди в Рим и коя е първата писмено засвидетелствана проповед в Европа? На тези и още много други заинтригуващи въпроси относно духовния живот даде отговор проф. Желев.

В заключение той не пропусна да окуражи младата ни църковна община, като ни напомни за първите християнски общини и ни призова с думите на ап. Павел да бъдем усърдни и с живота си да свидетелстваме за нашата вяра.

IMG 1615


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud69f 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.